Najveći kruzer do sada uplovljava sutra u Neum

Predsjednica Opštinskog savjeta Neum Daniela Matić rekla je u srijedu kako je najavljeno uplovljavanje kruzera "Bolette" u neumski akvatorije nedopustivo.

Bosna i Hercegovina 22.06.2022 | 16:15
Najveći kruzer do sada uplovljava sutra u Neum

Smatram da je ovakvo nešto nedopustivo. Neum nije luka i samim time veliki brodovi nemaju što raditi u našem zalivu.

Ulazak ovoga i sličnih brodova u Neumski zaliv znači automatsko ugrožavanje ekosistema te zagađenja koja će nanijeti štetu Neumu, poručila je Matić u saopštenju za javnost.

Upozorila je kako bi eventualno zagađenje mora do kojeg bi moglo doći zbog uplovljavanja 230 metara dugog kruzera s više od hiljadu putnika, ugrozilo ne samo prirodu već bi dovelo u pitanje kompletan turizam u Neumu, javlja Fena.

Dok pričamo o održivom turizmu i ribarstvu i nastojimo kroz projekte implementirati nove modele za razvoj turizma, nedopustivo je da nam se u praksi događaju ovakve stvari. Smatram da je očuvanje prirodnih ljepota našeg Neuma, jedinog BiH grada na moru, primarni cilj i zadatak svih nas, poručila je Matić.

Dodala je kako podržava stav mještana Neuma koji su se usprotivili uplovljavanju kruzera "Bolette" te su najavili proteste.

"Lokalnu zajednicu mora se poštovati i od nje tražiti mišljenje za ovakvo što. Neum baštine naša djeca. Učinićemo sve što možemo i što je u našoj nadležnosti da se ovakve situacije više ne ponove", zaključila je Matić.

(Fena   Foto: Cropix)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bravo Danijela

22.06.2022 16:54

Podrska.

ODGOVORITE
Name

Stani stani

22.06.2022 17:07

Tolika frka i pobuna bila protiv gradnje Peljeskog mosta jer nece moci proci veliki brodovi do Neuma a sad se bunite sto vam dolazi veliki brod u Neum?

ODGOVORITE
Name

Zoki

22.06.2022 17:46

HDZ je cudo za ovu zemlju … Ne trebaju veliki kruzeri u Neum, a eto mogu u jedan Dubrovnik.. Svakako ce im Covic poslati bogate turiste nek im dubrovcani pokupe novac umjesto bosanaca. Jos jedna podvala latina!

ODGOVORITE
Name

LAKTAŠI

22.06.2022 19:27

IMA LI NEKO SLOBODAN TORPEDO???

ODGOVORITE
Name

Re

23.06.2022 12:18

Ima Zelenski...

Name

Miki

23.06.2022 09:29

Bravo Danijela čuvaj nam Neum pozdrav iz Zenice

ODGOVORITE