Japance potresla vest da je pukla vulkanska stena u kojoj je zarobljen zli duh

Predviđanja o mračnim silama koje će osloboditi zla devetorepa lisica, preplavila su društvene mreže u Japanu, nakon što je poznata vulkanska stena za koju se tvrdi da ubija svakog ko joj priđe, pukla na dva dela.

Zanimljivosti 08.03.2022 | 15:51
Japance potresla vest da je pukla vulkanska stena u kojoj je zarobljen zli duh

Prema legendi koja okružuje vulkansku stenu Sešo-seki, u njoj je skrivena Tamamo-no-Mae, prelepa žena koja je bila deo tajne zavere koju je skovao feudalni vojskovođa da ubije cara Tobea, koji je vladao od 1107-1123. godine. 

Tamamo-no-Mae kao devetorepa lisica i u obličju prelepe žene
Tamamo-no-Mae kao devetorepa lisica i u obličju prelepe žene

 

Navodno, Tamamo-no-Mae je u stvari bila zla devetorepa lisica čiji je duh usađen u komad lave, koji se nalazi u oblasti prefekture Točigi, u blizini Tokija, poznatom po vrelim sumpornim izvorima.

Njegovo pucanje na dva približno jednaka dela, za koje se veruje da se dogodilo u poslednjih nekoliko dana, uplašilo je korisnike društvenih mreža koji su primetili da, prema narodnom predanju, kamen neprestano izbacuje otrovni gas – po čemu je i dobio ime „kamen ubica“.

Mada je po nekim predanjima kamen uništen, a da je budistički monah isterao zle duhove iz njega i rasuo komade po Japanu, mnogi i dalje veruju da je njegov dom na obroncima planine Nasu.

Posetioci tog područja, popularnog izletišta, užasnuli su se tokom vikenda kada su očevici objavili fotografije slomljenog kamena.

„Osećam se kao da sam video nešto što ne bi trebalo da se vidi“, napisao je jedan korisnik Tvitera u svojoj objavi.

Dok su drugi spekulisali da je demonski duh Tamamo-no-Mae vaskrsao posle skoro 1.000 godina, lokalni mediji navode da su se pukotine pojavile u steni pre nekoliko godina, što je verovatno omogućilo kišnici da uđe unutra i oslabi njenu strukturu.

Kamen, koji je registrovan kao lokalna znamenitost 1957. godine, pominje se i u remek-delu japanskog pesnika Macuoa Bašoa Oku no Hosomiči, ili Uski put na duboki sever, inspririsao je No dramu, roman i anime filmove.

Masaharu Sugavara, šef lokalne volonterske grupe vodiča, rekao je za Jomiuri šimbun da je „šteta“ što je kamen pukao, jer je bio simbol tog područja, ali se složio da je priroda jednostavno krenula svojim tokom.

Zvaničnici lokalne i nacionalne vlade sastaće se da razgovaraju o sudbini vulkanske stene. Jedan zvaničnik turističke organizacije Nasua je navodno rekao da bi voleo da vidi Sešo-seki u prvobitnom obliku. 

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar