U Srpskoj izvedena je samo jedna “obojena revolucija”, a ona nam je upravo Dodika i dovela na vlast

Javna prijetnja krivičnom odgovornošću u stvari je bila samo paravan za latentnu, ali nimalo benignu prijetnju članovima CIK-a. To je Dodiku bila prilika da javno, imenom i prezimenom, pojedinačno proziva članove CIK-a i da im direktno prijeti

Republika Srpska 12.10.2022 | 12:02
U Srpskoj izvedena je samo jedna “obojena revolucija”, a ona nam je upravo Dodika i dovela na vlast

Dodik je ponovo “pucao iz prazne”, ili, bolje rečeno, “rešetom plašio mečku”, kada je zaprijetio članovima CIK BiH podnošenjem krivičnih prijava, zbog naredbe o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za nivo predsjednika/potpredsjednika Republike Srpske.

Da li je to učinio iz pukog neznanja, ili su ga njegovi savjetnici uputili na pogrešan trag, sasvim je svejedno. Bitno je samo to da se on sa najviše političke pozicije u BiH ustremio na članove Komisije koji sada strahuju za svoje živote!

Da su detaljnije proučili Naredbu CIK BiH Glavnom centru za brojanje, za otvaranje vreća i ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, u čijoj preambuli se poziva na član 2.9, tačka 1 i 9, i da su zavirili u Izborni zakon BiH, vidjeli bi i član 2.8 (tačka 1 i 2), koji članovima CIK-a omogućava imunitet od krivične i građanske odgovornosti.

Kada se analiziraju ishitreni postupci Milorada Dodika i njegovih saradnika, uočava se da je javna prijetnja krivičnom odgovornošću u stvari bila samo paravan za latentnu, ali nimalo benignu prijetnju članovima CIK-a koji su glasali za pomenutu naredbu. To je, zapravo, Dodiku bila prilika da javno, imenom i prezimenom, pojedinačno proziva članove CIK-a i da im direktno prijeti.

U kojoj mjeri su te prijetnje uznemirile članove Komisije, vidjelo se i na 62. hitnoj sjednici CIK BiH, kada je, u strahu za vlastiti i život svog djeteta, zaplakala Vanja Bjelica- Prutina, koju su nazvali “srpskom fukarom” i optužili za tajno sastajanje sa liderima opozicije.

Dodiku je i to bilo malo, pa je sa zarobljenog javnog RTV servisa poručio da ona ” lažnim suzama prikriva stvarni susret sa predsjednikom SDS-a Mirkom Šarovićem i nezakonite radnje i protivzakonito glasanje”.

Bila je to burna reakcija na prijavu Tužilaštvu BiH i agenciji SIPA, koju je CIK BiH podnio protiv njega zbog ponovljenih prijetnji i verbalnih napada.

Kada ponestane argumenata protiv opozicije, tu su “stranci” raznih boja, ali i obojene revolucije. Koliko me pamćenje služi, u Republici Srpskoj  izvedena je samo jedna “obojena revolucija”, a ona nam je upravo Dodika i dovela na vlast.

U vrhu SNSD vlada panika, pa se čas ne plaše prebrojavanja glasova, čas mu se protive, jer ih brine “nezakonita” naredba, pa zbog toga ne prihvataju ni ponavljanje izbora, iako glasački listići još nisu ni prebrojani.

I PETRIĆ “CIKNUO” 

Iz naftalina su izvukli čak i bivšeg dugogodišnjeg, ako ne i najdugovječnijeg, člana i predsjednika CIK BiH Branka Petrića, čije nekadašnje “zasluge” i usluge Dodik očito nije zaboravio. Ali, ni Petrić u izjavi za agenciju Srna, koju je prenio RTRS, nije mogao puno da kaže. Konstatovao je da posmatrači koji će biti prisutni na ponovnom brojanju glasačkih listića “fizički nemaju uvid u brojanje i popunjavanje formulara” i da se ne može sa sigurnošću reći do kada će proces ponovnog prebrojavanja trajati.

