Pod lupom cijene mlijeka, šećera, ulja, brašna...

Brašno, so, šećer, mliječni proizvodi, mast, ulje, margarin, hljeb, šećer, hrana za djecu i lijekovi ovih dana su pod podebljanom lupom tržišnih inspektora u Srpskoj, koji provjeravaju da li su na ovim proizvodima cijene formirane u skladu sa zakonom, odnosno da li se poštuje Uredba o ograničenju marži u prometu robe.

Republika Srpska 16.09.2022 | 07:43
Pod lupom cijene mlijeka, šećera, ulja, brašna...

"U sedam kontrola utvrđene su nepravilnosti, od kojih se prekršaj kod tri subjekta odnosi na prekoračenje marži, a kod četiri subjekta su utvrđene nepravilnosti po nekom drugom osnovu", rečeno je za "Nezavisne novine" iz Inspektorata Republike Srpske.

Ove kontrole startovale su prije nekoliko sedmica, a sprovođene su i u ranijim mjesecima, sa manjim prekidima.

"Glavni tržišni inspektor ponovo je izdao nalog da se od 1. septembra ponovo izvrše kontrole u trgovačkim subjektima, s ciljem kontrole formiranja cijena, kao i poštovanja Uredbe o ograničenju marži u prometu robe", pojasnili su iz Inspektorata RS.

Od početka marta, kako ističu, intenzivno traju vanredne kontrole u prometu robe i strateških životnih namirnica, kako u trgovačkim centrima tako i u većim maloprodajnim marketima.

(BN/Nezavisne)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Vlašću obespravljeni građanin

16.09.2022 05:51

Da ima reda u vlasti,bilo bi i u trgovinama. Riba smrdi od glave,davno su to pametniji od nas rekli. Dodik,kad on prestane krasti i otimali narodu iz usta,tad će i trgovci.Znači nikad.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

16.09.2022 05:53

Ma ko još.vjeruje u kontrole korumpiranih inspektora.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

16.09.2022 08:16

Inspektori da kontrolišu da li su cijene zakonite?????? Nestalo im para, male plate, kako kažu, pa krenuli u obilazak gazda prodavnica. Ko vjeruje više inspektorima. Oni i jesu uzrok svih nezakonitosti ovog društva. Šljam je to ogromni.

ODGOVORITE
Name

Nole

16.09.2022 08:43

A sta ima tu inspekcija da kontrolise.Svaka trgovina ima pravo da stavi cijene koje zeli,a na narodu je da odluci da li ce kupiti tu ili otici u drugu prodavnicu.Nije im drzava ni pomogla kad su otvarali prodavnicu,e tako isto nema pravo da se mijesa u njihovo poslovanje.To je stvar procijene vlasnika prodavnice za koliko nesto moze ili ne moze prodati.Njegov rizik-njegov profit-njegov minus....

ODGOVORITE
Name

Rade

16.09.2022 13:51

E baš si pametan da svako odlučuje o visini cijena treba biti realan a cijene nisu.

Name

DOK HOLIDEJ

17.09.2022 14:19

RE ZA NOLE Upravu si što inspekcija nevid kolike su marže što država uzima što nesmanji pdv-e itd itd. ja se bavim proizvodnjom mlijeka i ista priča nemože se podići cijena to koriste soc. kategorije penzioneri djeca itd. pa nisu mljekari socijalno. Ali i građani kad god mogu kažu oni sve dobijaju premije podsticaje a niko neće da radi sve gospoda more sad i skijanje i opleti po onima što rade. KO NEĆE DA SE BORI ZA SEBE NEMORA NI JESTI I AKO JE NEGDJE SKUPO NEUZIMAJ I KRAJ.

Name

Kupac

16.09.2022 14:12

Katastrfalne cijene svaki dan nova cijena kakva inspekcija crna... Zamagli vanje opciju kod naroda

ODGOVORITE
Name

+

16.09.2022 16:03

KASNO GOSPODO. MI VEĆ IZDIŠEMO OD LANI. PA PRED BOŽIĆ, PA PRED USKRS, PA PRED PETROVSKI, GOPOINSKI PIST, ULJE U RS I DO 6 KM. SRAMOTA I GREHOTA. A 7 POPOVA, SA DODIKOM NA MANJAČI, OD LUKSUZA. SRAMOTA. POLITIČARI I POPOVI. NAJVEĆI LOPOVI. NEDOZVOLITE, DA BUDE UBUDUĆE, OVAKO.

ODGOVORITE
Name

R Milan

16.09.2022 16:12

Država ograničava marže, a hoće da podigne najniže plate!!? Ne smanjuju se nameti, porezi....svaka firma u RS mora od ostvarenog prometa da plaća odredjeni procenat za Privrednu komoru( gdje niko ništa ne radi a debele plate), pa procenat za Šume RS itd.itd...,, zato se brojni objekti zatvaraju a pošteni radnici gube kakav-takav posao....Neka se propisuju i cijene i marže, ali pobogu smanjite budžetsku potrošnju,, smanjite namete...

ODGOVORITE