Euleks na Kosovo i Metohiju dovodi pojačanje

Na Kosovu i Metohiji će u narednim nedeljama privremeno biti raspoređena 92 pripadnika Evropske žandarmerije, kao pojačanje postojećoj policijskoj jedinici Euleksa, saopštila je danas ta misija EU u pokrajini.

Region 14.03.2022 | 17:14
Euleks na Kosovo i Metohiju dovodi pojačanje

Rezervna policijska jedinica sastavljena je od 92 pripadnika EUROGENDFOR iz Portugala, Francuske i Italije.

S obzirom na bezbednosno okruženje na KiM rezervisti FPU će podržati Euleks u ispunjavanju zadataka, uključujući i funkciju drugog bezbednosnog organa na KiM u slučaju potrebe.

Euleks FPU je deo trostrukog bezbednosnog mehanizma u kojem je kosovska policija prvi bezbednosni odgovor, Euleks drugi, a Kfor treći bezbednosni odgovor.

Redovni sastav FPU trenutno čini 105 pripadnika policije stacioniranih u Mitrovici, dok rezervni sastav FPU koji čine i pripadnici EUROGENDFOR ima 92 žandarma: 42 iz Portugala, 28 iz Francuske i 22 iz Italije.

Oni će biti smešteni u bazi za podršku EULEKS u Kosovom Polju i biće pod komandom Euleksa.

Raspoređivanje rezervnog sastava FPU pokazuje odlučnost Euleksa da nastavi da podržava stabilnost KiM i doprinosi bezbednosti žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica na KiM, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Haos

14.03.2022 21:52

Namerno izaIvaju haos, stvaraju povod da Srbiju uvuku u rat. Treba njih upozoriti da rat nije u interesu naroda da mogiu zaboraviti na pojacanje jer licni interesi politicara se moraju izbeci. Samo narod dobro zna i smatra da dinalogom treba resiti probleme i da rat samo donosi mrtve civile porusene objekte i gubitak vojne tehnika i gubitci u ljudstvu. Upozorenje!! Ako rat krene na KiMoze da napravi haos bice izbeglica mrtvih svevga po nesto. Ako saljete pojacanje gledajte da Euleks radi svoj posao da stiti Srbe koji zive na KiM. Teroristi UCK imaju samo jedan cilj a to je ubinanje proterivanje mucenje Srpskog naroda to je genocid.

ODGOVORITE