Brisel jasan: Zaustavite migrante ili vraćamo vize

Evropska unija će od zemalja zapadnog Balkana zahtijevati strožu viznu politiku prema trećim zemljama jer je to pitanje povezano s bezviznim režimom koji EU ima sa zemljama u tom regionu.

Region 06.12.2022 | 07:14
Brisel jasan: Zaustavite migrante ili vraćamo vize

U akcionom planu u vezi s ilegalnim migracijama, koji je Evropska komisija usvojila uoči današnjeg samita EU sa zapadnim Balkanom u Tirani, između redova je poručeno zemljama zapadnog Balkana da pojačaju napore na sprečavanju prolaska ilegalnih migranata preko svoje teritorije prema EU ako ne žele da bude ugrožen bezvizni režim koji region uživa s EU.

Komisija nije eksplicitno rekla da je bezvizni režim ugrožen, međutim iz sljedeće formulacije se može protumačiti da EU upozorava zemlje zapadnog Balkana da bi zbog nekontrolisanog priliva migranata u EU preko zapadnog Balkana moglo doći do suspenzije bezviznog režima. 

"U skladu s obavezama partnera na zapadnom Balkanu u procesu proširenja, usklađivanje vizne politike s EU je od krucijalne važnosti za dobro funkcionisanje bezviznog režima zapadnog Balkana s EU", istaknuto je u ovom dokumentu Evropske komisije. 

Razlog za ovo upozorenje leži u činjenici da se broj ilegalnih migranata na zapadnobalkanskoj ruti ove godine utrostručio u odnosu na prethodnu, popevši se na 130.000 registrovanih prelazaka. 

Kao što je poznato, Evropska komisija već godinama ističe da na zapadnom Balkanu ne funkcioniše sistem prijema i obrade migranata, a problem predstavljaju i porozne granice, odnosno slabe kontrole i sprečavanje migranata da uđu na teritoriju zapadnog Balkana. 

Naime, i evropski mediji su u prethodnom periodu izvještavali da organi BiH i drugih zemalja u regionu migrante samo propuštaju prema EU, umjesto da ih zbrinu. 

U akcionom planu je navedeno da činjenica da neke zemlje zapadnog Balkana, suprotno obavezama usklađivanja viznih politika s EU, imaju bezvizni režim sa zemljama iz kojih je registrovano mnogo ilegalnih migranata u EU.

Evropska komisija dovodi u direktnu vezu sporazume EU i zapadnog Balkana o ulasku državljana zapadnog Balkana u EU bez viza sa sporazumima koje zemlje zapadnog Balkana imaju s trećim zemljama iz koje migranti ulaze u EU. Drugim riječima, ako zapadni Balkan želi nastavak bezviznog režima s EU, mora početi da usklađuje svoju viznu politiku s politikom EU. 

Iz akcionog plana se, međutim, takođe može iščitati da su zemlje zapadnog Balkana, a posebno Srbija, ovo upozorenje EU shvatile vrlo ozbiljno jer je, kako je istaknuto, Srbija informisala Evropsku komisiju da uvodi vize za državljane Burundija i Tunisa.

Osim toga, iako je BiH prošle godine vetom u Narodnoj skupštini RS blokirala sporazum s Evropskom graničnom službom Frontex o menadžmentu granica, nezvanično nam je rečeno da je BiH ovaj problem shvatila ozbiljno i da želi sarađivati s organima EU. 

Evropska komisija je juče objavila i 5. izvještaj o mehanizmu za suspenziju bezviznog režima. Radi se o izvještaju koji Evropska komisija redovno objavljuje o implementaciji mjera iz vizne liberalizacije nakon što je prije sedam godina spriječeno ponovno uvođenje viza zbog nekontrolisanog priliva lažnih migranata iz našeg regiona u EU. 

U dijelu ovog izvještaja o BiH se navodi da BiH još ne samo da nije potpisala sporazum s Frontexom, već nije usvojila ni akcioni plan za suzbijanje migracija, koji je predviđen Strategijom 2019-2023.

Koliko je BiH malo uradila govori činjenica da ova strategija ističe naredne godine, a akcioni plan nije ni usvojen. 

"BiH mora da preuzme punu odgovornost u menadžmentu migracija i prijemnim centrima. Kantoni i entiteti bi trebalo da ravnopravnije podijele teret migracija, a državne vlasti da preuzmu punu kontrolu za menadžment migracija. Zbog ograničenih raspoloživih sredstava ograničena je državna efikasnost u formulaciji mjera", navedeno je u ovom dokumentu, uz napomenu da preko teritorije BiH i dalje prolazi značajan broj migranata. 

