PDP: Očekujemo pravdu za nevine žrtve u Svodni

"Položili smo vijence u pomen na nevino stradale ljude u mjestu Svodna kod Novog Grada, gdje su avioni Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva raketirali godine kolonu izbjeglica s područja Кorduna i Banije. Ova kolona nije imala nikakav vojni značaj, u njoj su bilo civili koji su se ovdje zaustavili da odmore prije nastavka puta za Srbiju", rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon posjete Svodni kraj Novog Grada, koju je posjetio zajedno sa potpredsjednicom partije Jelenom Trivić.  

Republika Srpska 17.07.2022 | 10:25
PDP: Očekujemo pravdu za nevine žrtve u Svodni

Borenović je istakao da je zločin u Svodni još okrutniji ako se uzme u obzir da je pilot koji je upravljao avionom kolonu izbjeglica prvo preletio, osmotrio i onda se vratio, pa raketirao grupu civila. 

"Nažalost, ni BiH,  ni hrvatsko pravosuđe 27 godina nije ništa uradilo po pitanju ovog zločina. Nedavno je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu u okviru optužnice za zločin na Petrovačkoj cesti. Očekujem da počinioce konačno, nakon toliko godina, stigne pravda, a nevine žrtve da nađu smiraj",  naveo je Borenović.

Borenović i Trivićeva su položili vijence na grobove heroja ovog kraja, braće Marčeta. 

"Odali smo poštu trojici braće, Dušanu, Dragi i Bori, koji su svoje živote utkali u temelje Republike Srpske i borbu našeg naroda za slobodu. U Sbodni smo posjetili i istoimeni klub na čijem terenu se održava memorijalni turnir "Braća Marčeta", koji se održava 25. godinu za redom u njihovu čast. Bila je ovo prilika da klubu simbolično uručimo finansijsku podršku i sportskih rekvizita, te tako podržimo njihov entuzijazam za razvojem fudbala u ovom kraju", rekla je Trivićeva.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

40 Britanskih obaveštajaca

17.07.2022 09:21

Pokoj dušama njihovim!

ODGOVORITE
Name

e pa nije

17.07.2022 10:43

Bas tako oba puta su raketirali znam to jer sam tu ranjen a milosti nije bilo gadjao je sa oko 50metara visine