Institucije pod kontrolom politike kriju informacije

Javne institucije, pod političkom kontrolom, postaju sve manje javne, bar kada je u pitanju dostupnost informacija. Iako su dužne da daju informacije od javnog značaja, nerijetko za njih ostajemo uskraćeni, a takvi negativni trendovi prisutni su na svim nivoima vlasti.

Republika Srpska 19.09.2022 | 20:29
Institucije pod kontrolom politike kriju informacije

 Službenici koriste sve moguće izgovore da ne odobre pristup informacijama.

„Najzanimljiviji je definitivno gdje je službenica odobrila pristup informacijama, ali je kazala da se dugo borila sa svojim unutrašnjim glasovima, ali je na kraju ipak prevladalo to da odobri pristup informacijama“, kaže Damjan Ožegović iz nevladine organizacije Transparency Internacional.

Unutrašnji glasovi ili neki drugi faktor, čini se, ne dozvoljavaju još nekima da dostave važne dokumente. Zakon o slobodi pristupa informacijama, sudeći po istraživanjima Transparensi internešnala, za mnoge postoji samo u teoriji. 

„Prema našim istraživanjima, koje iz godine u godinu vodimo, oko 50 posto javnih institucija ne odgovara na vrijeme, to je prvi problem, rokovi koji iako jesu dugački, se ne poštuju. A drugi problem je što oko 30 posto bude uvijek odbijajućih odgovora. Dakle do informacija se sporo dolazi u prvom redu, a onda teško jer institucije zaista, pogotovo one informacije koje se odnose na budžetska davanja, zaista slabo daju. Možda najzanimljiviji, a javnosti već poznat slučaj, gdje smo tražili kopiju ugovora o kupo-prodaji Robne kuće Boska u Banjaluci, međutim, odgovor je bio da je taj ugovor izgubljen“, ističe Ožegović.

Da nema potrebe za davanjem informacija, ili da su podaci  preobimni pa ih nije moguće poslati poštom te razna tumačenje zakona po potrebi onoga od koga se informacije traže, samo su neki od pokušaja izbjegavanja Zakona. U mnogim slučajevima službenici su ti koji koče dostupnopst informacija i smišljaju izgovore, a ni promjena vlasti u nekim sredinama ne mijenja ovu praksu.

„Do promjena ne dolazi, jedini pozitivan primjer je bio u kantonu Sarajevo, koji su otvorili velike baze podataka, odnosno informacija, gdje dakle proaktivno objavljuju veliki dio onoga što se traži. Međutim čak i tu smo zatekli praksu da informacije koje su već objavljene u njihovim registrima, ukoliko se traže od službenika, oni ih ne odobravaju“, objašnjava Ožegović.

Cilj ove izložbe je podizanje svijesti o značaju transparentnosti u radu institucija, te ohrabrivanje građana da traže informacije koje su od javnog interesa. Najupečatljiviji dgovori institucija stajaće na Trgu Krajine u Banjaluci sve to subote. 

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

+

19.09.2022 19:26

ONI SU KINESKI ZID, PO PITANJU INFOMACIJA. SVE SLOŽNO. OTPOR SVEMU I SVAČEMU. NEZNALICE I TAKO IM ODGOVARA.

ODGOVORITE
Name

Tatar

20.09.2022 04:03

To je sistem i način egzistiranja bivših "crvenih"samo malo drugacije upakovan

Name

+

20.09.2022 20:36

ZATO ĆE SNSD U ISTORIJU. NISU NIKAD NI TREBALI DOBITI GLAS. OD NARODA. MIRKO, JELENA, VUKAN.

ODGOVORITE