Evropa traži Ćuka - švercovao stotine kilograma droge

Zlatana Ćuka, vođu kriminalne grupe koja je djelovala od 2020. godine, traži cijela Evropa, rekao je juče državni tužilac Senad Osmić na sjednici za produženje pritvora Ćukovim saradnicima, njegovom ocu Bošku, Željku Simiću, Savi Neškoviću, Radanu Dotliću i Davoru Simiću.

Republika Srpska 25.01.2023 | 19:26
Evropa traži Ćuka - švercovao stotine kilograma droge

Osmić je od Suda BiH za osumnjičenu petorku, koja je uhapšena prije mjesec u akciji Golden, zatražio produženje pritvora za dva mjeseca i to zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli pobjeći, uticati na svjedoke i istragu te ponoviti krivična djela koja im se stavljaju na teret.

PROŠIRENJE ISTRAGE

Grupa sa Ćukom na čelu je, tvrdi Tužilaštvo, prokrijumčarila na stotine kilograma kokaina.

- Zatraženo je raspisivanje potjernice za Ćukom i sve se čini kako bi se doveo pred lice pravde, istakao je tužilac Osmić.

Osmić je pred Vijećem, kojim je predsjedavala sutkinja Vesna Jesenković, kazao da je u ovom predmetu istraga proširena s obzirom na to da je u prethodnih 20 dana prikupljeno mnogo dokaza protiv osumnjičenih.

Tužilaštvo je saslušalo nekoliko svjedoka, među kojima je Goran Miljanović koji je prvi put iskaz dao 2017. godine kada je uhapšen sa 20 kilograma marihuane i kada je drogu preuzeo od Save Neškovića. Tužilac Osmić je naveo i to da je Tužilaštvo zaprimilo akt iz Austrije koji se odnosi na Dotlića.

- U toku su saslušanja svjedoka koji imaju saznanja o djelovanju grupe, identifikuju se vozila u kojima su postavljani posebni štekovi za drogu, te se provjeravaju prelasci na graničnim prijelazima, dodao je Osmić.

Istakao je da je kao svjedok saslušan i Vanja Rodić, koji tvrdi da su mu pripadnici ove grupe, po Ćukovoj naredbi, zapalili vozilo u Bijeljini.

- Pripadnici ove grupe kešom su kupovali nekretnine, građevinski materijal te vozila i sve su to matrice pranja novca. Prikupili smo ogroman broj podataka te je utvrđeno da osumnjičeni nemaju legalne izvore prihoda, a imaju enormne količine novca, kazao je Osmić te naveo da u narednom periodu planira odlazak u Njemačku, gdje će saslušati Alena Halilovića koji je bio povezan sa Ćukovom grupom.

SVJEDOČENJE PROTIV SINA

Advokati Dejan Bogdanović i Petko Budiša usprotivili su se prijedlogu Tužilaštva nazivajući ga neosnovanim i paušalnim. Smatraju da se saslušavaju nepotrebni svjedoci, kao i da se njihovim branjenicima na teret stavljaju djeca za koja se ne vode istrage. Dokazi iz "Skaja", mišljenja su advokati, mogu biti samo operativni podaci policiji i Tužilaštvu, ali ne i dokazi.

- Boško Ćuk je u pritvoru samo zato jer mu je sin u bjekstvu. Tužilaštvo ga tjera da svjedoči protiv sina i zabranjuje mu da se viđa sa unučadi, naveo je Bogdanović.

Njegov klijent Boško Ćuk osvrnuo se na izlaganje tužioca te je naveo da je od iznajmljivanja lokala, koji je u vlasništvu njegove sestre, imao pola miliona prometa. Odluka Suda o produženju pritvora će biti donesena u zakonskom roku.

(Oslobođenje)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Krusik

25.01.2023 19:56

Sinisa Peric? Danijel Peric? Kakuća? A.Gajic? Savo Simic? Arhitekta Marko Vukicevic? Gdje su oni? Vozaju auta po Bijeljini kao u Holivudu, kupuju kuce i stanove na kolicinu i ide to tako niko nista.

ODGOVORITE
Name

maks

25.01.2023 21:29

Kakuca je u njemackom zatvoru ima pola godine,a valjda i ove ostale pohapse

Name

Stana

26.01.2023 03:06

Nisam znala za arhitektu Marka Vukićevića da je diler? Ja mislila da on samo vuče crte, kao pravi arhitekta? Ko se bavi dilovanjem u BN još? Šta je ss Malog Arkana, Markana, zeta od moćnog LS?

Name

MasterBn

25.01.2023 23:33

I treba da ga traze , treba da ga i zatvore. Trebaju i njihove saradnike zatvoriti. Slazem se sa Krusik da treba i tog sinisu perica,ali to je mali pijun,reketas u pokusaju,klosar po definiciji,jedino u cemu je uspjesan je sto je Cukovu zenu Natasu Arsenijevic Cuk poceo da posjecuje mnogo cesce od kako tate nema. A i kad je tata bio tu znala se sakriti.

ODGOVORITE
Name

Romanija

26.01.2023 15:56

Sinisa Peric 15tak godina pokusava da bude kriminalac ali ne ide. Svako privodjenje place kao beba i prica sve sto treba. Cijeli zivot ce biti kriminalac u pokusaju, krije se iza tudjih ledja, pokojni Sisar, pa pokojni Glamocanin pa sada Cuk sve vodje bijednog Sinise Perica.