EU i SAD treba da sagledaju situaciju na KiM

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će narednih dana imati više važnih sastanaka i razgovora čiji je cilj da se Srbija predstavi na dostojanstven i primeren način, kao i da je njegova molba i zahtev da međunarodna zajednica kroz argumente sagleda situaciju na KiM. 

Srbija 08.09.2023 | 13:53
EU i SAD treba da sagledaju situaciju na KiM

"U ponedeljak ćemo u Skoplju  imati razgovore o okviru inicjative Brdo - Brioni, dan ili dva posle idemo u Brisel na razgovore sa Aljbinom Kurtijem, dan pre ili dan posle ukoliko sve stignemo idemo u Mađarsku na Veliki demografski samit koji organizuje predsednica Mađarske Katalin Novak.

Dva dana posle toga imamo praznik 15. septembra - Dan spskog jedinstva gde ćemo imati više važnih događaja, posle toga dva ili tri dana idemo za Njujork, gde imamo važnu sednicu Generalne skupštine UN gde ćemo imati više  izuzetno značajnih sastanaka sa predstavnica vlada i mnogim drugim visokim zvaničnicima iz celog sveta, gde ćemo opet pokušati da predstavimo Srbiju na jedan primeren dostojanstven, a istovremeno ozbiljan i odgovoran način", rekao je Vučić.  

On je dodao da je molba i njegov zahtev predstavnicima EU i SAD i tradicionalnim prijateljima Kini i Rusiji da kroz argumente sagledaju situaciju na Kosovu i Metohiji, ne kroz to ko je stvarao tzv. kosovsku nezavisnost, već da vidimo ko je zaista proizvodio nemire i sukobe  i kome je to u interesu, ako ni na koji način nije učestvovao.

"Ne može želja i borba Srbije da se poštuje njen ustav i da se poštuje međunarodno javno pravo i da se poštuje povelja UN, da bude protumačeno kao provokacija. Jer Srbija na terenu nikakve mere nije preduzimala da bi dolazilo do bilo kakve eskalacije i problema i sukoba.

Nažalost, neki drugi jesu, moja molba je svim ljudima u međunarodnoj zajednici, razumemo mi kampanje i plaćene kampanje i zašto se određeni tekstovi i emisije proizvode i sve političke interese razumemo. Kada je u pitanju očuvanje mira i osnovih principa povelje UN, onda svi ti interesi ne mogu da budu ispred svega ovoga", rekao je Vučić. 

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Srbo

08.09.2023 14:18

Nemaju oni šta da sagledaju. Bliži se vrijeme kada će bježati iz Bondstila kao što su bježali iz Iraka, Avganistana, Malija, Burkine Faso, a sada Nigera. Zapad stagnira ozbiljnim tempom.

ODGOVORITE
Name

a Rat

08.09.2023 14:22

U BOSNI?!

ODGOVORITE
Name

Xx

08.09.2023 17:13

U kuci ti bio

Name

Komentar

08.09.2023 15:02

A sta bi sa Kosovom i da se vrati?! Imali bi isti slucaj kao rs u BiH!. Trecina Albanaca bi blokirala sve zivo i Srbija bi stagnirala i nazadovala.

ODGOVORITE
Name

Ivan

08.09.2023 15:55

Aco sine, idi odmah kod lekara, potpuno si lud.

ODGOVORITE
Name

hm

08.09.2023 15:56

ako je nisi dosad bio u stanju predstaviti,zakasnio si presednice.

ODGOVORITE