Predat upitnik za izvoz mesa u Saudijsku Arabiju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac saopštio je da je BiH predala odgovore na Upitnik za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa u Saudijsku Arabiju.

Bosna i Hercegovina 19.03.2022 | 14:08
Predat upitnik za izvoz mesa u Saudijsku Arabiju

Košarac je naveo da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH i nadležnim entitetskim ministarstvima aktivno radilo na ispunjavanju Upitnika i uspješno okončalo taj posao.

On je istakao da se u narednoj fazi očekuje odgovor nadležnih organa iz Saudijske Arabije, nakon što se prethodno izvrši neophodna analiza dostavljenih odgovora iz BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

- Upitnik je važan ne samo u pogledu mogućnosti izvoza crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa, nego i zbog većeg obima spoljnotrgovinskog prometa meda u Saudijsku Arabiju - istakao je Košarac.

On je podsjetio da je ranije odobren izvoz meda u Saudijsku Arabiju, ali da je ispunjavanje ovog upitnika bio uslov da se proširi lista odobrenih izvoznika meda iz BiH na saudijsko tržište.

Prema njegovim riječima, otvaranje tržišta Saudijske Arabije dobra je prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, zbog čega je potrebno uložiti maksimalne napore u realizaciji ovog cilja.

- Očekujemo da će Saudijska Arabija uskoro pozitivno odgovoriti na naš zahtjev. Naša bazna politika je da kontinuirano radimo na otvaranju novih tržišta kako bismo doprinijeli unapređenju poslovanja i povećanju obima spoljnotrgovinske razmjene domaćih proizvoda - poručio je Košarac.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

NR

19.03.2022 15:44

Kod zemalja istoka su cijene ispod svake računice Napravite izvozne dozvole za EU. Ministar Košarac se jedino razumije u rakiju.

ODGOVORITE
Name

SRP

19.03.2022 17:40

Ja imam farmu svinja. Mogu li i to kako u Saudijsku arabiju izvoziti?

ODGOVORITE
Name

Re SRP

19.03.2022 21:40

Ako je meso crveno onda može. Ustvari pitaj malog Srašu može li, on je expert i impert?

Name

TEŠKO NAMA

20.03.2022 05:43

Ako Klošarac dogovara onda sigurno možeš. On se nepita ni kod svije kuće.

Name

Divna "razmjena"

20.03.2022 13:51

Hranite nas uvoznim jeftinim smecem, prije toga ste se pobrinuli za potrosacku korpu gradjana u skladu sa tim , a izvozite kvalitetno mnogo skuplje ko moze da plati, razlika nekome da dalje vrti carobni krug...

ODGOVORITE