Amerika upozorila svoje investitore na opreznost u RS

Američki Stejt Department objavio je izvještaj o investicionoj situaciji u Bosni i Hercegovini u kojem je upozorio na komplikovan i nesiguran sistem koji otežava investitorima nova ulaganja, posebno u Republici Srpskoj.

Vijesti 27.07.2023 | 17:13
Amerika upozorila svoje investitore na opreznost u RS

Ovaj izvještaj je objavljen nakon što je nedavno specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar pred Pododborom komiteta za spoljne poslove poručio da SAD s EBRD-om, MMF-om i EU rade na tome da zaustave novac onima koji štete Bosni i Hercegovini.

U izvještaju se navodi da je Bosna i Hercegovina otvorena za strana ulaganja, ali da bi uspjeli, investitori moraju prevladati značajne izazove uključujući endemsku korupciju, složene zakonske/regulatorne okvire i strukture vlasti, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava i slab pravosudni sistem pod neprikladnim uticajem etnonacionalističkih stranaka i njihovih pokroviteljskih mreža.

"Zemlja nudi liberalan trgovinski režim, a njena pojednostavljena poreska struktura je jedna od najnižih u regionu (17 posto PDV-a i 10 posto poreza na dohodak), ali poslodavci snose veliki teret za socijalne doprinose. Značajna migracija radne snage stvorila je izazove u zapošljavanju. Više od 500 državnih preduzeća i napuhan javni sektor pritiskaju privatni sektor", navodi se.

Složene institucionalne, političke i teritorijalne strukture BiH komplikuju ekonomski pejzaž zemlje i odvraćaju strane investitore.

Dalje navode da je nakon opštih izbora u oktobru 2022. godine, vlada na državnom i entitetskom nivou Republike Srpske formirana je u rekordnom roku te da se Federacija BiH i dalje suočava sa značajnim izazovima u formiranju funkcionalne vlasti.

Etničke tenzije su visoke dok se etnonacionalističke stranke bore da osiguraju ili održe kontrolu nad određenim institucijama. U tom kontekstu, institucije na državnom nivou su napravile mali napredak u sprovođenju neophodnih reformi za jačanje poslovnog okruženja. BiH je postala zemlja kandidat za članstvo u EU 2022. godine u potezu koji je naširoko prepoznat kao politička odluka, a ne kao odraz značajnog napretka u neophodnim reformama. BiH nije članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

U izvještaju je posebno naglašeno da potezi Republike Srpske da protivustavno preuzme kontrolu nad državnom imovinom i prijetnje predsjednika RS Milorada Dodika da će RS odvojiti od BiH takođe su povećali tenzije.

"Ove radnje, u kombinaciji sa naporima RS da se formiraju paralelne institucije na entitetskom nivou, kao što je Agencija za lijekove i medicinsku opremu RS, prijete stvaranjem zakonskih nejasnoća koje dodatno komplikuju poslovno okruženje, narušavaju privredu i ometaju ulaganja. Investitori bi trebalo da sprovedu adekvatnu analizu i savjetovanje prije ulaganja. Ovo uključuje izbjegavanje izloženosti pojedincima i entitetima pod sankcijama SAD-a i pojašnjavanje prava vlasništva nad zemljištem i statusa sub-nacionalnih institucija kako bi se izbjeglo uplitanje u potencijalno nezakonito i/ili neustavno rješenje. Pozivaju se potencijalni investitori da pročitaju pravne preglede i izjave visokog predstavnika za BiH", navodi se.

U izvještaju se govori o problemu korupcije, kao i o listi sankcionisanih osoba iz BiH.

"Najistaknutiji među njima je predsjednik RS i predsjednik političke stranke SNSD Milorad Dodik i Integral inženjering. Ostali pojedinci su sankcionirani za ratne zločine", piše u izvještaju.

Stejt Department je naveo da se ekonomija BiH u potpunosti oporavila od pandemije covid-19, ali i dalje bilježi nizak nivo ekonomskog rasta u odnosu na konkurente u regionu.

Prema procjenama Svjetske banke, očekuje se da će realni BDP porasti za 2,5 posto u 2023. i 3 posto u 2024. Privreda BiH nije iskusila značajnije direktne efekte ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, ali su izgledi za njen ekonomski oporavak otežani zbog pogoršanja eksternog okruženja, povišene inflacije i strožih uslova komercijalnog finansiranja. Prosječna stopa inflacije u BiH u 2022. godini iznosila je 16,3 posto i bila je posebno visoka kod osnovnih potrošačkih dobara i energije. Očekivano usporavanje privrede u 2023. godini na izvoznim tržištima evrozone takođe predstavlja ozbiljne rizike, jer je BiH usko vezana za evropske lance vrijednosti i prvenstveno izvozi robu, a ne usluge.

