Patrijarh: Postigli smo dogovor o Temeljnom ugovoru

Patrijarh SPC Porfirije izjavio je danas posle, sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da su postignuti dogovor i saglasnost oko Temeljnog ugovora, da je tekst usaglašen i da sada treba da prođe kroz Sinod SPC i bude potvrđen, nakon čega će biti dogovoren datum potpisivanja.

Region 30.06.2022 | 13:23
Patrijarh: Postigli smo dogovor o Temeljnom ugovoru

"Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša crkva gde god ima svoju jurisdikciju apsolutno poštuje svaku državu i njene zakone", rekao je Porfirije.

Kaže da je se ušlo u završnu završnu fazu izrade Temeljnog ugovora.

"I ovog trenutka mislim da mogu da kažem da je u principu postignut dogovor i da je postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što mora da se ispoštuju i procedure i kada je reč o Vladi CG i SPC. To znači da postojeći tekst koji je u principu usaglašen mora da prođe kroz Sinod i bude potvrđen i prihvaćen. I ako Bog da bude sve kako treba, onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja", istakao je patrijarh.

On je istakao da će kada sve bude završeno oko potpisivanja Temeljnog ugovora to mogla da bude, kako je rekao, kruna za noramalizaciji odnosa između drržave CG i SPC.

Kaže da je imao radosnu priliku da se danas po treći put susretne sa premijerom CG i da su pored opšstih tema razgovarali i o Temeljnom ugovoru.

Patrijar je rekao da su zaključili da je važno da, kao i u svim drzavama gde naša crkva postoji i živi, odnos između crkve i države bude regulisan ugovorm, kao i kada je reč o svim verskim zajednicama u svim državama.

Napomenuo je da takvi ugovori regulišu i obaveze države prema verskoj zajednici, ali i obaveze verske zajednice prema državi.

Patrijarh sprski je napomenuo da je Temeljni ugovor počeo da se pravi još 2012. godine, ali da je bilo zastoja i problema.

Istakao je da će kroz kroz ugovor i naša ckrva i u CG i gde god da se nalazi imati mogućnost da sve što čini bude na opšte dobro i svih građana.

Porfirije je rekao da naša crkva niti je očekivala niti je tražila niti smatra da bi bilo normalno da ima bilo šta više od bilo kog građanina CG, bez obzira kojoj verskoj zajednici prihvata, ali da isto tako SPC ne očekuje ni ništa manje od onoga što ima bilo ko drugi u CG.

"Ovaj ugovor nam upravo obezbeđuje takav status", istakao je Porfiirije.

Izrazio je zahvalnost svima koji su učestvovali na izradi ovog ugovora i onima iz prethodne vlade u CG, kao i svih prehtodnih vlada koje su na njemu radile od 2012. godine.

Zahvalio je premijeru Abazoviću kao i njegovim saradnicima iz vlade, što su i oni učinili napor da se dođe do saglasnosti.

"I ako Bog da i da potpišemo ovaj ugovor", rekao je patrijarh i izrazio zadovoljstvo što će biti jedan od potpisnika tog dokumenta.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Krivokapić

30.06.2022 12:53

Čestitke svim stranama u ugovoru.

ODGOVORITE
Name

Срб.

30.06.2022 14:34

Потписује шта чекате..молим вас ,нечекајте више ништа..да будете још срећнији..

ODGOVORITE
Name

Nenad

30.06.2022 19:24

Bio si ti u Bakincima sa svojom svitom da popijete Bajine svete vodice.Crkva je u Komunizmu bila jedina institucija Srpskog naroda i samo zahvaljujuci Crkvi opstali smo kao narod. A sada kada ste komuniste primili i pustili da oni vode Crkvu iskreni vjernici se okrecu od Crkve.Plasim se da kao narod nestanemo,a upravo ste vi Svestenici najvise krivi.

ODGOVORITE