Udahnuo burgiju u pluća tokom popravke zuba!

Kao da nam je potreban još jedan razlog da se plašimo odlaska zubaru! Tom Jozsi iz Ilinoisa našao se u bolnici nakon što je udahno stomatološku burgiju tokom popravke zuba…

Zanimljivosti 27.04.2022 | 16:25
Udahnuo burgiju u pluća tokom popravke zuba!

Običan rutinski stomatološki zahvat pretvorio se u noćnu moru za Toma ostavivši mu burgiju u njegovim plućima!

Zamislite da odete kod zubara na rutinsku proceduru kao što je plombiranje zuba, a zatim čujete da ćete možda morati da uklonite deo pluća zbog stomatološke burgije!

Upravo to se dogodilo Tomu Jozsiju, 60-godišnjem čoveku iz Ilinoisa, aprila meseca Tom, je kod zubara gde trebao da uradi plombu, a sledeće što zna je da mu je rečeno da je progutao to jest udahno stomatološku burgiju.

To bi bilo dovoljno loše, s obzirom na to da mu je oštar metalni deo mogao da probije creva, ali je CT snimak kasnije pokazao da burgiju nije progutao, već ju je udahnuo, a sada mu stoji zaglavijena u plućima!

bušilica stomatološka pluća

“Bio sam kod zubara da mi plombira zub, a onda sledeće što znam rečeno mi je da sam progutao stomnatološku burgiju! Nisam čak ni osetio da klizi u pluća. Sve što sam osetio je kašalj.”, rekao je on za WISN 12 News.

Plućni stručnjaci su prvobitno pokušali da uklone zubnu burgiju koristeći normalne tehnike vađenja stranog tela, ali se činilo da je previše duboko u plućima. Očigledno, Jozsi je počeo da se brine, posebno nakon što mu je rečeno da će mu verovatno morati da se ukloni deo pluća, ako burgija ostane tamo.

“To strano telo je bilo u ustima, a bakterije u ustima su najvirulentnije i veoma agresivne bakterije, a ako su se nakačile na burgiju , stvoriće apsces”, rekao je pulmolog Abdul Hamid Alraies za CNN. “Zato je se morate rešiti što je pre moguće.”

U jednom trenutku burgija je počela da uzrokuje da šezdesetogodišnji radnik na održavanju iskašljava krv, pa su lekari počeli da ga pripremaju za intenzivnu operaciju.

Na sreću, dr Alraies i njegov tim su smislili kreativan način da izvuku burgiju, koristeći robotsku bronhoskopiju koja se inače koristi za otkrivanje sitnih čvorića raka pluća. Procedura od 90 minuta protekla je po planu, a burgija je uklonjena.

Tom Jozsi se od tada potpuno oporavio i čak ima burgiju na polici u svom domu kao suvenir da ga podseti na vreme kada je umalo izgubio deo pluća.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar