Tableta za ubijanje raka u testnoj fazi na ljudima

Američki naučnici razvili su lek u obliku tablete koji je u pretkliničkim ispitivanjima uništavao sve čvrste karcinome i ostavljao zdrave stanice nepromenjene, prenosi nemačka novinska agencija DPA.

Svijet 06.08.2023 | 13:43
Tableta za ubijanje raka u testnoj fazi na ljudima

Naučnici iz City of Hope, jedne od najvećih američkih organizacija za istraživanje i lečenje raka, objavili su u utorak studiju s detaljima prvih rezultata testiranja “tablete za ubijanje raka” AOH1996.

Lek cilja kanceroznu varijantu antigena jezgre proliferirajućih stanica (PCNA) – proteina koji je u svom mutiranom obliku “ključan u replikaciji DNK i popravku svih tumora koji se šire”, saopštio je City of Hope.

Žena razvija lek posednjih 20 godina, objasnila kako funkcioše

Linda Malkas, profesorka na odeljenju za molekularnu dijagnostiku i eksperimentalnu terapiju kalifornijskog centra za lečenje, razvija lek poslednjih 20 godina.

Malkas je rekla: “PCNA je kao glavno čvorište aerodromskog terminala koje sadrži više ulaza za avion.”

“Podaci sugerišu da je PCNA jedinstveno promenjen u stanicama raka, a ta nam je činjenica omogućila da dizajniramo lek koji cilja samo na oblik PCNA u stanicama raka.”

“Naša tableta za ubijanje raka je poput snežne oluje koja zatvara ključno čvorište vazdušnih prevoznika, zatvarajući sve dolazne i odlazne letove samo u avionima koji prevoze stanice raka.”

Profesorka je rezultate nazvala obećavajućima i rekla da je istraživanje pokazalo da AOH1996 može suzbiti rast tumora u staničnim i životinjskim modelima, a prva faza kliničkog ispitivanja na ljudima je u toku.

Tableta se zasad pokazala delotvornom za više oblika raka

Tableta se pokazala delotvornom u tretmanu stanica koje potiču od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, vrata maternice, kože i pluća.

Testiran je na više od 70 staničnih linija raka i utvrđeno je da selektivno ubija stanice raka remećenjem normalnog reproduktivnog ciklusa stanica, prema istraživačkom centru.

PCNA je ranije smatran “nedostupnim za lekove”.

Glavni autor studije, Long Gu, rekao je da “niko nikada nije ciljao PCNA lekom jer se smatrao da je to neizvedivo, ali očito je City of Hope uspeo razviti lek za izazovnu metu.”

Studija je objavljena u časopisu Cell Chemical Biology.

(Index.hr) Foto: Ilustracija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ha Ha

06.08.2023 15:05

Ne sumnjam da naučnici svašata otkriju, ali, ipak to na kraju ide kod farmaceutskih giganata, oni to malo prepakuju, jer nije cilje da se vi potpuno izliječite, cilj je da živite što duže i da se što duže liječite, i naravno, sve to platite ! Isto kao kod automobilske industrije, njima nije cilj da naprave loš auto da u njemu kao od šale poginete, njima je cilj da ga polupate a ostanete živi i naravno posle kupite novi !

ODGOVORITE
Name

Re

06.08.2023 18:26

To ce biti tablete za bogate.

Name

Re haha

07.08.2023 10:59

A ti bi više volio da umreš odmah od bolesti, ili da odmah pogineš u autu, jel? Zašto ti nisi kakav gigant da to sve ispraviš? Nisi jer ne radiš ništa. Oni bar rade i ostvare nešto.

Name

Marinko

06.08.2023 23:35

Ovo je isto podvala kao i suplementi prevaranta nadrlekara Dunjic Slobodana. Prevaranti ozbiljno truje narod po Livnu Banja Luci. Krije se po kozmeticki salonima sa svojom debelom neurednom zenturacom.. Hvataju se za ruke stavljaju ploče na glavu ozbiljna sekta...

ODGOVORITE