BiH takođe ima relativno nizak nivo direktnih stranih ulaganja (FDI). Rascjepkana vlada u BiH nema ni kapacitet ni političku volju da se posveti pružanju adekvatnih potsticaja ili dobrog okruženja za investitore. Između 1994. i 2021. godine u BiH se slilo oko 8,95 milijardi dolara direktnih stranih ulaganja. Prvih pet istorijskih investitora u BiH su Austrija, Hrvatska, Srbija, Slovenija i Njemačka. Zajedno, ove zemlje predstavljaju 61 posto ukupnih zaliha FDI u BiH. Glavni istorijski sektori za FDI u BiH su proizvodnja, bankarstvo, trgovina i telekomunikacije. Godišnje FDI imaju tendenciju da ostanu stabilne iz godine u godinu na oko 400 miliona dolara.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH (CBBiH), FDI su se u prvih devet mjeseci 2022. godine fokusirale na obnovljive izvore energije, turizam, nekretnine i metaloprerađivačku industriju s naglaskom na automobilski sektor. BiH je bogato obdarena prirodnim resursima, pružajući potencijalne mogućnosti u energetici (hidro, vjetar, solarna energija, zajedno sa tradicionalnom toplotom), poljoprivredi, drvnoj građi i turizmu. Američke investicije u BiH su niske, a većinu američkih kompanija u BiH predstavljaju male prodajne kancelarije koje su koncentrisane na prodaju američkih roba i usluga, uz minimalna dugoročna ulaganja.

(Klix) Foto: Ilustracija/Shutterstock

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

blbl

27.07.2023 17:27

I ovu je jedna laž od amerikanaca. Oni njega drže na vlasti

ODGOVORITE
Name

Oli

27.07.2023 18:46

Ko bi ulagao u odron državi gdje Baja uzima postotak za svaki posao ko mafija nekada.......

Name

BL

27.07.2023 19:14

Ahaam. Ovi iz ambasade su bas isli od kuce do kuce i dijelili po kg brasna i 100km da se glasa za sektu, ili su odmah u birackim mjestima stavljali ispunjene listice??

Name

Bibisi

27.07.2023 19:40

U normalnim drzavama,od kjihsmo mi ihhhaahaa daleko normalni vladari daju ostavke kada se desi ovako nesto da ti niko neda nista ,a nas Duduk se busa u prsa kako je on heroj..a on je samo kapetan broda koji odavno tone.

Name

Sasa

27.07.2023 17:29

Sta ce nam amerika, mi imamo Bangladesh, sjevernu koreju, Sudan itd

ODGOVORITE
Name

Tito

27.07.2023 18:45

A jesu i investirali kod nas, mašala. Samo nam spremili bombe da osiromašenim uranijumom. Pa nam narod umire kao muve.

Name

ZABRANITE HAMOVIĆU

27.07.2023 17:34

IZVOZ ELEKTRIČNE ENERGIJE,SLUČAJ,DODIK ZA PET DANA,VIŠE NE POSTOJI!!!

ODGOVORITE
Name

nije nego

27.07.2023 17:49

Ulažite vi u Federaciju,zaboravite na Republiku Srpsku?Mi ćemo se već nekako snaći i bez vas.

ODGOVORITE
Name

Re

27.07.2023 18:18

Blago tebi, ti rahat i od brige i od pameti

Name

Milko

27.07.2023 18:47

Tako je, nama će Mile dati para. Tri milijarde je puno novca, možda nam udijeli neku marku. Šta misliš rođeni, da li je naš predsjednik toliko glup?

Name

Re nije nego

27.07.2023 19:02

Hajde osamostalite se da ozidamo zid između nas, dopizdili ste svakom živom. Srbujte i gladujte !

Name

Србо

27.07.2023 17:59

Како да не, да је Ескобар против РС, воле они лову и преко свега пређу као и Шмит, више се неприча о Додику.

ODGOVORITE
Name

Djuza

27.07.2023 18:07

Zar nema dodik prijatelje u svijetu...

ODGOVORITE
Name

Rus

27.07.2023 18:36

Idem u Rusiju cistiti wc plata odlicna

ODGOVORITE
Name

Koroslav

27.07.2023 20:33

Pisalo pre par godina. Čistačica sa jednog kraja Moskve ide u centar 100 km. plaća bi 250€ . Pa jeli se što povećala.

Name

Spremacice zarade

29.07.2023 10:45

U Moskvi u elitnim naseljima i vise od 5000 (u eurima).

Name

Burle

27.07.2023 18:50

Najveća Američka investicija Burle je sigurna i dalje jer se ponaša tako da su Amerikanci mirni jer sprovodi sve njihove planove.

ODGOVORITE
Name

He he

27.07.2023 18:57

Ko ce ovdje da ulaze pare kad moras uzeti godisnji odmor da regidtrujes auto ili izvadis licne dokumente

ODGOVORITE
Name

Zakon

27.07.2023 19:18

Valjda ovaj novi zakon će regulisati i ove botove,"sveznalice" pa neće više ni oni mlatiti praznu slamu, praviti se pametni i olajavati. Te poziciju-te opoziciju, a sve su to ista g...a. Nego lati te se nekog posla.

ODGOVORITE
Name

Re

27.07.2023 23:32

Pa vi ga drzite na vlasti kome vi solite pamet on je nas upropastijo decenijama st ne preduzmete nesto u republici srpskoj narod je potono u duboku krizu samo se krijete iza paravana pozdrav bn tv

ODGOVORITE
Name

Sto bi ulagali

28.07.2023 13:05

Kada pljackate svakoga investitora i drzave po svijetu i bez toga...

ODGOVORITE
Name

Vi nemate investicije

28.07.2023 13:10

Po svijetu niste ih nikada ni imali ni kod sebe osim stanjcanog dolara a koji ni po cemu ne moze ni biti svijetska valuta ni za sto....

ODGOVORITE
Name

Drugi su

29.07.2023 10:41

Investirali u vas i za vas na svoju stetu,stetu svojih drzava i drustva.

Name

Mare

28.07.2023 13:15

Amerikanci mene nisu obavestili da cu imati probleme sa slovencima, tako da amere ne slusam i kad kazu da macka ima rep

ODGOVORITE