Koliko kuvanih jaja smijemo da pojedemo dnevno?

Vaskršnji praznici su u toku, a to znači da su na meniju jaja glavna. Istini za volju, takmičenje u tucanju jaja najzanimljivije je najmlađima, ali i stariji vole da ispoštuju ovu tradiciju. Međutim, postavlja se pitanje koliko jaja nije previše?

Zdravlje 25.04.2022 | 22:19
Koliko kuvanih jaja smijemo da pojedemo dnevno?

Mnogi od nas, baš tokom Uskrsa znaju da pretjeraju u količini pojedenih jaja.

Ljekari upozoravaju da osim što treba jesti umjereno tokom praznika, posebno umjeren treba biti s jajima.

Žumance sadrži veliki procenat holesterola, a ukoliko bismo pretjerali s količinom ovog proteina, rizikovali bismo povećanje njegovog nivoa.

Nije sav holesterol loš, to sigurno već znate, i postoji i takozvani dobar holesterol, onaj koji je veoma važan za ljudski organizam.

Ukoliko konzumirate hranu koja je bogata holesterolom, u optimalnoj količini, na taj način ćete nahraniti organizam i neće postojati rizik od prekomjerne doze. Međutim, ukoliko konzumirate previše hrane i nagomilate preveliku dozu namirnica koje obiluju holesterolom, povećavate prijetnju od zdravstvenih problema.

Doza od dva do šest jaja nedeljno je, smatraju ljekari, preporučljiva za ljudski organizam. Štaviše, preporučljivo je da odvojite žumance od bjelanceta i da pojedete samo dio s proteinima.

I, konačno, odgovor na pitanje šta je s konzumacijom jaja tokom Uskrsa? Možda vam se odgovor neće dopasti, ali nije poželjno pojesti više od dva-tri jajeta dnevno. Veća količina bi mogla da izazove tegobe i mučnine, prenosi 24sedam.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Не знам

25.04.2022 20:46

Али знам да их више поједем за Васкрс и пар дана иза више но за читав остатак године.

ODGOVORITE