STOP NASILJU NAD ŽENAMA: Nisu samo reči, kompanija Meridian svojim primerom pruža podršku nežnijem polu! (VIDEO)

Nasiilje nema opravdanje, prijavite nasilnike!

Republika Srpska 25.11.2022 | 13:45
STOP NASILJU NAD ŽENAMA: Nisu samo reči, kompanija Meridian svojim primerom pruža podršku nežnijem polu! (VIDEO)

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se svakog 25.novembra, a statistika kojom Srbija raspolaže iz godine u godinu sve je zabrinjavajuća.

Ili bolje rečeno – poražavajuća. Četiri od pet žena doživelo je uznemiravanje na ulici. Jedna od tri žene pogođena je seksualnim ili fizičkim nasiljem. Jedna od pet mladih žena patila je zbog nasilja na internetu. Jedna od dve žene doživala je seksulano uznemiravanje na poslu. Jedno od dva ženska ubistva dogodila su se od strane intimnog partnera.

Prema zvaničnim podacima koje je objavilo Republičko javno tužilaštvo, tokom 2021. godine ubijeno je 24 žena, dok je ove kalendarske godine svoje živote do sada izgubila 21 ženska osoba.

Nasilje nad ženama dolazi u različitim formama i predstavlja jedan od najzastupljenijih oblika nasilja na svetu, ali ipak – neretko bude tabu tema.

Fizičko nasilje nije jedini oblik sa kojima se žene danas susreću. Tortura i razni drugi oblici psihičkog zlostavljanja ostavljaju teške i dalekosežne posledice po samu osobu. Žrtve nasilnika žive u strahu, sa manjkom samopouzdanja i teško se odlučuju da zatraže pomoć ili prijave nasilje.

Nasilje nad ženama i pored prikazane statistike ne sme i ne treba biti tabu tema, problem samo žrtava ili institucija koji se time bave. Odgovornost leži na svima nama.

Prijavite nasilje, niste same. Često izgovorena rečenica, a koliko je se zaista pridržavamo i da li smo zaista tu za sve žene – žrtve nasilja?
Vreme je da postavimo pitanja, ali i da damo neke odgovore.

Važno je reagovati na nasilje i boriti se protiv njega svaki dan. Važno je sprečiti nasilje, ne samo prijaviti.

https://youtu.be/X4vqN9dmY58

Iz tog razloga, u cilju podizanja svesti, jačanju poštovanja prema ženama, kao i pružanju podrške svima onima koje su žrtve bilo kakvog vida nasilja – kompanija Meridian objavila je novi video spot u kojem jasno stavlja do znanja sa kakvim se nasiljem žene susreću, ko su počionici i gde se ono dešava.

Meridian u decenijskoj borbi PROTIV nasilja i ZA ravnopravnost

Kompanija Meridian već godinama nastoji da svojim delovanjem skrene pažnju na ovu problematiku i podigne svest o potrebi borbe protiv nasilja nad ženama.

Više od dve decenije, Meridian sopstvenim primerom i modelom poslovanja pokazuje rešenost da kao društveno odgovorna kompanija aktivno uzme učešće i ukaže na značaj politike rodne ravnopravnosti, ekonomskog osnaživanja žena i nulte tolerancije bilo kog vida nasilja i diskriminacije.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, kompanija Meridian podseća javnost da rešavanje ovog delikatnog problema mora imati prioritetno značenje ne samo u radu državnih organa, već i u poslovnom okruženju, koja ima veliki uticaj u promovisanju pravih kulturnih vrednosti, toleranciji i uvažavanju.

Poruka je kratka i jasna: nasilje nema opravdanje, prijavite nasilnike!

Niste same, zajedno možemo sve! Stop nasilju nad ženama!

(PR)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nik

25.11.2022 14:18

A sta cemo za nasilje nad muskarcima o kom se i ne prica.Neke zene znajuci da je zakon na njihovoj strani ucjenjuju muzeve djecom i svim i svacim, piju im krv na slamcicu i cekaju da ovima pukne film i eto ti belaja.Mnogi slucajevi nasilja nad zenama su isprovocirani ,te su te zene pomijesane sa zenama kojima zaista treba pomoc,koje ne trpe nasilje koje svjesno podgrijavaju

ODGOVORITE
Name

Mara

25.11.2022 14:49

Samo da se zna da je nasilje nad ženama isto i tjeranje da rade sedam dana u sedmici znači bez odmora za minimalac iživljavanje i vrijeđanje od strane šefova poslodavaca i td za ženu je dovoljni da radi pet dana u sedmici zato što su nježniji slabiji pol a ne da se u kolektivu gdje rade žene tretiraju kao robkinje.

ODGOVORITE
Name

He He

25.11.2022 15:31

A da kao gest dobre volje, vratite novac patološkim kockarima, koji su prokockali sve što se može prokockati, čije su porodice upropaštene i neće se moći oporaviti decenijama ! Ovo isto, kada bi narko karteli podržali akciju " u zdravom telu zdrav duh" !

ODGOVORITE
Name

NORMALNO

26.11.2022 04:30

Da se vrši nasilje nad ženama,ako Centri za socijalni rad,policija,sudstvo,ne čine ništa kako bi spriječili to nasilje! Imamo more primjera gdje godinama nakon ubistva,slučaj leži u ladicama sudija,i gdje se još pojedini i drznu da traže krivca u mrtvoj ženi,koja nije u mogućnosti da dokazuje.

ODGOVORITE
Name

Jasna

26.11.2022 07:39

Nasilje nad ženama je zastupljeno u svim oblicima,i prilikama.U komšiluku,na poslu,na ulici itd.itd.Samo ako znaju da je to žensko samo,zamišljaju da joj mogu svašta raditi jer nema ko da ih ono "muški prebije".Kupila garažu,svaki dan muku mučim jer stalno ostavljaju auta i moj ulaz zagrade,a kod muških komšija sve čisto.Samo jedan primjer nasilja,i to svakodnevnog.

ODGOVORITE
Name

Veka

10.07.2023 10:23

Šta reći ,škole i odgovorni ,čak i baka okreće glavu ,neće da prijavi,no priča meni i drugima kako BiH prijavila.Plase se ljudi da se mešaju.Odgovorni zakazali.Majka dobija batina,neće da prijavi i ode,deca isto gladna pod batinama ,svi znaju ,svi ćute,svi se plaše ,kao i ja ,nasilnik se drogira.Sta raditi u ovakvim slučajevima.?Gde su oni što zmure na sve to?

ODGOVORITE