Njemačka ambasada: Neodgovorna zapaljiva retorika

Navode da zapaljiva retorika koju smo čuli od Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika u kontekstu diskusija o izbornom zakonu proteklih dana je neodgovorna i mora se najoštrije osuditi.

Bosna i Hercegovina 28.07.2022 | 15:36
Njemačka ambasada: Neodgovorna zapaljiva retorika

Ambasada pozdravlja odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita da ograničeno koristi Bonska ovlaštenja kako bi osigurao transparentnije i poštenije izbore. Visoki predstavnik se opširno konsultovao sa međunarodnom zajednicom. Mjere će pomoći u suzbijanju manipulacija. One mogu pomoći da se poboljša integritet, a time i kredibilitet izbora. Odluke visokog predstavnika su zasnovane na preporukama stručnjaka OSCE-a (ODIHR) i Vijeća Evrope (GRECO), saopšteno je iz njemačke ambasade u BiH.

U saopštenju se naglašava da je slobodno i pošteno održavanje izbora minimum standarda u demokratiji i ne može se uskratiti građanima BiH i dodaje da ovo takođe jača dalji reformski put BiH ka Evropskoj uniji.

"U pregovorima o izbornom zakonu u proteklih nekoliko mjeseci nažalost ipak nije postignut dogovor. Pozivamo političare u BiH da preuzmu svoju odgovornost kako bi građani BiH mogli u potpunosti uživati svoja građanska prava i da sada usmjere napore na osiguravanje oktobarskih izbora i to u skladu sa važećim zakonima, što uključuje izmjene koje je donio visoki predstavnik, a shodno evropskim standardima", kaže se u saopštenju.

Navode da zapaljiva retorika koju smo čuli od Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika u kontekstu diskusija o izbornom zakonu proteklih dana je neodgovorna i mora se najoštrije osuditi.

"Apelujemo na sve političare u ovoj zemlji da se vrate objektivnom diskursu, razumijevanju i ravnoteži umjesto mržnji i podjelama, te da zajedno rade za dobrobit građana zemlje kako bi Bosnu i Hercegovinu približili EU – zajednički cilj svih građana ove zemlje", kaže se u saopštenju.

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

BOBA

28.07.2022 13:58

KAD UMISLE LIDERI DA JE SVIJET NJIHOV ONDA DOBIJETE PINK PONG LOPTICU GDJE SE IZLUDJUJE NAROD.

ODGOVORITE
Name

Fenix

28.07.2022 14:01

Nas četvoro čekamo kod porodičnog . Dolazi jedna gospodja,ja sam prva na redu samo sam izašla nešto iz anbulante,mi objašnjavamo da je peta na redu,dolazi jedan gospodin i kaže ,brzo ću ja za 5 minuta hoće da udje preko reda. Nas četvero objašnjavamo da nemože i ja kažem "gospodine šesti ste na redu.Nas četvero grčevito se borimo za pravdu i poštenje alo za nešto što je 100% ispravno ,borimo se za red, a tako nam je i u državi,mnogi bi željeli nešto izvan pravila i zakona .Podržavam Šmita u svemu.

ODGOVORITE
Name

Vladimir

28.07.2022 16:12

Kada gos.Smit tako lijepo donosi zakone zasto on ne donese zakon da Dodik i Bakir nemogu da ucestvuju na izborima jer dobro Smit zna njihova djela i namjere.Onisu Smitovi a Smit je njihov..

Name

anna

28.07.2022 14:05

Vi se posle toliko godina njihove sramne vlasti, sad sjetili da ih osudite. Pa oni to rade konstantno pred izbore i, jos se smiju gladnom narodu, a I vama! Sreca ovaj put gube izbore i bez vase osude!

ODGOVORITE
Name

goran

28.07.2022 14:24

Procitao sam sta je Bakir rekao a i procitao sam da Dodk ne priznaje Smita. Po meni ovo ne ide na dobro i plasim se da ce Smit na kraju iskoristti bonska ovlatenja bez obzira na Dodika i njegovo nepriznavanje. A time bi Dodik doveo i Vucica situaciju da se i on izjasni dali podrzava Smita ili podrzava Dodika

ODGOVORITE
Name

Uspjeh

28.07.2022 14:27

Ovo je napredak za OHR,uspjeli su staviti Nakita i Milorada na istu stranu,protiv sebe

ODGOVORITE
Name

sasa

28.07.2022 14:28

Pa što ne uhapsite ta dva govneta koji godinama pred izbore rade istu stvar, gospodo Nijemci?

ODGOVORITE
Name

pricam ti pricu

28.07.2022 14:38

Nema tu ničeg zapaljivog,ili onog sto vec,više puta nismo čuli.Tipična,dogovorena,predizborna retorika, trojice izlizanih i potrišenih političara, koja vise ne zasluzuje bilo kakvu pažnju.Oktobar se približava,izjeda ih strah od olovke.

ODGOVORITE
Name

koki

28.07.2022 15:04

Ajde bakire,neka počne drugo poluvreme.Izgubićete i to zadno od fildžan "države".

ODGOVORITE
Name

4d

28.07.2022 15:18

Gde su sankcije?

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

28.07.2022 15:23

Kao sto je na pocetku teksta receno osudjujemo zapaljivu retoriku Bakira i Dodika. Sve jasno receno.

ODGOVORITE
Name

EEEEE

28.07.2022 16:05

Dodik,Bakir i Covic. Hm sta mislite Dodik Bakir i Covic.Ko jos nije shvatio kakvi su to lopovi i prevaranti gori je od njih.

ODGOVORITE
Name

Tatar

28.07.2022 17:02

Znate vi dobro kako to treba gasiti.

Name

Mare

29.07.2022 07:29

Nemacka se pretvarja kao da je otac (tata)strumf, ha ha, nemacka je tata pljackaros. Mogli bi im vi solit pamet u nemackoj preko bosanske ambasade, nece moci posto pljackaros uvjek opasno protektira sebe i svoje opljackano blago, kao radnici mozete u nemacko i tacka, nema dalje. Pukni nemacka cim prije, da normalni mogu da zive normalno!!!!

ODGOVORITE