Fajon: EU osuđuje potez da se Putinu dodijeli orden

"EU je osudila ovaj potez. Mene je iznenadilo jer je pogrešno vrijeme jer Putin i njegov režim vode brutalni rat i agresiju u Ukrajini koja je promijenila cijeli svijet", kazala je večeras u Pressingu ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon na pitanje o tome da prokomentariše činjenicu da je Milorad Dodik dodijelio orden Vladimiru Putinu.

Bosna i Hercegovina 12.01.2023 | 07:52
Fajon: EU osuđuje potez da se Putinu dodijeli orden

Fajon je poručila da EU osuđuje potez da se Putinu dodijeli orden, te da je pogrešno vrijeme.

“EU je osudila ovaj potez. Mene je iznenadilo jer je pogrešno vrijeme jer Putin i njegov režim vode brutalni rat i agresiju u Ukrajini koja je promijenila cijeli svijet. Slovenija je osudila ovaj rat i rusku agresiju u Ukrajini i pomaže tamo gdje ima mogućnosti, materijalno i humanitarni. Ukrajina je u ratu, a kada neko u ovo vrijeme da orden lideru koji je na samom početku i počinje rat, mislim da je to sasvim teško razumljivo i neprihvatljivo”.

Za sada nema rasprava o eventualnim sankcijama.

“U ovom trenutku nema rasprave o uvođenju sankcija, ali sigurno pratimo, zabrinjavajuće sve tenzije koje bi išle u pravcu secesije ili sukoba i tenzija u regionu. Danas imamo rat na evropskom kontinentu koji nismo ni zamislili na početku, mislim da je odgovornost svih političkih lidera da rade sve da ne bi došlo do novih tenzija, sukoba”.

“Očekujem da će Dodik i ostali lideri u BiH razumjeti da je sad potrebno pomirenje i ne neke dodatne tenzije ili sukobi. Naravno, neću ulaziti u unutrašnja pitanja, ali kad razgovaramo o procesu proširenja EU, razgovaramo uvijek s jednom zemljom. Mislim da je to dovoljno jasna poruka šta tražimo”.

“Nije Dodik jedini lider koji je razgovarao sa Putinom, razgovarao je i njemački kancelar, mađarski premijer itd… Naravno, orden, to je neko drugo pitanje. Rekla sam svoj stav ili stav EU”.

(N1 Foto: AA)

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

samo pitam

12.01.2023 07:11

Čemu tolika uzbuna ako je glavni krimos jadnog entiteta iz tamo neke BiH dao orden glavnom ruskom krimosu i ratnom zločincu? Beznačajno, ili pak nije?

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

12.01.2023 08:33

Pa EU svake dvije godine Dodiku dodjeljuju ordene,

Name

Tvrtko

12.01.2023 08:34

Nema uzbune, vec Dodik pokusava zabadati prst u oko svima od kojih entitet i drzava ovise, prije svega od pomoci EU. Voljeli je ili ne voljeli, ta ista EU je zaposlila pola Bosne i Hercegovine zbog nesposobnosti domacih nacionalista da stvore povoljan poslovni ambijent. Ali tesko to razumije narod koji luta vijekovima. I nije do naroda vec do drzavnih aparata koji i danas manipulisu medijima, obrazovanjem i pravosudjem. Nazalost, mi smo nepismen narod za vrijeme u kojem zivimo, bez obzira na ime i vjeru

Name

Providno

12.01.2023 10:55

Sad bi trebalo da zbog Dodikove zajebancije koja svejedno ništa ne znači da uvodite sankcije običnom narodu i izgladnjujete ga.Ili je to možda plan da vam to bude izgovor da povučete kandidaturu BiH za EU

Name

Marko

12.01.2023 13:09

KO SI TI DA OSUDJUJES DODJELU PRESEDNIKU PUTINU ZLATNU PLAKETU..KO TEBE NEKO SLJIVI ZA NESTO STA TI KAZES. I JA TEBE OSUDJUJEM AKO BLEBETAS I MJESAS SE U UNUTRASNJE POSLOVE REPUBLIKE SRPSKE

Name

Miroslav

13.01.2023 10:43

Drugi put ce i Fajonova dobiti odlikovanje, sto je nestrpljiva? I kad ga njoj dodele, neko ce galamiti, uvek je tako, neko se ljuti.

Name

#

12.01.2023 07:14

Dodik he he nije on orden dodijelio Putinu što ga cijeni i poštuje to su potezi ne političara već čovjeka koji samom sebi svako jutro kaže mogu da radim šta hoću ne može mi niko ništa

ODGOVORITE
Name

BLB

12.01.2023 07:17

Vi ste ga ostavili na vlasti, vjerovatno sto je vase cedo. Tesko se svog ceda odreci cak i onda kad neslusa i radi one stvari za koje ga niste(jeste) ucili. Bagro evropska nacisticko/fasisticka.

ODGOVORITE
Name

Prle

12.01.2023 12:20

Normalno bi bilo da EU kazni i ukloni Dodika, ali kako je sve gluma, uvek trpi i stradaju narodne mase, ponajviše mladi koji već godinama ispaštaju zbog Dodikove nesposobnosti, tj. nikakve države. Da je burle mentalno zdrav, koliko sutra bi se povukao, ovakvih,, rezultata,, postidela bi se i svaka životinja,na stranu što je pokrao predsednički mandat.

Name

Bob

12.01.2023 07:20

Eto vam ga! Ili ga sankcionisite...nemojte samo da ga osudjujete! Dosta je je vise i Njega i Vas...LOPOVI i vi i on !

ODGOVORITE
Name

anna

12.01.2023 07:26

Nije valjda da to osudjujete??? Obezbjedite mu da pobjedi na izborima, ignorisete volju jadnog izmucenog naroda, a sad nesto kao bunite se. Prodane duse, licemjeri umuknite!

ODGOVORITE
Name

Ne moze mu n.n.!

12.01.2023 07:32

Naravno Nema sankcija nizasto sto Dodik cini jer je ljubimac EU i Nemoze mu niko nista. Vjecni i jedini prestavnik i vodja srbskog naroda u BiH. Vidi mu se sila svi za njim pohrle kad mahne.

ODGOVORITE
Name

Србо

12.01.2023 07:33

Биће санкције у виду 1,2 милијарде пошто долазе на наплату ,само прича од нижеразредних политичара кои тридесет година нешто или немогу а вјероватно неће да ријеше јер им то одговара, гледам у једној емисији да амбасада САД позива једног политичара да му кажу да Додик предлаже једног Бошњака и да ће са Хдз имати полуге власти а они му дали четвртог делегата и неко се цјели живот бави политиком и као Бошњаци то нису скужили, овим људима је битна само фотеља и ништа више, никад на изборе док се не уведу неке виће сигурности за глас, гласаш за човјека на основу његове приче и програма и он само за лову све то погази, погледајте Чавића кои је своје дјете издао да би постао директор а знамо његово препирање и спомињање дјетета као наркоман и дилера од стране Додика.

ODGOVORITE
Name

ODKB

12.01.2023 07:37

A ko pita EU za misljenje???

ODGOVORITE
Name

Tatar

12.01.2023 07:58

Nemojte se toliko trzati pa vi ste ga napravili takvim.Vi ste ga podrzali i dan danas to radite pa šta se onda čudite.Ako je to vas krajnji domet onda jednostavno sutite

ODGOVORITE
Name

Kosta

12.01.2023 08:02

Koje licemjerstvo,bezobrazluk!? Podržavali ste brutalnu agresiju 19 najjačih zemalja NATO na suverenu zemlju SRJ tj Srbiju.Podržavate secesiju ili okupaciju dela teritorije međunarodno priznate Države Srbije.Učestvujete u okupaciji KiM i priznajete ga kao samostalnu državu. Vama je očito krivo što Rusija nije dozvolila da ukrajinski nacisti rade Rusima ono što ste vi i hrvati radili vašim gradjanima samo zato što su Srbi. Eee srpski kralju Aleksandre šta nam uradi!?

