Konačno i BiH ima svog oficira za vezu u Evropolu

Lukač je rekao novinarima da će Stjepanović na kvalitetan način predstavljati sve policijske strukture BiH u toj međunarodnoj policijskoj instituciji.

Bosna i Hercegovina 20.05.2022 | 16:25
Konačno i BiH ima svog oficira za vezu u Evropolu

- Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić danas su u Banjaluci potpisali Sporazum koji upućuje oficira za vezu iz MUP-a Srpske Aleksandra Stjepanovića u Evropol čije je sjedište u Hagu.

Lukač i Cikotić potpisali su Sporazum o uslovima i načinu obračuna i isplate plata, dodataka i naknada za oficira za vezu BiH pri Evropolu u Hagu.

Lukač je rekao novinarima da će Stjepanovića na kvalitetan način predstavljati sve policijske strukture BiH u toj međunarodnoj policijskoj instituciji.

On je pojasnio da je MUP Republike Srpske pojedinačno najveća policijska struktura u BiH zbog čega je i došlo do izbora da predstavnik u Evropolu iz BiH bude iz MUP-a Republike Srpske.

"Na ovaj način pravimo veliki iskorak jer ćemo otvoriti jednu novu vrstu saradnje BiH sa Evropolom koja će pomoći u našim međunarodnim akcijama u saradnji sa svim evropskim policijama", istakao je Lukač.

On se nada da će naredne sedmice biti preduzeti određeni koraci koji će doprinijeti da se uspostavi kontakt tačka i da poslije šest godina taj posao bude završen, a saradnja sa Evropolom u punom kapacitetu.

Lukač je rekao da u skladu sa ratifikovanim sporazumom još ostaje da se uspostavi zajednička kontakt tačka, da se oprema koja se koristi za saradnju sa Evropolom nalazi u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, a u Ministarstvu bezbjednosti obezbijeđen prostor gdje treba da bude zajednička kontakt tačka.

Cikotić je rekao novinarima da uspostavljanje oficira za vezu BiH sa Evropolom predstavlja jednu od važnih karika u lancu uspješnih i korisnih poteza koje bezbjednosne strukture u BiH čine za unutrašnju bezbjednost i međunarodnu saradnju.

"Oficir za vezu BiH sa Evropolom radiće za bezbjednost BiH, ali i za međunarodnu evropsku bezbjednost", istakao je Cikotić i poželio Stjepanoviću profesionalni uspjeh u Hagu.

Кada je riječ o zajedničkoj kontakt tački, Cikotić kaže da su riješene sve bitne principjelne stvari i da će u narednim sedmicama biti završen kompletno ovaj proces.

Oficir za vezu BiH sa Evropolom Aleksandar Stjepanović rekao je da će sa njegovim odlaskom BiH i sve policijske strukture dobiti šansu i priliku da zajedno sa službenicima Evropola i zemljama njegovim članicama učestvuju u zajedničkom radu, jer time dobijaju nove alate za borbu protiv najtežih oblika organizovanog kriminala.

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

MENAGER

20.05.2022 14:54

Volim sto su se njih dvojica dogovorili da to bude bas taj gospodin Stjepanovic Ne pitase ni troclano predsjednistvo niti ikoga drugog Niti bi kakvih pregovora niti preglasavanja Njih dvojica se "dogovorise" da to bude bas taj gospodin iz RSa I nitko ni A

ODGOVORITE
Name

analiticar

20.05.2022 15:00

Izgleda Lukac propali svi dilovi sa Rusima koji su bili planirani.

ODGOVORITE
Name

Uzas

20.05.2022 15:39

Kako Sef kabineta prezivi ovo i dozvoli da kontakt tacka bude u Sarajevu.10 godina zustro se borila protiv " tacke" u SA.

ODGOVORITE
Name

NL

20.05.2022 15:42

Baš u Hagu haha

ODGOVORITE
Name

Sta ce nam veze

20.05.2022 15:46

Kad je nasa policija kriminalna. I taj Evropol je k..ceva davorija kad sa ovim domacim bitangama saradjuje

ODGOVORITE
Name

SOS

20.05.2022 16:00

Niko više ne priča o odcjepljenjima i prenosima nadležnosti. Od kuda sad odjednom ovaj preokret. Neko je izgleda onom kabadahiji Dodiku očito dobranu bukvicu.

ODGOVORITE
Name

tragac

20.05.2022 16:02

Hoće li gospodin Stjepanović lobirati za stvaranje zajedničkih snaga MUP BiH.

ODGOVORITE
Name

Nadleznost

20.05.2022 17:38

Jos jedan prenos nadleznisti na mala vrata.

Name

Re

20.05.2022 17:48

To i jeste cilj

Name

Dzoo

20.05.2022 17:49

Nego sto to je jedino moguce ako zelimo napredak.

Name

Una

20.05.2022 18:02

Tako treba. To je jedini ispravan pravac,uz dogovor i zajednicki interes.

ODGOVORITE