Ipak, prije naredbe CIK-a o ponovnom brojanju glasova, a nakon protesta u Banjaluci, Petrić je za ATV iznio uvrede na račun članova Komisije, rekavši da je “nakon što je njemu istekao mandat, došlo vrijeme da u CIK-u ne trebaju profesionalci nego pro-bosanci”.

Dodik je zaboravio ko je istinski uzurpator i ko je pogazio izbornu volju naroda u čije ime, po vlastitom nahođenju i bez ikakve odgovornosti, godinama vlada.

– Poništenje izbora je mnogo ozbiljna stvar i mnogo opasna stvar, zaključio je “mudro” Petrić, zanemarujući činjenicu da je od poništenja samih izbora mnogo opasnije “poništenje” izborne volje građana u čemu bi se mogla potražiti i njegova odgovornost u proteklih nekoliko izbornih ciklusa!

Nažalost, i njega je štitio imunitet od krivične odgovornosti!

Bonus video:

 

(Istinito Foto: S. Pašalić/RAS Srbija)

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Đorđe

12.10.2022 10:07

"U Republici Srpskoj više nema mjesta i za Narod i za Dodika; Bilo bi odlično da to Dodik što prije shvati i ode; Narod neće ići". Pozdrav dobrim ljudima.

ODGOVORITE
Name

Lazar

12.10.2022 12:35

U Republici Srpskoj građani u velikom broju glasaju dvoje Hrvata,jednog o apsurda za Srpskog člana Predsjedništva a drugog,višeg i težeg,za Predsjednika Republike Srpske.Šta se s nama dešava zna li ko

Name

X

12.10.2022 12:40

Tako je

Name

Re Lazar

12.10.2022 12:41

Sad ce Hrvati imati i komsica i zeljkicu

Name

Uroš

12.10.2022 12:42

Branko Petrić je bio član CIK dvije i po godine nakon što mu je istekao mandat i nije mu palo na pamet da raspiše konkurs za izbor novog člana.Da apsurd bude veći tog “eksperta”za izborni lopovluk su ostali članovi iz reda Bošnjaka i Hrvata birali za Predsjednika CIK iako on tada nije bio ni član.Toliko o njegovom poznavanju Izbornog zakona.Neka mu neko provjeri imovinu koju je stekao kao član CIK.

Name

Ich

12.10.2022 13:28

Trebalo bi izglasati zakon po kome bi neljudima poput dodika, stevandića, tegeltije 1 i 2, nešića, selaka, kovačevića, željke, viškovića, špirića, škrbića i drugih sličnih parazita bilo zabranjeno da se nakon dokazanog krivičnog djela ikada više u životu bave politikom

Name

Lila

12.10.2022 10:08

Auuuuuuuuuu Milokrade sta ce dalje da bude!

ODGOVORITE
Name

Uhhhhh

12.10.2022 10:12

Kakvi su mu saradnici i savjetnici, on je sjajan!

ODGOVORITE
Name

Đorđe

12.10.2022 10:13

Ovaj lik, zvani Dodik, ja zaisata pripadnik CIA-e, a koja radi sa NATO službom, hrvatskom službom SOA, tako je to, nažalost. Pozdrav dobrim ljudima i dobrim moderatorima sajta.

ODGOVORITE
Name

re

12.10.2022 13:58

Ma ne znam, izgleda mi jako nesposoban kao clan CIA-e, cak i za SOA-u nebi prosao prijemni. Sve mi se cini da je samo obicni svercer.

Name

Nole

12.10.2022 10:15

Burle gotov si

ODGOVORITE
Name

Tatar

12.10.2022 10:17

Nevjerojatno koliko je čovek bezobrazan neotesan koliko je samo sebi umislio da samo za njega postoji svet i da je on jedino rodjen ko vladar.A u stvari to je najveći kriminalac i pljačkaš ovih prostora i ne mogu da shvatim da takav kriminalac može nekoga tuziti

ODGOVORITE
Name

Molba za VIŠEGRAD

12.10.2022 10:18

Svi ste zaborabili za propuste i mahinacije kod opoziva Načelnika Visegrada. To je pretača dešavanja za opšte izbore. I na taj postupak treba staviti akcenat i pažnju i tu leže mnogi odgovori!!!???

