U Britaniji održano tradicionalno takmičenje u izmamljivanju crva iz zemlje!

U Britaniji je održano treće godišnje prvenstvo u izmamljivanju crva (glista) iz zemlje pod nazivom “Falmouth Vorm Charming Championships” održano je u Kornvolu u nedelju na kome su stotine crva izvučene na površinu.

Zanimljivosti 06.06.2023 | 15:37
U Britaniji održano tradicionalno takmičenje u izmamljivanju crva iz zemlje!

Veština je poznata i kao pričanje crvima ili igranje crva. Kao “profesija” postala je veoma retka, sa tehnikom koja se prenosi kroz generacije. U prirodi crvi izlaze na površinu kada osete vibracije kišnih kapi koje udaraju o tlo. Ptice to oponašaju tako što kljucaju po zemlji ili lupaju nogama.

Ali ljudi imaju razne metode  na ovom takmičenju, uključujući sviranje na instrumentima, lupanje baštenskih viljuški, energično plesanje ili jednostavno veoma učtivo traženje crva da isplivaju na površinu.

Ove godine takmičari su uspeli da izvuku 260 crva (glista) iz zemlje! Što je ogroman porast u odnosu na prošlu godinu, koja je održana tokom toplotnog talasa

Svim timovima je data kvadratna parcela trave od dva metra da izvuku crve u roku od 30 minuta, bez kopanja ili upotrebe mehaničkih alata.

Neke tehnike koje su kofristili takmičari tokom ovogodišnjeg takmičenja su uključivali na primer molitvu bogovima crva, pisanje ljubavnog pisma crvima, sviranje didžeridua i duvanje u vuvuzele.

Događaj, koji je ove godine dobio sredstva od Umetničkog saveta i Festa, pokazao se kao velika atrakcija sa portretima crva, tetovažama crva, robom u ponudi i trubačkim orkestrom koji je zabavljao publiku.

Ovogodišnji pobednički tim je uspeo da izmami na površinu 20 crva  za pola sata – ali su bili jako daleko iza trenutnog svetskog rekorda.

To dostignuće postavila je 10-godišnja Sofi Smit 2009. godine koja je uspela da iz zemlje izmami 567 crva (gliste) tokom britanskog Svetskog šampionata u izmamljivanju crva prenosi Cornvall Live.

Moto ovogodišnje manifestacije bio je “šarmiraj, ne naškodi“, a organizatori su podsetili učesnike da su crvi živa bića i da ih ne treba vaditi iz zemlje ili na drugi način povređivati.

I dok je dan svakako izgledao zabavno, iako haotično, za ljude, mogu samo pretpostaviti da se crvi već pripremaju za događaj sledeće godine.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar