Jednoglasno je odbijen francusko-njemački prijedlog

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je francusko-nemački predlog za Beograd neprihvatljiv i ne pruža šansu da se razgovara, kao i da je Srbija u prostoru u kojem nema idealnih rešenja i gde mora dobro da meri šta može, a šta ne može da prihvati, prenose Novosti. 

Srbija 06.11.2022 | 09:21
Jednoglasno je odbijen francusko-njemački prijedlog

Na pitanje kako će Beograd da reaguje na mnogobrojne pritiske koji stižu po pitanju Kosova, kao i o tome da se povećao broj izaslanika i da nude nepoštena rešenja, Dačić je naveo da se neće dobiti rešenje koje će biti idealno za Beograd. 

"Moramo da znamo da nikada nećemo dobiti rešenje koje će za nas biti idealno. Ni za Prištinu, ali mene oni ne zanimaju. U prostoru smo u kojem nema idealnih rešenja i gde moramo dobro da merimo šta možemo, a šta ne možemo da prihvatimo, a da to ne ugrozi naše najvažnije interese", rekao je Dačić.

Na konstataciju da se u planu Šolca i Makrona Srbiji nudi da prihvati Kosovo u Ujedinjenim nacijama u zamenu za maglovitu evropsku perspektivu, Dačić kaže da se tu polazi od stava da je nezavisnost Kosova već gotova stvar, ali da Beograd to ne prihvata.

"Mi hoćemo da razgovaramo i sve vreme pokazujemo da smo konstruktivni, imamo predloge za kompromis, ali te dogovore ne možemo da pravimo od krova. Zaključak sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost je da je taj predlog za nas neprihvatljiv i svi smo glasali 'za'. Ne pruža nam šansu da razgovaramo, jer je osnova iz kojih polazi - da je Kosovo nezavisna država, za nas neprihvatljiva. A to, da li ćete da priznate ili nećete u formalnom smislu, ali ćete se složiti da Kosovo bude članica UN, za nas je mnogo teško", naveo je Dačić.

(Kosovo-online Foto: Kosovo-online)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Đorđe

06.11.2022 08:30

Jesmo mi odbili "francusko-njemački prijedlog", ali nisu Francuska i Njemačka. Sjetimo se plana Z-4, i slično u prošlosti, oni su uporni. Ugodan dan dobrim ljudima, bez obzira, na naciju, vjeru i mišljenje.

ODGOVORITE
Name

sta reci

06.11.2022 08:43

Zapad vise nezna ni sta radi . Umjesto da plate ratnu ostetu i izvinu se Srbima oni nastavljaju po starom. Dobro je Putin rekao . Ovo je borba protiv sotone.

ODGOVORITE
Name

Koroslav

06.11.2022 09:05

Treba napasti sotonu i unistiti.

Name

Zak

06.11.2022 09:23

A za šta ratnu odštetu da plate?

Name

BLB

06.11.2022 09:39

Za denzela: zbog ovakvih izjava kao sto je tvoja i jeste ovakva situacija na ovim prostorima. Kao prvo procitaj neku knjigu o malo se informisi pa onda donosi zakljucke,ovako samo ispada glup! Pozdrav za sve dobre ljude sa ovih nasih prostora

Name

Zv

06.11.2022 09:42

Denze, zasto nisu postojale autonomne pokrajine u Hrvatskoj i Bosni to je pravo pitanje?

Name

Koroslav

06.11.2022 14:35

Zato sto su ovamo postojale ,a tamo nisu postojal,zbog ovamo gde nisu postojale oni su bili dobro stojeci , a ovi dobro stojeci su trebali da prosvjetle ove tamo gde nisu postale pokrajine ,ali nisu i ne bi se podjelili.

Name

Sa ovima

06.11.2022 09:31

Na vlasti se ne može puno postići. To su isti kao i oni iz slobinog vremena. Toliko od mene kao Srbina.

ODGOVORITE
Name

Naravno

06.11.2022 10:00

Jednostavno nego sta! Nije u interesu i tacka.

ODGOVORITE
Name

Србо

06.11.2022 10:04

Највећи љигавац Српске политике а за њим Петар Ђокић , министри за све тј за себе.

ODGOVORITE
Name

Idealno

06.11.2022 10:37

E bravo za komentar. Imam identično mišljenje. Davno sam nekad napisao takav komentar, da dok ne nestane sa političke scene Dačića i Đokića, Srbima nema budućnosti. Šta ima da pametuje Dačić kad su njegovi komunisti, čiji je on potomak, još posle rata uradili na Kosovu da Srbi postanu manjina dopuštajući da se albanci naseljavaju na tim prostorima, a ti ljudi su bili Srbi koji su o tome odlučivali...isto ko i ovi sad...

Name

Dule

06.11.2022 12:54

Što se tiče Đokića, on bi sutra da u Srpskoj pobijedi Izetbegović priključio se njemu zbog vlasti.