Pilot prinudno sleteo jer je primetio kobru u avionu!

Južnoafrički pilot Rudolf Erazmus je bio prinuđen da prinudno sleti nakon što je smrtonosna kobra dopuzala pored njega i sklupčala se ispod njegovog sedišta.

Zanimljivosti 06.04.2023 | 15:55
Pilot prinudno sleteo jer je primetio kobru u avionu!

Let je bio ugodan sve dok nije primetio dodatnog putnika u svom avionu  kejp kobru na visini od 3352 metra! Privatni avion, Beechcraft Baron 58, prevozio je četiri putnika, kao i zmiju.

“Da budem zaista iskren, kao da moj mozak nije registrovao šta se dešava. Bio je to trenutak strahopoštovanja.! Osetio sam nešto hladno kako mi puzi uz košulju na leđima, misleći da nisam dobro zatvorio bocu s vodom i da mi je ona možda kapala na košulju. ” rekao je on za BBC

“Kada sam se okrenuo nalevo i pogledao dole, video sam kejp kobru kako povlači glavu unazad ispod sedišta.“ Inače ujed kejp kobre je smrtonosan (smatra jednom od najopasnijih afričkih kobri) i može da ubije čoveka za samo 30 minuta!

Zabrinut da bi mogao izazvati paniku u avionu Beechcraft Baron 58, pilotu je trebalo malo vremena da se pribere. Na kraju je odlučo da im kaže.

“Obavestio sam putnike: ‘Slušajte, zmija je u avionu, ispod mog sedišta, pa hajde da pokušamo da se spustimo na zemlju što pre budemo mogli.!” Gospodin Erazmo je opisao trenutak apsolutne tišine: “Mogli ste da čujete kako igla pada i mislim da su se svi ukočili na trenutak ili dva.

Piloti su obučeni za mnogo scenarija, ali svakako ne za suočavanje sa zmijama u pilotskoj kabini, rekao je, rekavši za BBC da bi panika samo pogoršala situaciju.

Tako je pilot Rudolf Erazmus morao prinudno sleteti na aerodrom na svom letu iz Blumfontejna za Pretoriju.Takođe je bio „toliko uplašen da je zmija možda otišla pozadi i izazvala masovnu paniku“.

Nakon što je avion dodirnuo tlo te bezbednog izlaska putnika iz aviona, Erazmo je rekao da je stao na krilo aviona i pomerio sedište napred kako bi pronašao zmiju koja još uvek leži ispod njega. “Bio je to prilično veliki momak od 1.5 metar.”

Međutim, prisustvo zmije, iako šokantno, nije bilo totalno iznenađenje. Dvoje ljudi koji rade u Vusterskom avio klubu gde je avion prvi put poleteo, rekli su da su ranije primetili reptila kako se sklonio ispod aviona. Pokušali su da je “uhvate”, ali bezuspešno.

Gospodin Erazmo je rekao da je pokušao da pronađe zmiju pre nego što se ukrcao u avion sa svojim putnicima, ali “nažalost nije bilo tamo, pa smo svi tada sa sigurnošću pretpostavili da je mora da je ispuzala preko noći ili ranije tog jutra, što je bilo u ponedeljak”.

Komesar za civilno vazduhoplovstvo Južne Afrike, Popi Koza, pohvalio je Erazma zbog njegovog „zaista sjajnog vazduhoplovstva, koje je spasilo sve živote na brodu“, navodi se na veb stranici News24.

Ali skromni pilot kaže da se ne oseća posebnim za ono što je uradio: “Mislim da je to malo naduvano ako mogu da budem direktan“, rekao je. „I moji putnici su takođe ostali mirni".

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar