Da li će Makron okrenuti Francusku u novom pravcu?

Predsjednički izbori u Francuskoj su završeni, pobjedu je odnio dosadašnji predsjednik Emanuel Makron kojom je obezbjedio još jedan mandat od 5 godina. Da li su građani Francuske ovog puta birali Makrona, jer su zadovoljni njegovom politikom ili samo da ne bi pobjedila Marin le Pen, samo je jedno od pitanja na koja su odgovore dali gosti emisije "Globalno" BN TV.

Republika Srpska 27.04.2022 | 22:23
Da li će Makron okrenuti Francusku u novom pravcu?

Emanul Makron osvojio je 18 miliona i 200 hiljada glasova na izborima u Francuskoj, te je zahvaljujući tom broju, ponovo izabran za predsjednika.Za razliku od 2017. godine,kada je osvojio preko 20 miliona glasova,uspjeh na ovogodišnjim izborima jeste u tome što je uspio da afirmiše i glasače krajnje ljevice, a sigurno ne zbog politike koju je već sprovodio, rekla je Aleksandra Kolaković iz Instituta za političke studije.

-On zna da to nisu sve glasovi za njega, da je jasno da je značajan dio tih birača, ustvari glasao da bi blokirao dolazak na vlast Marin Le Pen i da on osjeća određenu obavezu prema tim glasovima , kaže Kolaković. 

- Ono što je Markon u ovoj kampanji koristio kao argument, jeste vezanost za nezaposlenost, jer sada je nezaposlenost dosta manja, te da veći broj ljudi ima  posla za razliku od nekih prethodnih perioda gdje je Francuska imala problem sa hroničnom visokom nezaposlenošću u poređenju sa drugim državama evro zone, naročito kod mladih, smatra i Dimitrije MIlić iz "Novog trećeg puta". 

Zašto su predstavnici Evropske Unije predahnuli kada su vidjeli rezultate i zbog čega su se svi na Zapadu pribojavali eventualne pobjede Marin le Pen, Kolakovićeva između ostalog navodi  jedan od primjera iz kampanje Le Penove.

- Ono što je u našoj javnosti rijetko pominjano, a veoma je bitno, jeste da je ona tokom ove kampanje jednom istakla da bi u spoljnoj politici učinila sve da udalji Francusku i Njemačku, a mi znamo da su Francuska i Njemačka ključni motor Evropske unije, kaže Kolaković. 

Kakvi će dalje odnosi biti Francuske i Rusije u svetlu sukoba na istoku Evrope i kakav odnos se može očekivati prema regionu Zapadnog Balkana, sagovornici emisije su rekli.

- Makron je na momente do ove situacije u Ukrajini bio nekako blizak tim degolističkim pozicijama vezano za NATO saradnju, čak je rekao da je NATO doživio moždani udar u kontekstu da je beskorisna organizacija.Ova ukrajinska kriza je ojačala tu transatlantsku saradnju, kaže Milić. 

Francusku očekuju parlamentarni izbori sredinom juna mjeseca kada Francuzi biraju kandidate koji će ući u parlament. Očekuje se da i partije koje nisu osvojile dobar rezultat na predsjedničkim izborima, imaju značajan broj kandidata sa kojima mogu formirati većinu.

- Makron koji je sada pobijedio na ovim predsjedničkim izborima ima jednu dozu prednosti, ali ukoliko posmatramo cijelu njegovu političku grupaciju ,oni nemaju taj kapacitet da bi mogli samostalno da vladaju, kaže Kolaković. 

- S obzirom na poziciju francuskog predsjednika, moć gravitira ka njemu. Iz tog razloga dok je Makron bio na vlasti, značajan broj poslanika koji je izabran nezavisno u drugim partijama mu je prišao u međuvremenu, ocjenjuje i Milić. 

Pobjedom na predsjedničkim izborima, Makron je stavio potvrdu da je jedan od ozbiljnih evropskih predsjednika, sa kojom je stekao još veću moć i uticaj, rečeno je u emisiji "Globalno" BN TV.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jedan kao kuća

27.04.2022 21:41

Auuu, neki analitičari, neka djeca. Sve ozbiljnije tonete. Valjda treba neko iskustvo da se neko sluša, rezultat. Ko su ljudi?

ODGOVORITE
Name

Briga

27.04.2022 22:03

Velika oko francuske rusije ukraine kine amerike mi za sve brinemo osim za BIH blago nama

ODGOVORITE