Rusija protjerala dvojicu američkih diplomata

- Ministarstvo spoljnih poslova Rusije proglasilo je dvojicu američkih diplomata u ambasadi SAD personama non grata, zbog njihovih veza sa bivšim radnikom američkog konzulata Robertom Šonovom, koga Moskva optužuje za špijunažu, navodi se na sajtu ministarstva.

Svijet 14.09.2023 | 18:49
Rusija protjerala dvojicu američkih diplomata

"Američka ambasadorka u Moskvi Lin Trejsi pozvana je 14. septembra u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije 14. septembra. Dobila je oštar demarš uz uručenje službene note u vezi sa nespojivošću sa diplomatskim statusom akcija prvog sekretara Ambasade SAD Džefrija Silina i drugog sekretara ambasade Dejvida Bernštajna", navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

U obrazloženju se navodi da su navedene diplomate održavale kontakt sa američkim obaveštajcem i bivšim službenikom američkog konzulata Robertom Šonovom, koji je "za novac obavljao zadatke u cilju nanošenja štete nacionalnoj bezbednosti Rusije".

Silin i Bernštajn moraju da napuste zemlju u roku od nedelju dana, navodi se u saopštenju i dodaje da su nezakonite aktivnosti američke ambasade neprihvatljive i da će biti suzbijene. 

Moskva očekuje da Vašington izvuče ispravne zaključke i da se uzdrži od konfrontacionih koraka, zaključuje se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Šonov je optužen na osnovu člana "Saradnja na poverljivoj osnovi sa stranom državom", za šta mu preti do osam godina zatvora.

(Tanjug) Foto: AA

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Šta hoće ovi

14.09.2023 19:17

USA i sav zapad su demokratije. Kod njih mafija na vlasti, i onda još nešto traže.

ODGOVORITE
Name

Nego

14.09.2023 21:42

Sta,protjerati sve te bjelosvjetske lopuze jer su oni izvor svih sukoba i ratova

ODGOVORITE
Name

Xxx

16.09.2023 10:04

Ma sta ceka Putin svu bagru protjerat. Doslidu tu samo da spijuniraju. Bagra nevidena. Njima i zapadu nista nevjerovat

ODGOVORITE
Name

desava se

17.09.2023 11:37

i desilo se

ODGOVORITE