ODGOVORITE
Name

Mile Bosanac

12.10.2022 10:18

Dodik je zaista zlo i rijedak primjerak na ovim prostorima. Nikome nije nista dobro donio osim sebi . Sjecam se onih 10-ak dana kada je dobio koronu i bio odsutan sa politicke scene....mir i blagostanje, nikakvih svadja. Cim je prizdravio- po starom. Mislim da ce svima svanuti kad nestane sa politicke scene!!

ODGOVORITE
Name

Milica

12.10.2022 10:20

Pa nije ni cudo da su Milokrada njegovi pravni savjetnici pogresno savjetovali da podnese krivicne prijave protiv clanova CIK-a suprotno odredbama Izbornog zakona BIH, ako se ima u vidi da mu je pravni savjetnik potkovani Milan Tegeltija, koji nema ama bas nikakvo znanje u pravnoj struci, jedino ima provjerenu taktiku u potkivanju i namjestanju izbora za sudije- tu se dobro usavrsio!

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

12.10.2022 10:20

Samo narod gotov si burlo dezerteru !!!

ODGOVORITE
Name

Riki Tiki Tavi

12.10.2022 10:21

Prvog Petrica u CORKU. Tolike godine je on aklamovao Dodikove prevare.

ODGOVORITE
Name

someone

12.10.2022 10:24

svima ista prica, kriminalci ce biti gonjeni, kriminalaca sve vise

ODGOVORITE
Name

Maja

12.10.2022 10:24

Nikada nije pošteno pobedio,uvek nas je krao,pa dosta je više...

ODGOVORITE
Name

Pravda

12.10.2022 10:28

Samo hapsiti mafiju, neka ide prebrojavanje ali zna se šta rade i kako kradu u svim sferama u R.S. bez obzira na izbore opustošili su R.S. nevidjenu kriminalci.

ODGOVORITE
Name

kiza

12.10.2022 10:34

Ode Branko Petrić iz CIK-a, a za njim Baja u zatvor. Kada se ovo sve završi trebalo bi malo pročešljati i gore pomenutog bivšeg člana CIK-a

ODGOVORITE
Name

DOBOJ 2016 100% glasova

12.10.2022 10:39

Da ste 2016. provjerili vreće na osnovu velikog broja prijava neregularnosti samo u Doboju danas niko ne bi plakao! A ovaj Petriž bi možda i sa završio u zatvoru! Ovako...ista meta, isto odstojanje! Pitanje je samo ko će više platiti CIK-u i EU zvaničnicima da ne talasaju!

ODGOVORITE
Name

Borac

12.10.2022 10:39

Sad ce po "zarobljenim institucijama RS" poceti unistavanje tragova dugogodišnjeg zlocina, pljacke državne imovine i bezocne otimacine, spornih ugovora, tendera, finansijskih malverzacija a sve po nalogu glavnog bosa...... Iznenadni pozari, misteriozni nestanak vaznih ugovora, potpisanih dokumenata, brisanje iz baze podataka, unistavanje dokaza dugogodišnjeg zlocina nad našim narodom, to je scenarij koji stupa na scenu RS!

ODGOVORITE
Name

11903

12.10.2022 10:40

Mnogo puta sam rekao a i sada kažem da će me teško iko ubijediti da je u B. Luci Vukota Pejinu unuku pristojno pobijedio, a da je u svom rodnom Gacku navodno pobijeđen? Sad je vidljivo i ćoravom da se tad išlo na to da se Vukota ponizi, jer je imao heabrosti da na početku kampanje spomene zlikovca zbog kojeg ga je Branko Petrič kaznio sa 5000 km za govor mržnje.

ODGOVORITE
Name

Khal Drogo

12.10.2022 10:42

У нашој отаџбини, Српској, 1997-е није извршена никаква "обојена револуција" него уз НАТО подршку државни удар. Српска је од 1998-е "заробљена држава" а тада су корисног идиота нашкли у неком Додику који јесте тих година радио у корист западних играча и на штету Српске. У међувремену се овај Додик, бивши корисни идиот, ресетовао и од послушника запада направио заокрет и налази се на сталном удару западних моћника и црној листи САД, самим тим ради понешто добро у корист Српске., Његову улогу, слугерања западних амбасада али и бошњачке политике у сарај Шехерану преузела је ова назови опозиција која није опозиција властима него опозиција Стрпској, дружина љигаваца и креатура чијем друштву Јелена и мали Драшко не припадају. Зазто и ова постизборна фарса и обојена револуција у покушају, која ће ипак остати на покушају.

