Kina poziva sve zemlje da praktikuju „pravi” multilateralizam

Kineski zvaničnik je pozvao međunarodnu zajednicu u ponedeljak da primeni Inicijativu za globalnu bezbednost i praktikuje „pravi“ multilateralizam.

Svijet 21.09.2022 | 10:02
Kina poziva sve zemlje da praktikuju „pravi” multilateralizam

Multilateralizam je osnovni koncept postojećeg međunarodnog poretka, efikasan put za održavanje mira i unapređenje razvoja, rekao je zvaničnik tokom ekspertskog panela 51. redovnog zasedanja Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

SAD i neke zemlje Zapada su fabrikovale lažne informacije u političke svrhe, mešale se u unutrašnja pitanja drugih zemalja pod izgovorom ljudskih prava i zloupotrebljavale prinudne jednostrane mere, rekao je delegat, dodajući da su takvim ponašanjem ozbiljno narušeni principi i namene Povelje Ujedinjenih nacija.

Predstavnik je naglasio potrebu za odupiranjem imperijalizmu, blokovskoj politici i jednostranim sankcijama i pozvao na međunarodni bojkot politizacije i naoružavanja pitanja ljudskih prava.

Inicijativa za globalnu bezbednost koju je predložila Kina je zacrtala kurs za kompenzaciju deficita mira i rešavanje problema globalne bezbednosti, rekao je delegat.

Predstavnik je, takođe, pozvao sve zemlje da odaberu dijalog umesto konfrontacije, pregovore umesto prinude, partnerstvo umesto svrstavanja, i koncept u kom svi dobiju nasuprot konceptu jednosmerne koristi, prenosi KMG.

(BN)

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nole

21.09.2022 08:21

Sve je to ok,kinezi,ali to ameri ne zele.Da zele,davno bi to uradili.Oni zele moc,liderstvo,a ne da svi budu jednaki.Zato,bezrezervna podrska i vama i Rusiji...

ODGOVORITE
Name

Igor

21.09.2022 10:41

Nole pravac Kina , ko ti brani . Tamo su ljudska prava svetinja i čovjek je centar svega ?

Name

Jedini ispravan put

21.09.2022 08:22

Koji u tom slucaju jedino ne odgovara Zapadu. Otuda i proizilazi svo zlo kroz sva vremena.... Tlacenje svega i svih je njihov porok.....

ODGOVORITE
Name

Vvvv

21.09.2022 08:32

Bravo Kinezi dabogda svi tako razmisljali nebi bilo ratova zivjeli bi u miru unapredjivali ekonomiju saradnju svima bi bilo na ovoj planeti bolje zivot je jedan i kratko traje

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

21.09.2022 09:48

Čiča miča i gotova priča, hajde sad deco spavanje.

ODGOVORITE
Name

Lako je to reci

21.09.2022 15:28

Ali nista u zivotu ne moze jednostrano, pa ni to.... Na zalost.

ODGOVORITE