Prvi čovjek BBC-ja podnio ostavku, prekršio kodeks

Nakon što je u izvještaju utvrđeno da je prekršio vladin kodeks o javnim imenovanjima, prvi čovjek BBC-ja Ričard Šarp podnio je ostavku.

Svijet 28.04.2023 | 12:25
Prvi čovjek BBC-ja podnio ostavku, prekršio kodeks

Šarp je naveo da u izvještaju je utvrđeno da "nije na pravi način otkrio svoju umiješanost" u davanje garancije za zajam od 800.000 funti tadašnjem premijeru Borisu Džonsonu.

Javni medijski servis je pod pritiskom nakon što je otkriveno da je Šarp, donator Konzervativne stranke, pomogao da tadašnji premijer Boris Džonson 2021. godine dođe do kredita, nakon čega ga je vlada imenovala na funkciju predsjednika javnog medijskog servisa, prenio je AP.

U izvještaju državnog tijela za javna imenovanja je utvrđeno da je prekršio vladin kodeks za javna imenovanja tako što nije obelodanio potencijalni sukob interesa, prenio je Rojters.

Prema njegovim rečima, "kršenje bilo nenamjerno i nije materijalno", i da podnosi ostavku da bi "dao prioritet interesima BBC-ja".

Odbor britanskih poslanika je već ocijenio da je Šarp napravio "značajne greške u procjeni" i da nije naveo "potpune činjenice" prilikom prijavljivanja za posao.

Govoreći o intervjuu sa kadrovskom komisijom britanskog javnog servisa prije njegovog imenovanja za predsjednika BBC-ja, Šarp je rekao da bi volio da je taj potencijalni sukob interesa pomenuo.

Naveo je da je "zadovoljan“ što se u izvještaju zaključuje da je "njegova umiješanost u ove stvari prema tome bila 'veoma ograničena'“ i kaže da "nije pronađen nijedan dokaz" koji bi sugerisao da je  "igrao bilo kakvu ulogu u olakšavanju ili finansiranju zajma za bivšeg premijera”.

Šarp je rekao da će ostati na funkciji do kraja juna dok traje proces imenovanja njegovog nasljednika.

(RTS)  Foto: Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Miroslav

28.04.2023 11:00

Pare, pare i samo pare, od njih su ostali bez pameti. A onda drugima sole pamet, i pricaju o pstenju, i vladavini prava?

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

28.04.2023 15:16

Toooo srbine..ali vidim da nisi shvatio poentu..čovek je podneo ostavku iz moralnih razloga..znaš li ti uopšte šta je to moral?to nije pljuješ po EU,SAD,nevaljaju,propadaju,bankrot su,sve su pederi živio putin,russi i onda posle samo 5 minuta trčis pred EU ambasadu tražit vizu da ideš hljeba jesti tamo gde te navodno mrze..bilo bi jako fino kad bi i vi shvatili nešto o moralu,časti,obrazu..il kad počnete glumatat vjernike..a ni 1 nezna očenaša a kamoli šta drugo.Znaš li 10 božijih zapovedi?ne ubi,ne kradi,nepoželi ništa što je tuđe,poštuj bližnjeg svog i sl??znaš ti k.moj

Name

Petar

28.04.2023 12:24

Kakva je to država, pogrješiš i daješ otkaz, a kod nas pogrješiš i dobiješ unapređenje.

ODGOVORITE
Name

Oli

28.04.2023 15:32

Ovde ubijes nečije dijete i nikom nista

Name

Niko

29.04.2023 05:44

Primer prave demokratije!!

ODGOVORITE
Name

Ja sta mislis

29.04.2023 20:02

Sto je kod nas SVE trgovina i na prodaju?!