Kina poziva Ameriku da poštuje činjenice

Kineski Kongres poziva SAD da poštuju činjenice o incidentu sa kineskim vazduhoplovnim brodom.

Svijet 21.02.2023 | 09:50
Kina poziva Ameriku da poštuje činjenice

Komitet za spoljne poslove Svekineskog narodnog kongresa (SNK), najvišeg zakonodavnog tela Kine, pozvao je Kongres SAD-a da poštuje činjenice, duh međunarodnog prava i osnovne principe međunarodnih odnosa, da odmah prestane da kleveta i blati Kinu i time izbegne dalje pogoršanje odnosa između Kine i SAD-a.

''Takozvana rezolucija o kineskom bespilotnom vazduhoplovnom brodu koju je usvojio američki Senat proglasila je „kinesku pretnju“ i zlonamerno napada i omalovažava Kinu'', naveo je Komitet ''Kao odgovorna zemlja, Kina se striktno pridržava međunarodnog prava, poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja''.

Komitet dalje navodi da je ulazak bespilotne kineske civilne vazdušne letilice u vazdušni prostor SAD-a bio izolovan slučaj, neočekivani incident.

U saopštenju se navodi da je američka strana, međutim, ignorisala stav Kine i preterano reagovala prekomernom upotrebom sile, što je ozbiljno narušilo duh međunarodnog prava i međunarodne norme.

''Američki Kongres namerno podstiče konfrontaciju, zaoštrava tenzije i politizuje, komplikuje i eskalira izolovani incident, što je tipično za hegemonističku i nasilničku praksu''.

(KMG) Foto: KMG 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Advokat

21.02.2023 08:59

Kina i činjenice. Hahahaaaa

ODGOVORITE
Name

Re

21.02.2023 14:05

Kina se pravda sa napadom. Napad je najbolja odbrana.

Name

Tanaasko

21.02.2023 09:20

Američka politika je prepuna laži i neistina kao i nasilničkog ponašanja prema ostalim državama. Obraz - nula.

ODGOVORITE
Name

Bosanko

21.02.2023 21:31

cuj cinjenice pa zar se nije trebalo najaviti da vam je pobjegao balon ako je civilni

ODGOVORITE