Uhapšene četiri osobe - isplovili rusku jahtu

Hrvatska policija uhapsila je četiri osobe, od osam koje se nalaze pod kriminalističkom istragom zbog isplovljavanja ruske jahte koja je bila pod blokadom i usidrena u luci Betini na hrvatskom ostrvu Murter, saopšteno je danas u Zagrebu.

Region 27.01.2023 | 22:17
Uhapšene četiri osobe - isplovili rusku jahtu

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da je u sklopu kriminalističkog istraživanja zbog isplovljavanja jahte "IRINA VU" iz Hrvatske u oktobru 2022, policija na području splitsko-dalmatinske policije privela nekoliko osoba.

U toku je sprovođenje dokaznih radnji, pretraživanja domova i drugih prostorija na više lokacija, a mediji navode da su uhapšene četiri osobe, navodno troje članova posade, dok je četvrti bivši kapetan prethodne posade.

O isplovljavanju jahte pod sankcijama EU, SAD i Velike Britanije saznalo se tek početkom januara.

Luksuzna jahta vredna oko pet miliona evra, u vlasništvu je firme ruskog oligarha bliskog Vladimiru Putinu, Ališera Usmanova.

Iako je imala zabranu isplovljavanja, jahta je doplovila u Dubrovnik odakle je u oktobru isplovila prema Turskoj.

Mediji ističu da bi izašla iz hrvatskih teritorijalnih voda, jahta je morala u Dubrovniku da prođe policijsku i graničnu kontrolu, kao i kontrolu Lučke kapetanije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je nedavno nezadovoljstvo zbog nestanka blokirane jahte i poručio da će odgovorni odgovarati.

Ministar saobraćaja Oleg Butković smenio je ranije zbog tog slučaja načelnika sektora za sigurnost plovidbe, lučkog kapetana u Šibeniku i šefa ispostave u Betini.

(Kurir   Foto: Pixsell)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zdrave

27.01.2023 23:36

Naredba Plenkovića da se vrati jahta da nebi bio sravnat Zagreb

ODGOVORITE
Name

Re

28.01.2023 09:31

Vrijedi rizikovati za puno para. Korupcija je veliki problem. A ko priziva sravnjenje bilo kojeg grada u svijetu pod hitno kod psihijatra. Šta misliš kad bi neko poželio tebi to isto. Bi li bilo u redu. A vjera prolovijeda da ne poželiš nikom drugom ono što ne bi poželio sebi.

Name

Borac

28.01.2023 11:04

Sto se bune? Nije njihova jahta,hteli su je oteti.

Name

Istina

28.01.2023 10:54

Kad si u kolu ,morqs pratiti muziku!Hrvatska je davno shvatila da nema izbora,mozda smo i mi trevali jer ionako nemamo izbora.

ODGOVORITE