Prodali bubrege da bi kupili novi Ajfon!?

Tajlandski Crveni krst osudio je viralni sadržaj koji je sugerisao da su tri osobe na slici sa krvavim zavojima na stomaku prodale bubrege da bi kupile novi Apple iPhone 14.

Zanimljivosti 19.09.2022 | 14:26
Prodali bubrege da bi kupili novi Ajfon!?

Dr Sofon Mekton, generalni direktor Tajlandskog Crvenog krsta za donacije organa, upozorio je u nedelju da je trgovina organima na Tajlandu nezakonita i osudio mim koji je kružio nakon što je dospeo na tajlandske društvene mreže tokom vikenda.

- Nema trgovine organima. To je zabranjeno - rekao je Mekton.

- Neprikladno je predlagati prodaju organa, posebno da biste dobili novac za kupovinu ajfona. To je moralno pogrešno i neetično - dodao je.

Fotografija, koja je u međuvremenu uklonjena nakon objavljivanja, navodno potiče iz vijetnamske klinike za ulepšavanje sa sedištem u Laosu.

Na slici su prikazane tri osobe sa otkrivenim stomakom i zavojima, koje su navodno prodale bubrege da bi sebi priuštili iPhone 14.

Apple je počeo da prima prednarudžbine za novi iPhone na Tajlandu prošle nedelje. iPhone 14 se prodaje za između 32.900 i 66.900 tajlandskih bata (približno 899-1.827 dolara), u zavisnosti od modela. Tajland je postao jedna od prvih zemalja koja je dobila novi iPhone 16. septembra.

Mim je navodno shvaćen kao šala u Laosu, ali komentatori na Tajlandu su ozbiljno shvatili sliku nakon što je u subotu stigla na njihove platforme društvenih medija. Neki komentatori su kritikovali šalu i poruku koju ona šalje mlađim ljudima.

Nakon reakcije, Mekton je ohrabrio ljude da se registruju u Tajlandskom Crvenom krstu za donacije organa kako bi postali donatori organa nakon što umru. On je napomenuo da je više od dva miliona ljudi već registrovano kao davaoci organa, a trenutno ih ima 6.000 kojima su potrebni organi.

Slična priča je objavljena 2019. godine kada je Kinez doživeo ozbiljan otkaz organa nakon što je prodao bubreg 2011. da bi kupio iPhone 4.

(Telegraf.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar