CIK: Političari da se pridržavaju Izbornog zakona u kampanji

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović pozvao je ovjerene političke subjekte da se pridržavaju izbornog zakona u toku predizborne kampanje za opšte izbore, koji će biti održani 2. oktobra.

Bosna i Hercegovina 01.09.2022 | 13:42
CIK: Političari da se pridržavaju Izbornog zakona u kampanji

Arnautović je, povodom sutrašnjeg početka izborne kampanje, pozvao i birače da dorinesu tome da kampanja i cijeli izborni proces proteknu u demokratskom okruženju, posebno apelujući na mlade, jer je za budućnost BiH važno da oni budu uključeni u političke procese, saopšteno je iz CIK-a.

Pozvao je i medije da ravnopravno i fer predstavljaju političke subjekte i informišu javnost o svim pitanjima u vezi sa izbornim procesom.

Arnautović je podsjetio da nije dozvoljeno lažno predstavljanje u ime bilo kojeg političkog subjekta, uklanjanje ili uništavanje štampanih oglasa, postera i plakata, nošenje oružja na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, te bilo kakav pritisak na novinare koji bi im otežao posao u skladu sa pravilima profesije i izbornog zakona.

Posebnu pažnju skrenuo je na zabranu korištenja govora mržnje u kampanji, kao i svakog oblika javnog izražavanja koji izaziva ili podstiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koga. To uključuje i korištenje slika, simbola, audio i video-zapisa, SMS poruka, društvenih mreža ili drugih materijala koji mogu tako djelovati.

Iz CIK-a BiH napominju da će imati nultu toleranciju na neprihvatljiva i zakonom zabranjena ponašanja u izbornoj kampanji.

Kampanja pred opšte izbore u BiH počinje sutra, kada startuje period od 30 dana tokom kojih je dozvoljeno emitovanje plaćenog političkog oglašavanja, kao i neposrednog obraćanja kandidata.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Tatar

01.09.2022 12:33

Pa moj presednice pa ti bar znaš da hoće 100%

ODGOVORITE
Name

Maja

01.09.2022 12:51

Kako da ne,ko će zaustaviti onog sektaša kad krene helikopterom na skupove,da mulja,laže,obećava,preti,psuje,riče pod šatorom.

ODGOVORITE
Name

borac

01.09.2022 13:20

Onaj nas Bivo ce da nastupa pod satorima ali nemam zamjerku.Pitam se samo koliko je narod jeftin i politicki nevaspitan da pada na seljacke fore.

Name

Cik PIK

01.09.2022 13:10

Novcane kazne kod Dodika ne igraju nikakvu ulogu! Svejedno su to pare narodne. Crvena sekta se za to uveliko pripremila. A narod?.. Čoban šiša ovčice!

ODGOVORITE
Name

Паук

01.09.2022 13:47

Нек нам је са срећом, за боља времена надам се.

ODGOVORITE
Name

Ha ha

01.09.2022 13:50

Kako da ne u doboju vec pocela kupovina glasova uzimaju se licne karte i slikaju to se zna

ODGOVORITE
Name

Хаха

01.09.2022 13:57

Ено вам га налијепили у Сребреници.

ODGOVORITE