Vrijeme je povoljno za konkurse i lokalne rođake

Naštimani konkursi, zapošljavanje po rodbinskoj liniji te uhljebljavanje stranačkih kolega za koji se vežu skandali bili su odlična preporuka Darku Borojeviću da dobije novi mandat direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Republika Srpska 02.08.2022 | 21:27
Vrijeme je povoljno za konkurse i lokalne rođake

Naime, prema mišljenju Agencije za državnu službu Republike Srpske, odnosno konkursne komisije, Borojević je savršen kandidat za direktorsku fotelju u ovom zavodu.

Da je tako govori da je i jedini ispunio uslove propisane konkursom, a da je zatim na intervjuu koji je imao danas briljirao i osvojio maksimalnih 50 bodova, saznaje CAPITAL.

Nema sumnje da će mu Vlada Republike Srpske na osnovu preporuke komisije dati novi mandat.

Do imenovanja, koje je samo stvar formalnosti, CAPITAL podsjeća na brojne nezakonitosti i skandale koji se vežu za RHMZ u posljednjem periodu.

U februaru ove godine, najbolje ocjene za šest upražnjenih pozicija u Zavodu dobili su kandidati koji već rade u ovoj instituciji, među kojima su i supruga vršioca dužnosti direktora Borojevića, snaha ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, brat načelnika u Zavodu.

Da je konkurs namješten pisali smo nekoliko dana ranije u tekstu RHMZ: Vrijeme je povoljno za konkurse i lokalne rođake.

Pažnju na sebe Zavod je privukao i u maju ove godine kada je u njemu fotelju za sebe našao i bivši direktor doma za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“ Vladimir Kajkut, a koji se povukao sa te funkcije nakon prijava o zlostavljajnu djece u ustanovi kojom je rukovodio.

Inače, o tome šta radi ustanova kojom rukovodi, a kojom će i ubuduće rukovoditi Borojević pokazuje i izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

Naime, ona je utvrdila da je Zavod lani zaposlio 18 radnika na određeno vrijeme bez javnog konkursa na period duži od šest mjeseci sa čime je prekršen Zakon o javnim službenicima.

Sad je dobio priliku da unaprijedi ovaj način menadžerisanja.

FOTO: Srna

Capital

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Daljinski rodjak

02.08.2022 22:38

A nepovoljno za govornike i novinare ...

ODGOVORITE
Name

Prognoza je dijagnoza

03.08.2022 03:55

Sta reci na ovo i nije nista novo..u HMZ su sami rođaci al po sektaskoj liniji..jebala vas državna agencija i vi nju..u oktobru se vise ne vidimo!

ODGOVORITE
Name

Mirkan

03.08.2022 03:55

Zar u ovoj državi postoji drugi način zaposlenja? To je postala normala,meni je čudno kad neko konkursom,redovnom procedurom i najboljim preporukama i bez štele dođe na državna jasla ma o kakvom se poslu radilo. Do prije desetak godina mogao si za pare da se uvališ ali sad ni to ne može,samo debela debela veza i ništa drugo.

ODGOVORITE
Name

Jovo

03.08.2022 06:35

Slika i prilika SNSDa i njihove nakaradne vlasti. Ovaj je i ženu i sestru unaprijedio u HMZ, ali i zaposlio rodbinu funkcionera SNSDa. Zbog ovakvih pojava nam omladina pobježe glavom bez obzira.

ODGOVORITE