U svetu zatvorske ćelije boje u pink (ružičastu) boju!

Od 2014. godine svaki peti zatvor i policijska stanica u Švajcarskoj imala je bar jednu ćeliju koja je bila ofarbana u pink (ružičastu) boju. Pink boja nije bila zamišljena kao estetski izbor ili da učini da se zatvorenici – prestupnici osećaju ugodnije,već da iskoristi dobro poznatu naučnu studiju iz 1970-ih.

Zanimljivosti 18.07.2022 | 15:37
U svetu zatvorske ćelije boje u pink (ružičastu) boju!

Tada je istraživač Alekander Schauss ubedio mornarički popravni dom da oboji nekoliko svojih pritvorskih ćelija u ružičasto, teoretišući na osnovu sopstvenih eksperimenata da bi boja mogla pozitivno uticati na ponašanje stanara, umirujući i smirujući njihovu uzbuđenost.

Rezultati koje je postigao sugerišu da je bio u pravu – u memorandumu koji je napisao Biro za pomorsko osoblje navodi se da je ograničenjima potrebno samo 15 minuta izlaganja ružičastoj ćeliji da bi se njihovo agresivno ponašanje i potencijal za smanjenje nasilja smanjili!

Ružičasti ton – zvanično označen kao P-618, ali ga je Šaus nazvao Baker-Miller Pink po direktorima centra za zadržavanje u mornarici u kojem ga je prvi put testirao – postao je poznat po raznim imenima širom sveta gde je korišćen, od „Drunk Tank roze” do “ohladiti ružičastu”.

Činilo se da su testovi u drugim pritvorskim centrima podržali njegove nalaze, a kada su objavljeni 1979. i 1981. godine, nijansa koju je koristio – prvobitno napravljena od pinte (473 ml) polusjajne crvene boje za spoljne ukrase sa galonom (4.546 ml) od čiste bele unutrašnje lateks boje – počela je da se primenjuje zbog svojstva koja menja raspoloženje u zatvorima širom sveta prenosi BBC

Postoji samo jedan problem: Šausovi rezultati nikada nisu bili uspešno replicirani.

“Postojala je studija 2015. godine, sprovedena na odgovarajući način u kontrolisanim uslovima, koja nije pronašla nikakve dokaze da ružičasta smanjuje agresivnost“, kaže Domicele Jonauskaite, istraživač boja na Univerzitetu u Beču, u Austriji.

Studija u Justizvollzugsanstalt Poschvies u Švajcarskoj koja je uključivala 59 muških zatvorenika pokazala je da nema razlike između belih i ružičastih zatvorskih ćelija u pogledu nivoa agresije zatvorenika.

Čak i ako je očigledan umirujući efekat ružičaste “Drunk Tank” pod sumnjom, spremnost sa kojom je usvojena govori o nečemu duboko u ljudskoj psihi o moći boje. A možda ni to nije pogrešno – postoje dokazi da boja može uticati na naše ponašanje na neke iznenađujuće načine, a da mi to ne shvatamo.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kosovka

18.07.2022 14:00

Tanan lepo Jos da im otkupr zadrugu...i pink tv. Taman. ???udavi me žena Pljujuci Brenu Mi nekoliko je branimo i volimo njene pesme A Aida .. Ce ti meni Udi bona trebaš se lijecit Brena je pevala cetnicima ..i td Sta me bruga zeno kome je oevala Sad ce biti veliki koncert u Rumuniji Kad vide da..ne može pritiv has Kaže Vi se lečite Sta ste uradili mom narodu ???? Bože...lude zene Oni bi non stop o ratu i preoucavanju..k9 je k9ga napao Šic..pokvariste mi dan Cao Bn

ODGOVORITE
Name

Malo toga je vecno

02.09.2022 15:05

Ovaj tekst sam procitao samo da bi saznao koje je objasnjenje za glupost.

ODGOVORITE