Kina zabrinuta zbog novog strateškog koncepta NATO

Kina je duboko zabrinut implikacijama novog strateškog koncepta NATO-a, porucio je stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim nacijama Džang Ðun.

Svijet 29.06.2022 | 08:51
Kina zabrinuta zbog novog strateškog koncepta NATO

"Kina posvećuje veliku pažnju strateškom prilagođavanju NATO-a i duboko je zabrinuta zbog političkih implikacija takozvanog strateškog koncepta. Pojedini lideri NATO-a su u poslednje vreme prikazali druge zemlje kao pretnju. Ali činjenica je da je sam NATO napravio probleme u različitim delovima sveta", rekao je DŽang u obraćanju Savetu bezbednosti UN u utorak, prenosi TAS S.

On je pozvao NATO da "nauči svoje lekcije" i da "ne koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za podsticanje konfrontacije u celom svetu ili novog hladnog rata".

Kineski diplomata je izjavio i da se kriza oko Ukrajine razvija na "dugotrajan i nepredvidiv način", ali da zvanični Peking smatra da "pregovori ostaju jedini način za njeno rešavanje".

On je rekao da Kina podržava direktne pregovore između Rusije i Ukrajine, a da pozdravlja i posredovanje Generalnog sekretara UN po pitanju izvoza žita, između ostalih napora koje ulažu UN za okončanje ovog sukoba, navodi TAS S.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Izgubio kompas

29.06.2022 07:27

Zapad vise nezna sta radi. Proizvodi samo ratove i trazi nevolje.Donosi samo bijedu svijetu.Svakom zlu dodje kraj i ovom ce.

ODGOVORITE
Name

SAMO SRBI

29.06.2022 09:03

ZNAJU,ZATO SMO NAJBROJNIJI NAROD...NSAPLANETI,!

Name

Re Kompas

29.06.2022 10:22

Inace Rusija i Kina poznati mirotvorci. Pogledaj malo sta je Rusija radila 90-tih drzavama u okruzenju, i sta Kina radi Ujgurima.

Name

Bravo

29.06.2022 08:32

Svaka čast Kini, potpuno objektivno i realno. Nek ste im rekli u lice

ODGOVORITE
Name

Miroslav

29.06.2022 08:45

Njih 18 % stvara problem celom svetu. Sad čačkaju Kinu, na sličan način kako su čačkali Ruse, pa kad su Rusi rekli dosta, počeo je rat. Čini mi se, da sad isto rade i Kini. Njih 18% bi da upravljaju celim svetom, čini mi se da je to nemoguća misija. Ima li kraja političkom i militantnom natu? Ima li koga normalnog u politici EU, da ponudi mir i spreči katastrofu?

ODGOVORITE
Name

poliSalama

29.06.2022 10:24

18% stanovnika, ali 90% kapitala, pa ti gledaj sta ces danas rucat bez njih! Koristis tehnologiju koju su "oni" izumili da bi napisao ovaj komentar! U skoli si ucio ono sto je izumljeno u Europi ili USA, a nikako u Kini ili Rusiji. Demokratski se upravlja i glasa, a pokusaj to malo u Kini ili Rusiji! Baci sve zapadno iz kuce pa vidi sta ce ti ostati!

Name

Nema

29.06.2022 13:10

Dockan.Ne postoje vise nikakva pravila kao sto rece Putin "i ovo ce biti rat svako protiv svakoga".....