Na Svetoj Gori živeo monah koji je umro a nikad nije video ženu!

Mihailo Toloto je bio grčki monah je ceo svoj 82-godišnji život proveo na Svetoj Gori, i nikada ni nijednom nije video pravu ženu.! Rođen 1856. godine, Mihailo Toloto se suočio sa nedaćama od trenutka kada je došao na svet.

Zanimljivosti 31.05.2023 | 15:53
Na Svetoj Gori živeo monah koji je umro a nikad nije video ženu!

Majka mu je umrla samo četiri sata nakon njegovog rođenja, a bez oca koji bi ga smatrao svojim, napušten je na stepenicama manastira koji se nalazi na Svetoj Gori, centru pravoslavnog monaštva. Tamošnji monah ga je primio i manastir je postao njegov stalni dom.

Odrastao i školovan u manastiru ograđenom zidinama, Mihailo se zamonašio i navodno nikada nije sišao sa planine sve do svoje smrti, 1938. godine. A pošto ženama nije dozvoljeno da kroče na Svetu Goru, Mihailo Toloto  je umro, a da nije nikada  video ženu!

novinski isečak
novinski isečak iz Edinburg Daily Courier, datiran na 29. oktobar 1938. godine

 

Očigledno, Mihailo Toloto (neki ga pominju i kao Tolotos op.aut) nije jedina osoba koja nikada u životu nije videla ženu. Ljudi rođeni slepi nikada ništa ne vide, ali njegova priča je posebna po tome što nikada nije stupio u kontakt sa ženom, jer je ceo život proveo među kolegama monasima i povremenim muškim posetiocima.

Nakon njegove smrti, Mihailovi sabraći su organizovali posebnu sahranu za njega, verujući da je on jedini muškarac na svetu koji je umro, a da nije video, dodirnuo ili na drugi način stupio u kontakt sa ženom.

Prema jednom starom novinskom članku (slika gore), grčki monah takođe nikada nije video automobil ili avion, iako to i nije tako čudno s obzirom na godine i mesto u kome je živeo.

Zanimljivo je da je Mihailo Toloto možda zaista došao u kontakt sa ženom u dva odvojena navrata, iako to nije znao. Tokom 1920-ih, francuska filozofkinja i spisateljica Marise Choisi prerušila se u mornaricu da bi došla na Svetu Goru, a 1930-ih, Aliki Diplaraku, prva Grkinja koja je krunisana za mis Evrope, takođe je koristila masku da se infiltrira u svetinju. Pravoslavna planina Svetu Gora je zabranjena ženama.

Mihailo je možda došao u kontakt sa jednom ili sa obe umetnice, mada to najverovatnije nikada nije ni shvatio da su to žene zbog njihove maske. Ili, opet, možda je umro a da nije video svojim očima pravu, stvarnu ženu!

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar