Najskuplji sladoled na svijetu košta skoro 6.500 evra!

Ako želite da probate (trenutno) najskuplji sladoled na svetu, bolje je da imate jako dubok džep za kupovinu! Japanski brend sladoleda “Cellato” osvojio je blistavu titulu Ginisove knjige rekorda,kreirajući veoma poseban desert – (trenutno) najskuplji sladoled na svetu, napravljen od retkih sastojaka koji su podigli cenu ovoj ledenoj poslastici.

Zanimljivosti 30.05.2023 | 15:26
Najskuplji sladoled na svijetu košta skoro 6.500 evra!

Porcija ukusne ledne poslastice – sladoleda po imenu Byakuya (Bjakuja) košta neverovatnih 873.400 japanskih jena, odnosno 6.329 evra! Za ovu cenu sladoleda bi vam bilo dovoljno da kupite na primer jedno dobro polovno vozilo.

Oni koji su imali novca ali i sreže da probaju uveravaju nas da je svakako nešto o čemu treba pisati.

Razlog za ovako veliku “ginisovu” cenu su sastojci, pri čemu se ističe redak beli tartuf koji se uzgaja u Albi u Italiji, po ceni od 2 miliona japanskih jena (skoro 13.889 evra) po kg. Ostali specijalni sastojci uključuju Parmigiano Reggiano i sake talog.

“Trebalo nam je više od 1,5 godine da se razvijemo, uz mnogo pokušaja i grešaka da bismo dobili pravi ukus. Postizanje titule u Ginisovim svetskim rekordima učinilo je da se trud isplati.” predstavnik kompanije “Cellato”

Pravljenje najskupljeg sladoleda nije bio jedini “Cellato” cilj. Želeli su da spoje evropske i japanske sastojke u obliku sladoleda. Da bi to uradio, “Cellato” je doveo Tadajošija Jamadu, glavnog kuvara u RiVi, restoranu u Osaki poznatom po svojoj maštovitoj fuzionoj kuhinji.

Nažalost, tim iz Ginisove knjige rekorda nije mogao da proba ovaj prelep užitak. Ali po rečima osoblja u Cellatu koje je učestvovalo u degustaciji, bogat je ukusom i teksturom.

Rekli su da vam snažan miris belog tartufa ispunjava usta i nos, praćen složenim i voćnim ukusima Parmigiano Reggiana. Sake talog završava veličanstveno iskustvo ukusa.

(zanimljivostidana.com) Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar