Promet pada, ali ne i cijene - Vlast ne reaguje

Trgovci u BiH bilježe pad prometa u posljednje vrijeme. To ih, međutim nije natjeralo da snize cijene koje su vrtoglavo rasle u doba najveće inflacije, iako se ona smanjuje. Istovremeno, građani su sve siromašniji. Ko je kriv i zašto vlast ne reaguje i zaštiti narod, koji ih je za to i birao?

Republika Srpska 17.07.2023 | 08:29
Promet pada, ali ne i cijene - Vlast ne reaguje

Pad prometa, najjasniji pokazatelj ozbiljnog pada životnog standarda građana, još nije natjerao trgovce i vlasnike firmi da stanu, zamisle se i snize cijene. Naprotiv, cijene nekih proizvoda i dalje rastu. Zašto?

Građanima ističu izostanak ozbilje kontrole i pravne države.

Korporativni profiti označeni su kao najveći krivci i pokretači rasta cijena koji koriste poremećaje na tržištu da izvuku neočekivani profit. Trgovinski lanci krše marže jer se plaćanje kazni ponekad više isplati od smanjenje cijena, pokazuju inspekcijeske kontrole.

Za to vrijeme, narod tone u sve dublju krizu.

Rast ličnih primanja u poslednjih godinu dana nije mogao da isprati rast cijena, čak ni hrane. Sindikalna potrošačka korpa je od maja prošle do maja ove godine poskupjela za oko 270 KM, dok je prosječne plata porasla za 170 KM.

Udruženja za zaštitu potrošača odavno upozoravaju na pad kupovne moći stanovništva, a prva na udaru štednje je hrana, kaže Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja “Zvono” iz Bijeljine.

“Kvalitetno meso skoro da više niko i ne kupuje. Lubenica se kupuje na krišku, voće na komad”, priča Vasilić za BN.

Vlastima visoka inflacija trenutno odgovara jer veće cijene znače i veće prihode od PDV-a, a na budućnost niko ne misli, stav je običnih ljudi.

Nevjerovatno je da smo mi jedina država u okruženju koja ima jedinstvenu stopu PDV-a za sve proizvode, bilo da kupite mercedes ili veknu hljeba. Neke namirnice je potrebno osloboditi plaćanja PDV-a, a za neke proizvode treba uvesti stopu i tri puta veći, ako je potrebno”, kategoričan je Vasilić.

Narodu je odavno jasno da o građanima niko ne brine ali poručuje vlastima da se zapitaju da li će uskoro imati ko da im plaća porez jer je mladih sve manje.

Potrebno je povećati proizvodnju, a time i ponudu i konkurenciju na domaćem tržištu koje bi značajno uticale na smanjenje cijena, savjetuju ekonomisti.

Ekonomista Milenko Stanić smatra da je potrebno uvoziti što veću količinu robe koja se kod nas ne proizvodi i povećati subvencije domaćim proizvođačima.

“Trebalo bi raditi na smanjenju troškova proizvodnje koji u ovom trenutku nisu podložni korekcijama nadole, prije svega struje, vode i drugih komunalnih potreba”, ističe Stanić.

Smanjenje poreza, ukidanje akciza i smanjenje PDV-a na hranu znatno bi uticalo i na smanjenje cijena, što vlast odbija, ističe Stanić. Značajnu ulogu imaju i kontrolni organi ali oni, objašnjava, dolaze tek nakon ekonomske prinude.

Dok građani posrću pod teretom svakodnevnog života, niko nije spreman da se odrekne profita. Lov u mutnom i rast cijena postaju hronična bolest u BiH, a inflacija ne namjerava da podigne bijelu zastavicu- tu je da ostane ostane.

(BN)  Foto: BN

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Petar

17.07.2023 08:47

Ako nas ne spase udruženja za zaštitu potrošača, gotovi smo.

ODGOVORITE
Name

BL

17.07.2023 09:17

Zasto bi reagovali? Ekonomsko stanje Dodik mjeri po popunjenosti kafica, oni su puni, znaci sve dobro.

ODGOVORITE
Name

Re

17.07.2023 12:11

Daj onda recite djeci da ne idu u kafice i kafane, da nam smanje cijene!

Name

Matematiks

17.07.2023 09:21

Kupujem samo neophodno.Tako da mogu mami i tati podizati cijene.Samo bi da se pitam,represivne mjere primjenio prema pekarama.Koje su ovu situaciju bas naplatili.Podigli cijene hljeba kada je nafta bila 3,40KM zadrzali do danas.

ODGOVORITE
Name

Idealno

17.07.2023 09:26

Veće cijene, veći priliv u budžet... Jasno ko dan, njih ništa drugo i ne interesuje. Poziciji dobro, opozicionarima isto tako, a mi kao narod smo postali ovce i to ti je to...

ODGOVORITE
Name

Maxo

17.07.2023 09:53

"Vlast" je obećala junsko povećanje penzija, Viškovićććuuuuuuuu sram te bilo???

ODGOVORITE
Name

Idealno

17.07.2023 17:38

Pa dići će, samo moraju prvo nekom spustiti...

Name

Da Da

17.07.2023 09:56

U svim religijama, pohlepa je veliki grijeh, a kod nas su pohlepni "najveći vijernici i patriote" !

ODGOVORITE
Name

Re da da

17.07.2023 11:01

Pohlepa je zvijezda vodilja nasim politicarima, u bolju i svjetliju "politicku " buducnost.

Name

I SPC ništa

17.07.2023 11:26

Sve im se svodi na govo mržnje protiv LGBT povorke, koja je navodno kriva za lošu demografiju, a nisu krive SULUDE cijene prije svega stanova, pa onda i svega ostalog... Toliko o "vjernicima" koji imaju audije

Name

.

17.07.2023 11:09

Idemo sigurno na dno

ODGOVORITE
Name

Miloš

17.07.2023 11:10

Kod nas, a i I regionu ista vlast DECENIJAMA, a ne godinama, nazovi narod nit želi niti hoće da je menja, jer je isti takav kao i vlast. Zašto sebi seći granu blna kojoj sede: lažne diplome, kupljene fotelje i radna mesta preko stranke, neskolovani na funkcijama. Njima dobro, rođake zaposlili,pa što više. A, oni obični smrtnici bi bili kao i vlast samo da mogu.

ODGOVORITE
Name

Možda

17.07.2023 15:08

Pa brale! Taj isti jeseni narod, gdje spadam i ja, godinama glasa za iste. Zašto? Zato što stranka iz kuće zaposli 4, 5-toro ljudi, od toga je najmanje dvoje sa kupljenog diplomom. Znači, čist interes i kod naroda. Kad je pogrom: Neće mene! To je matrica. Na žalost.

Name

Naorid ih je BIRAO

17.07.2023 11:25

Samo da SRBUJU, i da se BAHATE, a narod bar vikarno da se pravi da se i oni bar malo sa njima bahate, slično kao kad gledaju španske serije ili Karingtonse, pa se užive da su i oni sila... NISMO MI ZA DEMOKRATIJU

ODGOVORITE
Name

Yokohama

17.07.2023 11:36

Bej-Ha privreda je potonula do vesala.. napola!

ODGOVORITE
Name

Ovaj

17.07.2023 12:47

Curkus nevudjeni?? Pohlepaa korumpiranih vlastodrzacaa sa farsom od izbora domaci uz pomoc bjelodvjetskih lopova mesetara poharalii drzave Ex Jugoslavijee! Pljacka stoljeca koza nistra 20 i 21 vijeka na brdivitom sa pipcima do turskee rzdijee madjarskee itd itdsrbija baza prljavog kapitalaa korumpiranih umrezenih kvazi politicara bez znanja bez morala sa prljavim privatnicima izrabljivačimaa radnikaa za Ginisa! Pljacka stoljeca

Name

BOBA

17.07.2023 17:33

SVE SMECE PO TRZNIM CENTRIMA.SANITARNA I TRZNA INSPEKCIJA NISTA NE RADE.HRANA TRUJE OVAJ NAROD.NIGDJE PORJEKLO ROBE. TRGOVCI NEMAJU VEZE KAD IH NESTO PITATE.PARADAJZ SMECE ,LUK SMECE ,LIMUN I SVE OSTALO NIKO NE REAGUJE.KAKVA DRZAVA TAKAV NAROD .BITAN JE NOVAC ,DOBRA KOLA I BETON.TO NIJE ZIVOT.SVE JE OVO LUDILO OD ZIVOTA IZA KOJEG STOJI TRPNJA NE REAGOVANJA I UMIRANJA.

ODGOVORITE