Šetnja "Besmrtnog puka" do groblja oslobodilaca BG

- Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, od Vukovog spomenika do Groblja oslobodilaca Beograda, organizovana je šetnja "Besmrtnog puka" u organizaciji Ambasade Rusije u Srbiji.

Srbija 09.05.2022 | 11:13
Šetnja "Besmrtnog puka" do groblja oslobodilaca BG

Građani, među kojima su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ministar Nenad Popović, direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, okupili su se ko Vukovog spomenika oko 10 sati, a u šetnju su krenuli Ruzveltovom ulicom oko 10.30.

Na čelu kolone je razvijen transparent "Besmrtni puk - Beograd", a okupljeni nose fotografije stradalih u Drugom svetskom ratu, zastave Srbije i Rusije, fotografije ruskog predsednika Vladimira Putina i slovo "Z".

Na Groblju oslobodilaca Beograda biće položeni venci i cveće u okviru Spomen-kompleksa, a cremonija će obuhvatiti i svečano polaganje venaca na Spomenik oslobodiocima Beograda i Večnu vatru.

Takođe, venac će biti položen i na Spomenik Crvenoarmejcu.

U ceremoniji će učestvovati i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se 9. maja kada je 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

(Tanjug Foto: Glas Srpske/Adrija media TV) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ambasador

09.05.2022 10:20

Crvena Armija naplatila oslobođenje Beograda. Na desetine hiljada žena i djevojaka je silovano od vojnika Crvene Armije

ODGOVORITE
Name

Kimi

09.05.2022 12:08

I sad misle da imaju toliko bonusa da mogu ubijati i ratovati po Ukrajini, Gruziji, Čečeniji, Avganistanu, Siriji, Nagorno Karabahu, Libiji, Maliju... a spremaju se da započnu i rat na Balkanu.