Banjaluka: Vrtići zatvoreni, radnici traže veću platu

Najavljeni štrajk u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje počeo je jutros u 6 časova. Predstavnici Sindikalne organizacije Centra poručuju da je štrajk u skladu sa zakonom i da neće odustati od svojih zahtjeva, a to je, između ostalog povećanje plata. 

Republika Srpska 20.10.2022 | 20:07
Banjaluka: Vrtići zatvoreni, radnici traže veću platu

Odluku o štrajku smo donijeli 12.oktobra ove godine, tražili smo da nam se ispune zahtjevi i povećaju plate međutim, nadležni nisu reagovali iako su imali dovoljno vremena i zato smo stupili u generalni štrajk koji će trajati svaki dan od 6h do 14h, a završiće kad nam se ispune zahtjevi, poručuju iz Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

 „Štrajk je otpočeo jutros u 6h kako je i najavljeno, štrajku su pristupili velika većina članova sindikata koliko imamo informaciju jako mali je odziv djece smatramo da smo štrajk u skladu sa zakonom donijeli“, kaže Snježana Markić Stojaković, predsjednik Sindikalne organizacije JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje BL.

Iz Republičkog Sindikata obrazovanja, nauke i kulture ističu da nadležni organi i osnivač treba ozbiljno da shvate situaciju i zaposlenima u Centru poboljšaju materijalni status. 

„Velika većina naših kolega u štrajku učestvuje u punom kapacitetu, održavanje čistoće kuvari i vaspitači svi su nezadovoljni i poslodavac može mislitit šta hoće imamo grupaciju ljudi od 420 zaposlenih koja je nezadovoljna.  Nama nije cilj štrajk nama je cilj da popravimo materijalni status radnika i neka svako radi svoj dio posla“, ističe Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

Iako je direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović ranije rekla da je štrajk nezakonit, iz Sindikata tvrde da je sve po zakonu.

„Sindikat stoji iza njih i granski i savez sindikata i sve ovo do sad što je urađeno je u skladu sa zakonom o radu, postoje pristicki ucjeene i vršen obilazak vrtića radnicima je prijećeno i da je ovo sve nezakonito. Oni ne traže ništa novo nego ono što im je propisano oni imaju zaključen kolektivni ugovor gdje im je definisano povećanje plata od 50 KM kao što su dobili brojni radnici u RS to njihovo pravo nije realizovano“, kaže Goran Stanković, Savez Sindikata RS.

Na pres konferenciju Sindikata, došli su i predstavnici gradske uprave. Ponovili su ono što danima govore, a to je da su spremni da izađu u susret zahtjevu Sindikalne organizacije banjalučkog centra za predškolsko vaspitanje i da se vaspitačima povećaju plate jer kako kažu novca u budžetu ima, ali je problem to što Skupština grada nije usvojila rebalans budžeta i novac se ne može isplatiti radnicima. 

„Ja mogu razumjeti da su radnici nezadovoljni i traže svoja prava ali da se cijeli grad blokira zbog zahtjeva koji im niko nije rekao da neće biti ispunjeni mi smo imali sastanke gdje smo rekli da će plata biti povećana da grad ima volju i da ima sredstva i pored toga svega što smo ponudili radnicima ostali su pri odluci da se štrajkuje ne znamo zbog čega i bojimo se da nakon svih razgovora da iza svega stoji neka politička odluka i nikom ovde više nije jasno šta se dešava“, kaže  Tanja Vukomanović, šef Tima za komunikaciju Gradske uprave BL.

Ako smo našli novac i ako treba u skupštini da se izglasa recite mi šta treba da uradimo da bi radnici istog trenutka dobili novac a da nas oni ne ucjenjuju roditelje i djecu štrajkom. Drugo što nas negdje usmjerava na to da se ipak radi o političkim odlukama je to da se nijednog trenutka ne proziva druga strana koja treba da usvoji rebalans budžeta“, kaže Mirna Savić Banjac, savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku.

Radnici Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje zahtijevaju povećanje plate od 50 KM koje im je obećano za avgustovsku platu, zaključivanje kolektivnog ugovora kojim bi im plate bile dodatno povećane kao i da svako povećanje primanja zaposlenih u Gradskoj upravi prati isto povećanje za radnike ove ustanove. 

(BN   Foto:Aleksandar Golić/banjaluka.com)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kun'-fu Panda

20.10.2022 18:24

I trebaju strajkovati. Povecajte im plate

ODGOVORITE
Name

Re

21.10.2022 04:29

Ako nekome nije dobro traži drugi posao. Taj posao ima tu cijenu. Kada je kod privatnika bio štrajk? Ideš kući i traži posao koji je bolje plaćen. Problem je što državni radnici su uljuljkani. Misle da rade u staroj Jugi. Gospodo, državne kase su prazne za radnike. Kase su za one za koje ste vi glasali.

Name

Д

20.10.2022 18:24

Тражите повећање плате од Амиџића,Илића и Џајића они вам недају плату схвати те то једном и немој те днецу малтретирати

ODGOVORITE