ODGOVORITE
Name

Pitac

12.01.2023 08:38

A sta da ti kazem na to vec da uzivas u ljepoti zivota pod palicom Do.dika i Vu.cica mladjeg. Sjecam se mitova koje je ses.eljev ucenik pricao narodu po Kninu devedesetih. Danas vidim mladji vuc.ic u prvim redovima do Do.dika podrzava mitove o otcjepljenju dijela Bosne. Pa dokle vise. Ali neka svako radi kako misli da je pametno. Znam samo da je losa karma za.je.bana, a posle kajanja nema sexa

Name

Re

12.01.2023 09:44

Kosta, da li si se ikada zapitao, zašto se Srbima sve to događa. Nisu li možda krive vođe, koje u ime naroda, vode inat politike, ne hajući za posljedice i narod koji guraju u provaliju.

Name

Re:Kosta

12.01.2023 09:46

Tako je bas druže. Nevidjeno licemjerstvo EU a i ko je ova da prdi ovdje u BiH i pametuje. On je dao orden i to je njegovo pravo i on će ga i uruciti. Kad se budu tako borili za Srbiju kao za Ukrajinu možemo ih onda respektovati. Ovako su obicni američki pajaci i ništa drugo, a i konjusari ako im je milije. Oni mogu Srbiji otkidati komad teritorije, graditi baze, slati vojsku, bombardovati Srbiju ali kad to Putin uradi Ukrajini to ne može onda. Tu šalju pomoć u oružju nemilice i svi udruženi pajaci američki.

Name

Re

12.01.2023 10:51

Ti isti su posmatrali kako burle krade glasove na izborima.

Name

Ikona

12.01.2023 08:07

Ma treba provjeriti da li negdje nije nestao kakav orden

ODGOVORITE
Name

Milan

12.01.2023 08:08

Svi vi ste mu odobrili kradju glasova na izborima.

ODGOVORITE
Name

Sasa

12.01.2023 08:10

Ovi iz EU samo i vjecno zabrinti i naravno prate situaciju. Da EU zavrne dotok novca pa bih onda vidjeli kako politicari slusaju

ODGOVORITE
Name

Politika i pravda

12.01.2023 08:12

Ma dajte molim vas ne se....te više ako vam to smeta ili bilo šta u vezi sa Dodikom skinuli bi vi njega za čas ali nećete sve dok je Dodik na vlasti vi ćete imati jeftinu radnu snagu u EU, vi samo svoje interese gurate a što su javne kuhinje puno to je kao naš problem. Kakvo licemjerstvo BiH će u EU ući 2100 a možda ni tada. Lažovi

ODGOVORITE
Name

Kosovo

12.01.2023 08:17

Da li ste optužili zločinački napad na nedužnu i maloljetnu djecu na Kosovu

ODGOVORITE
Name

Re Kosovo

12.01.2023 08:42

Nisu se sjetili, a bi sigurno. Sad imaju puno posla da dopreme u Ukrajinu još artiljerije. Mirovnjaci.

Name

Nostradamus

12.01.2023 08:57

Da li su osudili napad na gradjane Banja luke mislim na slucaj Dragicevic.Da li ste osudili maltretiranje policije Republike Srpske ,Federalne policije i Sipe nad gradjanima BiH ili Republike Srbske sto bi mi rekli koji pripadamo nasem srbskom rodu.Sve vi to podrzavate osude su samo formalne sutra ce te vi ponovo sa njima zajedno.

Name

#

12.01.2023 09:01

Vjeruj šiptari su pametniji nego srbi na Kosovu zato i hoće da raskrste sa srbima

Name

Nisu

12.01.2023 09:07

"Bili su samo malo zabrinuti" ! Čekali su "policiski" izvještaj ,u kojem piše da su djeca sama kriva, jer su izazivala, samim time što su slavila Božić i nosila Badnjak, takve stvari se ne rade u "demokratskom svijetu", ne možete proći ne kažnjeno, bez obzira što se radi o Djeci !

Name

Sta reci

12.01.2023 08:21

Dodik nije mogao naci boljeg od Putina. Zapad nek se zapita zasto je to tako ??? Kakve su zlocine ucinili Srbima nek se zapitaju pa ce im biti jasno.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

12.01.2023 12:22

Jedan od tih zlocina je dovodjenje Dodika na vlast i dalje podrska koju mu pruzaju.Kada bi narod mogao da smijeni Dodika i izabere Srbina i kada bi taj Srbin govorio to sto govori Dodik za 24 sata bi ga smijenili.Ako to jos nisi shvatio onda neces nikada ni shvatiti.Ziv i zdrav bio

Name

re

12.01.2023 08:21

Putin je burlin zaštitnik,i sve jasno ko dan, kod propalog svega i prezaduženog naroda i boraca sa burlom u RS.

