Evo ko sve želi da vodi policijske agencije BiH

Sinoć je održana sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH na kojoj su otvorene koverte i pregledane prijave 21 kandidata koji su konkurisali na šest pozicija u državnim policijskim agencijama.

Bosna i Hercegovina 23.06.2022 | 09:01
Evo ko sve želi da vodi policijske agencije BiH

U igri su pozicije za direktora i zamjenika direktora Granične policije BiH, direktora i dva zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Većina kandidata aplicirala je na više pozicija. Tako je za direktora DKPT-a prihvaćeno sedam prijava, a za dva njegova zamjenika 11 prijava kandidata.

Za direktora Granične policije se prijavilo šest kandidata, a za njegovog zamjenika sedam. Na funkciju zamjenika direktora SIPA-e konkurisalo je sedam kandidata.

Prema nezvaničnim informacijama među prijavljenim kandidatima su imena Almira Bašića, Mirsada Đelilovića, Ensada Kormana, Amre Aljić, Fahrudina Halača, Relje Kovač, Edina Malkića, Mirka Kuprešakovića, Admira Gazića, Ivice Bošnjaka, Roberta Perića, Vladimira Popovića, Jovice Lazić, Đure Kneževića, Žarka Kalema, Ranka Vukovića, Gorana Amidžića, Svevlada Hofmanna, Zorana Galića, Slobodana Krstića i Dragana Kulića.

Kandidati koji budu ispunjavali sve uslove bit će pozvani na intervju, a termin razgovora će biti naknadno određen. Utvrđenu listu kandidata Nezavisni odbor će zatim poslati ministru sigurnosti BiH, a on Vijeću ministara da bi se imenovale nove osobe na čelne pozicije.

Ukoliko iz nekog razloga ministar sigurnosti tu utvrđenu listu za čelne pozicije rukovodstva policijskih agencija na nivou BiH ne pošalje Vijeću ministara, onda to čini Nezavisni odbor.

Podsjetimo da su krajem maja istekli mandati direktoru i zamjeniku direktora Granične policije BiH Zoranu Galiću i Fahrudinu Halaču, direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadu Viliću i njegovim zamjenicima Ranku Vukoviću i Ivici Bošnjaku, te zamjeniku direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Đuri Kneževiću.

(Klix Foto: Arhiva/Vikipedia)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

KOLO SRECE

23.06.2022 07:32

GDJE SU SAD SRBI DA KAZU NECEMO U ZAJEDNICKE INSTITUCIJE.FIRMIRACEMO SLUZBE REPUBLIKE SRPSKE.FUNKCIJE I VISOKE PLATE SU VAZNIJE OD SVIH DONESENIH ODLUKA NARODNE SKUPSTINE REOUBLIKE SRPSKE.

ODGOVORITE
Name

Tatar

23.06.2022 08:30

Zar je baš dotle došlo da se moraju menjati?A taman se dobro ustimali i usablonili

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

23.06.2022 08:32

Cudi me da nisu sprovedene procedure za nove kandidate prije isteka mandata sadasnjih vrsilaca duznosti.uvek neko kasnjenje i muljanje.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

23.06.2022 13:44

Svi kandidati ce prije nego odu pred komisiju da budi saslusani i Komitetima Snsd-ea Hdz-ea i Sda.Onda ce komiteti da preporuce koji ce biti izabrani.

ODGOVORITE