Komšić: Evropski put dodatna garancija za BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je danas da je evropski put dodatna garancija za BiH, a da svaki drugi put predstavlja veliki rizik.

Bosna i Hercegovina 15.03.2022 | 17:15
Komšić: Evropski put dodatna garancija za BiH

U onlajn obraćanju Odboru za spoljna pitanja Evropskog parlamenta u Briselu Komšić je rekao da BiH ima tri puta kojima može krenuti sa političke raskrsnice - EU integracije, zadržavanje stanja kakvo jeste i kretanje unazad.

"Prvi izbor je put koji vodi ka realizaciji preporuka i 14 ključnih prioriteta, to je možda najteži, ali sigurno najbolji. Ako moram da biram, biram ovaj", naglasio je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović rekao je u obraćanju da Hrvati u BiH "nisu diskriminisani, te da zahtjevi HDZ-a za izmjenu izbornog zakonodavstva izlaze iz okvira presuda Evropskog suda za ljudska prava i zadiru u promjenu Dejtonskog sporazuma".

On je rekao da SDA ima dvostruko više glasova od HDZ-a, ali da HDZ ima duplo više ministara od SDA na nivou Federacije BiH.

"Toliko su snažni da se nijedna odluka ne može donijeti bez njih. Sada prijete da spriječe održavanje izbora u oktobru", naveo je DŽaferović i založio se za otklanjanje diskriminacije u izbornom zakonodavstvu, te usvajanje 14 kriterijuma EU.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

mol7m

15.03.2022 21:48

garancija čega?

ODGOVORITE
Name

Sejdo

16.03.2022 04:17

Sa tom elitom na celu i tim sistemom vladanja BiH je za dozivotnu rezervnu klupu.

ODGOVORITE
Name

XY

16.03.2022 05:29

Garancija rata i haosa. To samo i znaju da naprave.

ODGOVORITE