ODGOVORITE
Name

Yyyyo

12.10.2022 10:42

Mafija mora da ide narod ga nece dosta je primitvizma bahatosti kradja droga ubistava NN lica hocemo pravdu i zivot dostojan covjeka . Juce ga brani cavic to je onaj sto nema sta nije govorio za dodika cak je rekao da je ubio bobana blagojevica i onda ga ovaj kupio kao krme na pijaci ! Ukrao je i moj glas bez moje dozvole al ima boga oteto prokleto.

ODGOVORITE
Name

Вгд

12.10.2022 10:48

Да смо ми богдо протестовали кад је предао јасеновачку грађу,кад је преносио надлежности,кад је диде пеја унука куповала папке,кад су запошљавали у ЈП и органе управе без конкурса, кад смо први пут били свјесни да краду изборе,кад,кад....можда се све ово не би десило.Овако навикли да раде шта хоће и како хоће па им сад необично.Од те силне неправде додикове што је пролазило како је он хтио,он се умислио да је то тако и да тако мора.Подршка Вањи и цику

ODGOVORITE
Name

djuro

12.10.2022 10:52

Burle je prijetio gradjanima banja luke da nece imati grijanja pa je dobio sto je trazio! Burle je umislio da je RS njegova imovina i da ce njegova tiranija vladati dok je ziv pa ce nastaviti sin igor itd.

ODGOVORITE
Name

Nnn

12.10.2022 11:24

Bravo za komentar

Name

Auuuu

12.10.2022 11:26

Burle lose ti se pise,Svi su pristali na tvoj zahtjev da se glasovi ponovo prebroje,pod video kamerama i medijama,pa sada ti nevalja ni to valjda si mislio da nece pristati pa se pokajao.Sa tim si sam priznao da si pokrao izbore i da lazes sve izgovoreno znaci nema ti izlaza gotov si.

ODGOVORITE
Name

Jos jedan nacin

12.10.2022 11:27

I odbrane i prevazilazenja nepravilnosti ... Svi za kazneno popravni dom, mi hocemo, postujemo, volimo institucije ... Ako nam nije dobra sloboda, jeste nam dobar dom ...

ODGOVORITE
Name

Mjesto izbora

12.10.2022 11:28

Ucionica, medijski dom ...

ODGOVORITE
Name

Srbac

12.10.2022 12:06

Dozivotni clan izborne komisije Peric da komentiše nesto sve izbore omogućuju da krede potkovani da se nejavlja neka navede predmet u karijeri sto je presudio osim sto je za vreme njegovog mandata zapaljena soba sa dokazima i voli da dobro potkiva a sta bi od ikone nema nijednog ruzica da se oglasi ima naroda koji pamti i razmišlja svojom glavom

ODGOVORITE
Name

ALEKSANDAR LAJIĆ - SRBAC

12.10.2022 13:15

Trump, Putin i Dodik u avionu. Haos, havarija, otkazuju motori, a samo jedan padobran. Jedan može da se spasi. Glasaće i izvlačiti papiriće, da vide ko je sretnik. Prođu "izbori". Dodik dobio, uzeo padobran i skoči. Trump: "Sve ti j*m! Ajde sve, ali da sam ikada vidio - nas trojica, a frajer dobio 15 glasova". ;)

ODGOVORITE
Name

Smislov

12.10.2022 13:45

Samo doktor Ćeranić i oni režimski analitičari sa hepija znaju šta je obojena revolucija.

ODGOVORITE
Name

Re Smislov

12.10.2022 16:07

Da , sve rezimski plaćenici a pogotovo oni nazovi „analitičari .! Zna se za koju su svrhu tu , ali narod nema više vremena za gubljenje . Naša Republika Srpska treba promjene i one se nemogu zaustaviti . Bilo bi dobro da to svi shvate i dostojanstveno odu .!