Emanuel Makron ostaje predsjednik još pet godina

Prema prvim izlaznim anketama u Francuskoj Emanuel Makron ostaje predsjednik još pet godina.

Svijet 24.04.2022 | 22:07
Emanuel Makron ostaje predsjednik još pet godina

Makron je u drugom krugu, baš kao i prije pet godina, pobijedio kandidatkinju krajnje desnice Marin Le Pen.

Prvi rezultati kažu kako je Makron osvojio 58,2%, dok je Le Pen osvojila 41,8%, dok je apsitinencija na ovim izborima iznosila 28,2%.

Makron je ovim rezultatom ostavario četvrtu pobjedu nad Le Pen u dva izborna ciklusa čime je jasno pokazao da ima podršku francuskog biračkog tijela, iako je rezultat bio mnogo bliži u prvom izbornom krugu.

“Od predsjednika očekujem da pokaže drugačije lice jer sada više ne mora razmišljati o reizboru”, izjavio je jedan njegov birač za France24 kod Ajfelovog tornja gdje će Makron održati pobjednički govor.

U Evropi će Makronova pobjeda vjerovatno biti dobrodošla vijesti, jer su se brojni pribojavali pobjede Le Pen pogotovo u teškoj geopolitičkoj situaciji rata u Ukrajini i njene bliskosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Tokom večeri se očekuje i govor Marin Le Pen koja bi trebala poslati poruku svojim biračima o svojoj političkoj budućnosti i namjerama kako da se ponaša u narednom periodu.

(N1)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

MENAGER

24.04.2022 21:41

Zbog pobjede Makrona najsretnija na svijetu je ova LePenova

ODGOVORITE
Name

K300

25.04.2022 06:31

Uvijek pobjeđuju oni kiji broje glasove, primjer Amerika. Pobijedila je mračna strana civilizacije nastavlja se sunovrat civiluzacije Francuska kao mnoge Evropske zemlje idu nezadrživo u sunovrat. LGBT pobjeđuje sve tradicionalne vrijednosti

ODGOVORITE
Name

re K300

25.04.2022 08:48

Glupsone pa i tvoj Putler je veliki prevarant i lažov baš kao i tvoj Burle od kojeg se javljaš!!Zašto ne bi i svijet namjestio da pobijede na izborima oni koji neće napasti Rusiju,ali sankcije agresorima naravno!!!

Name

baja paja

25.04.2022 09:05

Bankari brojali glasove.Nisu im prvi izbori imaju iskustva.

ODGOVORITE
Name

Upućeni vele

25.04.2022 10:56

Prvi međunarodni susret, dijalog, jaranski eglen i demokratski dogovor, imaće sa Dodikmiloradom. Negdje u Kalderi, Keju ili sličnoj razbojničkoj drumskoj jazbini. Da ne ide dalje i dublje u BiH, tamo su 'muslimani', a to već može biti vrlo opasno.

ODGOVORITE