Akcioni plan Evropske komisije, koji smo spomenuli na početku, predviđa 20 koraka, a osim usklađivanja vizne politike, mjere predviđaju tijesnu saradnju s Frontexom i jačanje mjera u menadžmentu granica.

O ovim mjerama biće riječi na današnjem samitu, a očekuje se da će EU i zemlje zapadnog Balkana doći do dogovora kako bi se izbjeglo započinjanje procedura o ponovnom uvođenju viza. 

Inače, kako nam je rečeno u Evropskoj komisiji, očekuje se da će danas na samitu, osim o pitanju ilegalnih migracija, riječi biti i o ratu u Ukrajini, bezbjednosnoj politici i jačanju političkog dijaloga između zapadnog Balkana i EU.

Oni su istakli da će ovo biti prvi samit sa zapadnim Balkanom van teritorije EU, što, kako navode, naglašava njihovu posvećenost regionu.

Napomene radi, na ovom samitu se ne odlučuje o kandidaturi BiH za EU, jer će se to pitanje naći na dnevnom redu Evropskog savjeta sredinom mjeseca.

Nezavisne novine

foto: DW

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Sydney

06.12.2022 07:09

Koje licimjerje.Svi migranti koji dolaze i u bosnu i srbiju stizu sa teritorije EU bilo iz Grcke ili Bugarske i sad je problem sto ih bosna silom ne sprecava da napuste bosnu u svom putu ka njemackoj ili dalje, Shvatio bi da u bosnu ili srbiju ulaze direktno iz Turske ili bliskog istoka ali ovako kad ih grci dovoze do makedonske granice da ih se rijesi sad krive srbija i bosna,Da makedonija podigne ogradu na granici sa grckom uveli bi joj bar 10 paketa sankcija vise vec Rusiji pod izgovorom da ugrozava bezbjednost EU

ODGOVORITE
Name

Da ih

06.12.2022 09:24

Zaustavimo kod nas a tek onda sledi vizni rezim.....

Name

Ilija cvorovic

06.12.2022 07:13

Pa vi ste ih i zvali da dodju,a ne mi.I to sto zahtjevate,prvorecite Grckoj i Turskoj,jer prvo prelaze preko njihove teritorije...

ODGOVORITE
Name

Kako da zaustave

06.12.2022 07:26

Kad je na tome dobra zarada?! Za pojedince, naravno!

ODGOVORITE
Name

Kji

06.12.2022 07:59

Pozoves migrante, onda ih parkiras u nasim zemljama i nama prijetis ako dodju oho vam se. A mi trcimo kao u eu da onda isto nemamo nikakvih prava niti sta mozemo odlucivati za sebe. Jupiii,

ODGOVORITE
Name

Decko

06.12.2022 08:22

Vidi se da nigdje iz svog sela nisi izasao! Ne javljaj se ziv! Samo vize uvesti ponovo, i problem rijesen! Ne trebaju nam migranti u Njemakoj, da im mi placamo porez, dok oni prave djecu!

Name

Ilija cvorovic

06.12.2022 09:25

Re decko:a sta je on to pogresno rekao.Nek si ti otisao u Njemacku,to je bitno,ali patis sine za ovim ovde,priznaj,patiiiiiiiisssss...

Name

A&B

06.12.2022 12:09

Pa migranti nemaju ni pasose sta ce mu viza

Name

Licemjeri

06.12.2022 08:08

u EU!!! A Merkel ih je pozvala u EU i Njemacku. Sad je na zapadnom balkanu da se bori sa migrantima i da spriječava prolazak migranata u EU!!! FUJ

ODGOVORITE
Name

Hm

06.12.2022 08:09

Mamcu vam i vama i vašim migrantima. Vi ste ih stvorili a ne mi.

ODGOVORITE
Name

Advokat

06.12.2022 08:14

Ko je stvorio Mrkenjićane i Lijevčane u Lincu? Ima ih i iz Baraća

Name

Burke

06.12.2022 08:12

U BiH migrante ubacuje Srbija

ODGOVORITE
Name

Decko

06.12.2022 08:22

Za EU ste svi vi isti!

Name

He He

06.12.2022 08:43

Kako da ne, Srbija je odgovorna za rat Rusije i Ukrajine, i zemljotres u Indoneziji ! Pošto su svi Migranti Muslimani, Srbija sebi ne može dozvoliti taj luksuz da im se nešto loše desi u Srbiji, zato ih šalje kod braće u BIH !