ODGOVORITE
Name

#

12.01.2023 10:34

Putin crče od brige za Dodikom

Name

Srbin from Serbiaa

12.01.2023 08:39

Uvedite nam vize...mi cemo naci kako da dodemo u EU.

ODGOVORITE
Name

Orhan

12.01.2023 08:53

Rusija radi ono na sta ju je primorala Amerika. Recite goslodjo Fajon da li se Amerika obavezala da nece da siri NATO prema Istoku. Jeste, obavezala se a to nije postovala nego je cak NATO stigao do granica Rusije. Rusija postupa onako kako je prisiljena od strane NATO.. I Rusija treba da pregazi kurvu zvanu Kijev a vaseg komedijasa Zelenskog da istjera u EU, samo u gacama pa neka vas zabavlja.. Vladimir Putin danas spasava planetu od povampirenog Zapada. Malo vam je bilo rusiti Irak, Siriju, Libiju, Jemen, Afganistan pa bi jos.. Pa ne moze vise. Ni Iran vise ne mozete mrko da pogledate. Zapad je bogat jer vijekovima pljacka slabije. Kao sto je i Slovenija na raspadu SFRJ odnijela sve devize sebi. Boli Zapad sto se vise ne moze pljacakat slabiji.Sisate Arabiju ali i Arabija uzmice, upusta Kinu koja je gradi a ne pljacka i iznudjuje novac kao sto to cini Amerika. Amerika natjera Arabiju da kupi od Amerike oruzja u vrijednosti od 360 milijardi dolara. Pa joj uvali pvo cija se raketa vraca tacno odakle je ispaljena, samo sto nije usla u cijev.

ODGOVORITE
Name

Rusija

12.01.2023 12:15

"Zasto ste dosli na vrata Rusije sa oruzjem? Jesmo li vam sta duzni?" Da ubijate, otimate.....?!

Name

Nostradamus

12.01.2023 12:39

Sovjetsaki Savez se raspao kao i Jugoslavija prema tome niti Rusija treba da odlucuje o Ukrajini niti mi o drugim Drzavama koje su nastale iz bivse drzave.Ako nije tako zasto onda mi ne napadnemo Kosovo,pa BiH onda Hrvatsku pa Crnu Goru.Drugo Rusija kao i Srbija je priznala sve novoformirane drzave sem Kosova.

Name

Priznajete

12.01.2023 08:58

Da je promjrnio vas skaradni svijet izmontiran na izopacenostima. Samim time zasluzio je najveca odlikovanja na Planeti! Zivjela Rusija, zivjeo Putin!

ODGOVORITE
Name

Zizi

12.01.2023 09:03

Bavite se sa ordenom, a na Kosovu pucaju na djecu kao na glinene golubove. To je pravo lice EU. Bavite se Ukrajinom, a kad su u Banjaluci umirale bebe zbog nedostatka kisonika niste nista poduzeli. Niste dozvoliti da se dopremi par boca da bi bebe prezivjele. I ovo sad sto radite sa Ukrajinom je pogubno za Ukrajinski narod jer produzavate rat.

ODGOVORITE
Name

055

12.01.2023 09:12

Ma ajde nemoj reći!!!

ODGOVORITE
Name

Koga

12.01.2023 09:59

Sve je on to s va.a dogovorio. Koga lazete.

ODGOVORITE
Name

Istina

12.01.2023 11:23

Nazalost,on se i dalje bogato a narod placa siromastvom.

ODGOVORITE
Name

Dzomba

12.01.2023 12:38

Sankcije i izolacija za tzv.rs. Ima da se opamete jednom za svagda.Tačka.

ODGOVORITE
Name

11903

12.01.2023 16:38

E jest vala Putinu i stalo do tog ordena. To odlikovanje će se Putinu predati u polovini prve izborne kampanje i više će služiti krezubim glasačima kako da glasaju?

ODGOVORITE
Name

SOKOLAC

12.01.2023 21:09

Što mu nisi Milorada poklonio Ikonu .Imaš ih ko drva donose ti iz Ukrajine.