Predsjedništvo BiH - Nova vlast, a stare blokade?!

Nakon konstituisanja novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine, najčešće pitanje u javnosti je da li će Željka Cvijanović donijeti novi pristup ili će nastaviti da ide stopama Milorada Dodika, što znači da nas ponovo čekaju blokade i nepostizanja dogovora?

Republika Srpska 03.12.2022 | 20:42
Predsjedništvo BiH - Nova vlast, a stare blokade?!

Nakon prve sjednice novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine koja je održana prije nekoliko dana, kažu u opoziciji, jasno je da nas i u naredne 4 godine čekaju blokade, ali i povlačenja veta u Predsjedništvu.

Prva sjednica Predsjedništva BiH protiče u mirnoj atmosferi uz usvajanje brojnih tačaka. Međutim, istog dana dešava se sastanak članova Predsjedništva sa Kritijanom Šmitom. Željko Komšić i  Denis Bećirović su ugostili Šmita dok je Željka Cvijanović ignorisala sastanak.

Ovo pokazuje, kažu predstavnici opozicije, da Željka Cvijanović neće promijeniti pristup u odnosu na Dodikovo ponašanje u Predsjedništvu.

Očekuju i u narednim godinama blokade i nepostizanja kompromisa na nivou BiH, što je kako navode već jasno iz žestoke borbe SNSD-a za 4 delegata u Domu naroda parlamenta Bosne i Hercegovine.

Dodikov mandat u Predsjedništvu BiH ostao je upamćen po čestom pokretanju mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa što je za posljedicu imalo zakazivanje posebnih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Iz opozcije očekuju ovakvo ponašanje i od Željke Cvijanović, međutim intenzitet istih, kako navode, zavisiće od toga da li će SNSD biti u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine.

Nakon posljednjih izbora, kažu naši sagovornici koji prate političke odnose u BiH, došlo je samo do međusobne zamjene pozicija između Dodika i Cvjanovićeve, zbog čega je, kako navode, teško očekivati ikakvu pozitivnu promjenu ili novi pristup Željke Cvijanović u Predsjedništvu BiH.

Posebno je zanimljivo, kažu naši sagovornici što Željka Cvijanović u Predsjedištvo BiH sjeda u istoj godini u kojoj je Dodik najavljivao vraćanja nadležnosti i povlačenje iz institucija Bosne i Hercegovine.

(BN)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

03.12.2022 19:49

Blokade su predstava za narod nista oni ne blokiraju sve oni urade sto se od njih trazi.Navedite mi sta je to blokiraju?

ODGOVORITE
Name

Re

03.12.2022 20:20

Nije to bitno nego je bitno da se narod drzi na udicu. A na kraju sve mi to platimo zato sto i ne razumemo da radi protiv nas

Name

Mrkonja

03.12.2022 20:41

Sve bespotrebne blokade zastite nacionalnog interesa poput Peljeskog mosta nije se dobilo nista samo smo veliki gubitnici sa hrvatskom ipak ce nam odlagaliste nuklearnog otpada biti na granici,,, most kod Gradiske kasni a narod sve siromasniji samo blokirajte svi mi tapkamo u mjestu od dolaska Mile tenkiste na vlast

Name

Miloš

04.12.2022 09:01

Koja je to drzava kad u njoj nesto odlucuje pejina unuka zeki, koja ni vola u g..... ne zna ubosti.?

Name

Pitam

04.12.2022 10:19

Mrkonja,a sta je to blokirano?

Name

Nedo

03.12.2022 19:55

Kao sto je ranije Sefik Dzaferovic po svoje misljenje isao u SDA, tako ce sada Zeljka Cvijanovic po svoje misljenje ici kod Milorada Dodika koji meritorno odlucuje o svemu. Ona u Predsjednistvu BiH samo cuva vatru Republike Srpske. To joj je jedini i osnovni zadatak.

ODGOVORITE
Name

Mile konj

03.12.2022 20:49

Ma nek rade sta hoce..radili, ne radili..nama isto!

ODGOVORITE
Name

Bl

03.12.2022 20:50

Skonraj u kakvoj zemlji zivimo kad ova cvijanovic nesto odlucuje ma nek ide sve u pm

ODGOVORITE
Name

Sasa

03.12.2022 21:33

Haha, vrh ti je komentar

Name

Total Damage

03.12.2022 21:04

Ova trojka ce dovrsiti zapoceto!

ODGOVORITE
Name

Zvornik

03.12.2022 21:09

Žuja ništa ne blokira. To unaprijed dogovori Rudonja sa svojim jaranima iz FBiH, koji se predstavljaju kao "zaštitnici BiH".

ODGOVORITE
Name

profy54

03.12.2022 21:09

ukinuti sve stranke pozatvarati sve politicare pozicija i opozicija dovesti stranca na celo drzave i problem rijesen

ODGOVORITE
Name

Ma bravooooo profii

04.12.2022 10:01

Zaraniti rad Svih stranakaaaa! I pozicije i opozicije! To su sve grupe lopova pokrivene strank9m! Lopove u zatvire i vracanje prljavog kapitala! I da se nikad vise ivaj lopovluk ne desi nikome na svijetu! Narod gurnuli u rat oni u ŠverccccKomerc! Bratski dogovorom i u ratu i u miru! Napravili 3 TORAA! Ipljackali do besvesti!!!! Umrezeni opljackali rastjerali narod uz pomoc bjelosvjerskih histaplera! Opljackali gigante fabrike preduzeca resurse tender mafija farmaceutska mafija zemljisnigradjevinska mafija koron mafija sjedi dr u narodnij skupstini takozvane drzave sroske mjesto u zatviru i oduzimanje imivine crnolistašiiiiiiiiiii haraju pokriveni sa crnim listamaaaa !!! Pravosudje puno lopovaaa krcato mafijasima sudijama tuziocima advokatima nitarimaaaa gruntovnicee mafijaske kao i sve institucije zlo 20 i 21 vijekaaaaa brdoviti balkan korumpirani kvazi politicari prave privatne prcije na pokradenom itetom koza nistra balkanska umrezena sa bjelosvvjetskim lopovima!!!!!! Hara

Name

BL

03.12.2022 21:18

Ona je ipak dosta pametnija od Dodika.

ODGOVORITE
Name

Zapetljano

03.12.2022 21:31

Dodik, Covic i Izetbegogovic vam je jedno. Ako Rusija i Turska vide zajednicki interes da li vide i oni svako iz svoga razloga a ne bi ni Njemacku iskljucili da to vidi kroz Srbiju, BiH, Hrvatsku itd... sve do Rusije, Turske, Kine itd.... Vide svi na sve strane svaki interes, ali sta je realno ocekivati u buducnosti je pitanje svih pitanja.... Ostaje da se vidi.......

ODGOVORITE
Name

W

03.12.2022 22:05

Narod je kriv. A vi. Idijoti

ODGOVORITE
Name

Samo

04.12.2022 05:26

Se pitam kad je to u istoriji BIH bilo ok? Uvijek nesposobni su je vodili. Ivo Andric je to dobro opisao, tamni vilajet. I tako iz godine u godinu iz vijeka u vijek. Ova teritorija sluzi samo kao hipoteka da se pojedinci i njihove porodice bogate. Prica o patriotizmu, borbi za neke vise imaginarne ciljeve je hrana sa sirotinju i budale. Nema ovdje srece i prosperiteta, bar dok su ova tri blentava naroda ovdje.

ODGOVORITE
Name

Veteran 92

04.12.2022 06:53

Ljudi moji ne nasijedajte na te blokade i folove, sve se tu unaprijed izdogovara, a kada se tamo sjedne i izjava za javnost, samo oni su spas za RS...NAKON NJIH POTOP. Kako ovaj narod preživi period kada njih nije bilo? Da li nekoga služi pamćenje da uporedi ta dva vremenska perioda!