Name

Nebitno

06.12.2022 08:13

Svašta. Pretežno ulaze preko Grčke Rumunije koje su članice EU. A zapadni Balkan kao oni krivi.

ODGOVORITE
Name

Impotentne BiH vlasti

06.12.2022 08:16

Mogu li BiH vlasti ista uraditi kako treba? Zasto ih placamo, kada su im rezultati rada nikakvi?

ODGOVORITE
Name

čegrtuša

06.12.2022 08:21

Nama je namijenjena uloga krajišnika (da čuvamo vaše granice) i jeftine radne snage, baš vam hvala.

ODGOVORITE
Name

He He

06.12.2022 08:37

Zaustavite ih vi, u Grčkoj i Albaniji, Grčka je vaša članica a Albanija vaš veliki saveznik ! Zanimljivo, da preko noći nestadoše "Ljudska prava"!

ODGOVORITE
Name

855

06.12.2022 08:57

Pa, uvedite već jednom vize. Uvedite nam sankcije. Zabranite nam da živimo. Ipak, ima jedan sud i zakon isti za sve...

ODGOVORITE
Name

Anonymuss

06.12.2022 09:08

Ma jeble vas vize mi smo naucili da lose zivimo sta ce nam vasi migranti. Vi ste im kuce razorili zivote unistili, zato ih treba pustit-protjerat u EU.

ODGOVORITE
Name

da

06.12.2022 09:13

neka vrate!!a neka i balkan uvede za strance sve..sto imaju slo,aut,ger,ita itd itd..pasose i državljani istih tih..

ODGOVORITE
Name

re re

06.12.2022 09:15

vama u EU ćemo poslati sve migrante, a vi slobodno vratite vize. Već ste se raspali.

ODGOVORITE
Name

Roga

06.12.2022 09:25

Ko ih je prvobitno zvao i stimulisao?

ODGOVORITE
Name

Koroslav

06.12.2022 12:45

Stizu u Srbiju bez viza .Putin naredio.

Name

Marko

06.12.2022 09:50

U Nemačkoj migrant iz zemlje nesigurnog porekla uživa sva prava po nemačkom zakonu: ima pravo da se zaposli, da uči jezik i nostrifikuje mu se diploma ako je ima, dokaz za to je da migranti iz npr. Somalije i Afganistana rade na istim pozicijama kao ljudi iz Hrvatske i Bugarske koje su u EU, znači kao građani EU, sama Nemačka je u tim stavkama izjednačila prava građana drugih EU država sa Somalicijima i Arapima, i dala im veća prava nego građanima Evrope sa zapadnog Balkana, to nema veze s balkanskim zemljama, već Njemačka mora prometniti migracione zakone, jer ipak oni dolaze u Nemačku ne u Srbiji ili BiH.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

06.12.2022 11:03

Prvo su ti sto zahtevaju, da ustavimo migrante bombardovali nihove drzave.Iz tih razvaljenih drzava beze preziveli, preko nas u EU. E sad oni ocekuju od nas, da sve te ljude zadrzimo u nasim drzavama,i da sprecimo da se oni preko zilet zice dokopaju EU. To je razlog sto oni dolaze na tz zapadni Balkan, dodju lazu, ucenjuju, prete.I nas svet sa tz zapadnog Balkana, gosti sve lopove i slusa njihove lazi.

ODGOVORITE
Name

Babangida

06.12.2022 13:12

Realno, ISIS, a prije njih Amerikanci su ti koji su pokrenuli talase migracija iz S. Afrike i Bliskog istoka. EU je za njih obećana zemlja, ne bih rekao da je direktno odgovorna za sukobe i izbjeglice.

Name

Normalan

06.12.2022 15:24

Pa ne smijemo da ih zaustavljamo jer nam dolaze iz EU ( bugarska, grcka)

ODGOVORITE
Name

Neđo.06.12.2022

06.12.2022 16:37

Primer dolazak migranata u Srbiju,većinom dolazi iz Država EU,Mađarske,Bugarske i Rumunije.Te države bi morali da zabrane prolazak migranata.Srbija bi morala vratiti sve migrante u te Države iz koji su došli..

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

06.12.2022 17:26

Treba vama isporuciti sve izbjeglice,jer su oni vas proizvod

ODGOVORITE
Name

Pa EU i USA i KIngdom su...

06.12.2022 20:26

izazvali priliv migranata..... Nije balkan kriv za njihove postupke, trazili ste dobili ste

ODGOVORITE
Name

Re

07.12.2022 20:59

Vama ce migranti pravo u Brisel tamo ih uposlite, a od nas se otkacite za sva vremena.

ODGOVORITE