Коначно и БиХ има свог официра за везу у Европолу

Лукач је рекао новинарима да ће Стјепановић на квалитетан начин представљати све полицијске структуре БиХ у тој међународној полицијској институцији.

Босна и Херцеговина 20.05.2022 | 16:25
Коначно и БиХ има свог официра за везу у Европолу

- Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић данас су у Бањалуци потписали Споразум који упућује официра за везу из МУП-а Српске Александра Стјепановића у Европол чије је сједиште у Хагу.

Лукач и Цикотић потписали су Споразум о условима и начину обрачуна и исплате плата, додатака и накнада за официра за везу БиХ при Европолу у Хагу.

Лукач је рекао новинарима да ће Стјепановића на квалитетан начин представљати све полицијске структуре БиХ у тој међународној полицијској институцији.

Он је појаснио да је МУП Републике Српске појединачно највећа полицијска структура у БиХ због чега је и дошло до избора да представник у Европолу из БиХ буде из МУП-а Републике Српске.

"На овај начин правимо велики искорак јер ћемо отворити једну нову врсту сарадње БиХ са Европолом која ће помоћи у нашим међународним акцијама у сарадњи са свим европским полицијама", истакао је Лукач.

Он се нада да ће наредне седмице бити предузети одређени кораци који ће допринијети да се успостави контакт тачка и да послије шест година тај посао буде завршен, а сарадња са Европолом у пуном капацитету.

Лукач је рекао да у складу са ратификованим споразумом још остаје да се успостави заједничка контакт тачка, да се опрема која се користи за сарадњу са Европолом налази у Дирекцији за координацију полицијских тијела, а у Министарству безбједности обезбијеђен простор гдје треба да буде заједничка контакт тачка.

Цикотић је рекао новинарима да успостављање официра за везу БиХ са Европолом представља једну од важних карика у ланцу успјешних и корисних потеза које безбједносне структуре у БиХ чине за унутрашњу безбједност и међународну сарадњу.

"Официр за везу БиХ са Европолом радиће за безбједност БиХ, али и за међународну европску безбједност", истакао је Цикотић и пожелио Стјепановићу професионални успјех у Хагу.

Када је ријеч о заједничкој контакт тачки, Цикотић каже да су ријешене све битне принципјелне ствари и да ће у наредним седмицама бити завршен комплетно овај процес.

Официр за везу БиХ са Европолом Александар Стјепановић рекао је да ће са његовим одласком БиХ и све полицијске структуре добити шансу и прилику да заједно са службеницима Европола и земљама његовим чланицама учествују у заједничком раду, јер тиме добијају нове алате за борбу против најтежих облика организованог криминала.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

МЕНАГЕР

20.05.2022 14:54

Волим сто су се њих двојица договорили да то буде бас тај господин Стјепановиц Не питасе ни троцлано предсједниство нити икога другог Нити би каквих преговора нити прегласавања Њих двојица се "договорисе" да то буде бас тај господин из РСа И нитко ни А

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

20.05.2022 15:00

Изгледа Лукац пропали сви дилови са Русима који су били планирани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

20.05.2022 15:39

Како Сеф кабинета презиви ово и дозволи да контакт тацка буде у Сарајеву.10 година зустро се борила против " тацке" у СА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЛ

20.05.2022 15:42

Баш у Хагу хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста це нам везе

20.05.2022 15:46

Кад је наса полиција криминална. И тај Европол је к..цева даворија кад са овим домацим битангама сарадјује

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОС

20.05.2022 16:00

Нико више не прича о одцјепљењима и преносима надлежности. Од куда сад одједном овај преокрет. Неко је изгледа оном кабадахији Додику очито добрану буквицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

20.05.2022 16:02

Хоће ли господин Стјепановић лобирати за стварање заједничких снага МУП БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надлезност

20.05.2022 17:38

Јос један пренос надлезнисти на мала врата.

Name

Ре

20.05.2022 17:48

То и јесте циљ

Name

Дзоо

20.05.2022 17:49

Него сто то је једино могуце ако зелимо напредак.

Name

Уна

20.05.2022 18:02

Тако треба. То је једини исправан правац,уз договор и заједницки интерес.

ОДГОВОРИТЕ