Sve veće gužve i kolone prema moru

Od ranog jutra u Hrvatskoj je pojačan saobraćaj na putevima u smjeru mora, posebno na auto-putevima A1 Zagreb - Split - Ploče, A2 Zagreb - Macelj, A6 Rijeka - Zagreb, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici te Ličkoj i Jadranskoj magistrali, upozoravaju iz Hrvatskog auto-kluba.

Region 16.07.2022 | 08:30
Sve veće gužve i kolone prema moru

Saobraćaj je pojačan i u blizini turističkih centara na obali, u trajektnim lukama i pristaništima te na većini graničnih prelaza sa Slovenijom na ulasku i Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlasku iz zemlje, piše Index.hr.

Tokom cijelog vikenda očekuju se velike gužve na putevima, zbog čega su HAK i HAC poslali apel vozačima.

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) apelovali su na dodatnu opreznost u vožnji zbog velikih vrućina i gužva na putevima. HAC u svom saopštenju poziva na dodatan oprez na putevima i auto-putevima ovoga vikenda zbog izrazito gustog saobraćaja i vrućina.

Vozače poziva na često pogledavanje na brzinomjer i držanje razmaka te na praćenje saobraćajne signalizacije i uslova na putu. Takođe, u automobilima uvijek treba da bude neke tekućine, a vozači treba da se redovno zaustavljaju na odmorištima zbog visokih vrućina.

Kao glavne uzroke saobraćajnih nesreća HAC navodi brzinu, umor, nepažnju vozača i vožnju pod uticajem alkohola.

Takođe apeluju da vozači primjenjuju hitni koridor kako bi hitne službe u što kraćem roku stigle do mjesta saobraćajne nesreće i povrijeđenih osoba. Hitni koridor formira se tako da se vozila u desnoj saobraćajnoj traci miču udesno, a vozila u lijevoj traci ulijevo.

Prije polaska na put savjetuje se informisanje o stanju na putevima na saobraćajnom servisu HAK-a ili na njegovoj web-stranici. U slučaju vanrednih situacija u saobraćaju korisnici se informišu putem saobraćajnog servisa HAK-a i radio-stanica.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Du

16.07.2022 07:51

Banja luka prestonica evropske nekulture ahaha radojicic nadahnuce davidovic salzburg aha a banj bus pusta cecu u prirodi uhu

ODGOVORITE
Name

Ambasador

16.07.2022 10:06

Nema se para nema se ščim, reče jedna pjesma

ODGOVORITE