ODGOVORITE
Name

+

04.12.2022 08:43

SAMO LAŽNA PREDSTAVA. ONA NIŠTA I NIJE. DODIK JE U DUŠI I PRIJE RATA OPREDIJELIO SE DA OVAKO RADI. PODOBAN STRANCIMA I PREPOZNALI LJUDI. I STALNO SARAĐUJU. GRLE SE, TAPŠU, JEDU, PIJU ITD. HRVAT, ŠVERCER U DUŠI I VIDIO RAČUNICU. SVE DO VATIKANA BOLJE CIJENI, NEGO SRBE. JA MU NI OD 92, KADA JE BIO POSLANIK U SKUPŠTINI RS, NE VIJERUJEM NIŠTA. SAMO BALANSIRA, MANIPULIŠE, LAŽE, KRADE, UCIJENJUJE, UKLANJA, PRIJETI. ON JE SKUP SVIH ZALA. DOVEDEN DA SE ISPUNE PLANOVI ZAPADA, DA UPRAVLJAJU BALKANOM. TO SE SVE OSTVARUJE. ZATO DODIKA I DRŽE, IAKO SU KRAĐE NA IZBORIMA ZA GINISA. ZA GINISA JE TO DOKAZ DA JE NAROD GLUP.

ODGOVORITE
Name

Njofra krivousti Franja

04.12.2022 09:37

Ma dajte najte.Pa ni Mile takov

Name

BOBA

04.12.2022 09:47

PA NORMALNO DA CE SE SVE BLOKIRATI.KAKO BI RADILI ZA SEBE AKO BI RADILI ZA NAROD ILI GRADJANE KOJI JE IZBRISAN SA MAPE.PRIMATI OGROMAN NOVAC ZAJEDNO SA SMITOM A NISTA NE RADITI TO NEMA NI U DZUNGLI.STA ZNACI BLOKADA JEDNOSTAVNO I PROSTO.SJEDNU ,USLIKAJU SE PREVRNU KOJI PAPIR TU JE RUCAK, PROVOD SMIJEH I IDEMO DALJE ONI SVE BOGATIJI BEZ ODGOVORNOSTI A DRZAVA I GRADJANI U KOJE SE KUNU SVE BOLESNIJI U SVAKOM POGLEDU.

ODGOVORITE
Name

politika

04.12.2022 11:10

Naravno da ce biti blokade ako dodik upravlja cvijanovickom,on je nju stavio tamo samo da sad ona tamo pravi neki cirkus,a on ce joj naredjivati sta i kad treba blokirati.On se pita i kad mora u toalet.

ODGOVORITE
Name

Milan

04.12.2022 13:04

Čuj da li će Željka Cvijanović nastaviti sa blokadama koje je pravio Milorad Dodik!?!? Pa ispade po nekima kao da je Milorad Dodik to radio eto onako iz ćeifa! Bože dragi koliko su zabrazdili oni koji tako stvari gledaju! Pa Milorad Dodik nije pravio nikakve blokade jer negodovanje za uvođenje verbalnog delikta srbima nije blokada već borba za ravnopravnost naroda i ako treba kazniti nekoga za osporavanje genocida zašto onda nije uvedeno da se kažnjavaju oni koji druge nazivaju agresorom kad agresija nije utvrđena nijednom presudom! Prema tome nikada ne može biti blokada već samo borba za ravnopravnost kada se zalažete da se stranci jednako odnose prema sva tri naroda i zato Željka Cvijanović treba da reaguje na svaki pokušaj narušavanja tog balansa između tri naroda!

ODGOVORITE
Name

Re

04.12.2022 17:07

Magare jedno,dal si ga pitao gde je izgubio zastavu? Dok je pjevao-rikao uz harmoniku?

Name

Re Milan

05.12.2022 06:59

Milane,potjeraj harmonik pa zasviraj i Bisi muzik .Nemoj preskakati th kod logopeda.