Nigdje ne piše da Srbija treba da prizna Kosovo

- Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas za Tanjug da u dokumentima EU nigde ne piše da Srbija mora da prizna tzv. Kosovo.

Region 29.06.2022 | 19:02
Nigdje ne piše da Srbija treba da prizna Kosovo

- Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas za Tanjug da u dokumentima EU nigde ne piše da Srbija mora da prizna tzv. Kosovo.

Na pitanje Tanjuga da razjasni ono što je ostalo nedorečeno sa Prespa foruma u Ohridu u Severnoj Makedoniji, da u dokumentima EU piše da Srbija mora da prizna tzv. Kosovo, predsednik Hrvatske je odgovorio da nigde ne piše da Srbija mora da prizna Kosovo da bi pristupila EU.

On je rekao da je ovo poslednji put da priča na tu temu, kao i da neće više na tome da insistira, kao i da je to spomenuo zato što zna da će se teško dogoditi makar, kako kaže, u ovoj postavi.

"Srbija to neće napraviti zato što se političari koji je vode za to ne usuđuju ili možda duboko veruju da je to pogrešno, narod tako razmišlja, ali to je cena koja će se od Srbije očekivati kako bi ona postala nešto više u EU", naveo je Milanović.

Hrvatski predsednik dodaje da je pitanje da li to Srbija želi i kaže da je to odluka srpskog naroda koji je na predsedničkim izborima izabrao za predsednika Aleksandra Vučića.

Kaže da Vučić ima mandat kao i Viktor Orban i da su oni legalno izabrani na izborima i koji su legitimni predstavnici svojih političkih zajednica i nacionalnih država.

"Kao takve ih treba tu i tamo bocnuti, ali prihvatiti da su takvi", ocenio je Milanović.

Milanović podseća i da je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova da bi postala članica EU.

"Vučić se jako čudio, a Šolc je bio direktan. I Vučić ga je pitao gde to piše, Šolc rekao nigde, ja ti kažem. To je tako, s tim što znamo da još ima pet država EU koje nisu priznale Kosovo i ne vidim da će se to promeniti", navodi hrvatski predsednik.

Dodaje da je sve to ušlo u inerciju i da je teško preokrenuti i navodi da Rumunija ne priznaje tzv. Kosovo iz prijateljstva prema Srbiji.

Ponavlja da je na srpskom narodu da odluči šta želi, da li želi članstvo u EU kao garant bolje budućnosti.

Ipak, primećuje da se zemlja može razvijati, dobro organizovati i dobro funkcionisati i da nije EU, a da ima status "asocijacije".

"EU košta, puno nudi, ali u stvari jako je teško to sve uzeti", istakao je Milanović.

Navodeći da Hrvatska ima u EU godišnje takozvani plus, vrlo paušalno izračunato 700 i nešto miliona evra, Milanović kaže da je to mali novac.

Dodaje da su se odrekli svih prihoda od carina, što je takođe mali novac, ali skoro isti takav.

"Dakle, to je sistem koji je dizajniran za najbogatije i kada je stvaran stvarali su ga najbogatiji i polako su u njega puštali siromašnije. Španija je najveći beneficijar, oni su imali najviše koristi, jer je u jednom trenutkom bila jedna od dve ili tri najsiromasnije države i to se vidi na svakom koraku. Više toga nema", zaključio je Milanović.

(Tanjug Foto: N1/Youtube/Screenshot)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Legitimini predstavnik

29.06.2022 19:28

Ovaj je legitimini predstavnik Srpskog naroda, a Dodik Hrvatskog. Ha, ha, ha

ODGOVORITE
Name

Re

29.06.2022 20:27

Komentari ovog predsjednika su daleko od stvarnosti i ispod nivoa za tu poziciju.

Name

Doboj

29.06.2022 19:40

Svidja mi se ovaj Milanovic.... jos od korona plandemije

ODGOVORITE
Name

Anonimuss

29.06.2022 19:47

Mi u Bosni i narod u Srbiji moramo da shvatimo da nikad necemo bit clanica EU. Kad to shvatimo i okrenemo se da razvijamo svoju ekonomiju bice nam bolje. Al kakvi nas vode mislim da nam nikad nece bit lagodan zivot. Tako nam je kroz vjekove.

ODGOVORITE
Name

Beba

29.06.2022 20:44

Lagodan zivot. Politicka industrija u tvoje ime ... Eto okreci se sa ljudima i zeljem, i budi covek pa imas lagodan zivot ... Mikrotalasna medijska implatacija ponasanja postoji ... Sve ovo sto je vjestacko to propast, valjda njihova ...

Name

Pajdo

29.06.2022 22:11

Do jeseni EU će da pukne k'o petarda tako da ne se trebamo brinuti o članstvu.

Name

Ma

29.06.2022 21:40

Hajde Milanoviću, šta ste vi dobili od EU, sav vam narod ode iz HR u zapadne zemlje, ostali ste bez radne snage. Kakvo priznanje Kosova, onda po toj logici Šolc da naredi Zelenskom da prizna Krim, LNR i DNR.

ODGOVORITE
Name

Niko

29.06.2022 22:41

Nije isto. Kosovo je bilo autonomna pokrajina u Jugi a LNR, DNR i RS su izmisljene tvorevine nastale agresijom

Name

ReNiko

30.06.2022 16:38

Pa RS je samostalna u BiH zato i trazimo drzavnost

Name

D2

29.06.2022 22:20

Srbija treba da prizna Kosovo onoliko koliko je Hrvatska priznala SAO Krajinu. Ako su Hrvati pravili Oluju da bi isterali svoje ciljeve, zasto bi se protivili da Srbija vrati svoju teritoriju.

ODGOVORITE
Name

Van Gog

29.06.2022 22:26

A gdje pise da Hrvatska treba da uzme krajinu Sto nevratitite Srbi a Krajinu izvini se plati otstetu i das Srbi a Republiku Srpsku krajinu a picko

ODGOVORITE
Name

Van Gogh 2

29.06.2022 23:49

Pa tzv rsk je "nestala" po dogovoru Milošević-Tuđman a cilj izdaje tzv rsk je bila podjela BiH!

Name

Milosevic je bio

30.06.2022 10:08

Za Jugoslaviju, niko drugi vise nije.

Name

Vjeruj

29.06.2022 23:45

Pisalo ili nepisalo, prosto receno od toga nema nista i nikada, za sva vremena. To je razjasnjeno i bas svima u svijetu jasno. Cuda da se dese u citavom svijetu KiM je srpsko.

ODGOVORITE
Name

Valjali su vam srbi

30.06.2022 10:07

Vijkovima. Nije vam mudra politika. Ne radi se to tako. Nece vise nista biti isto nikada u pozitivnom smislu prije svega za vase interese ....

ODGOVORITE
Name

Miroslav

30.06.2022 15:48

Srbija i tako nikad nece priznati otimacinu. Treba biti mudar i cekati, kad tad ce oteto biti vraceno milom ili silom.

ODGOVORITE