Rusija poštuje Srbiju i razumije njenu poziciju

"Rusija poštuje nacionalne interese Srbije i razume njenu poziciju pod pritiskom da uvede sankcije Moskvi", kaže ambasador Rusije u Aleksandar Bocan-Harčenko

Srbija 25.02.2022 | 20:36
Rusija poštuje Srbiju i razumije njenu poziciju

On ističe da Moskva ne traži ništa od Beograda znajući, kako kaže, doslednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja kao što su razvoj Srbije i njeno ponašanje u spoljnoj politici.

Bocan-Harčenko je za Tanjug rekao da zapadu nije stalo do interesa drugih, čak iako su to zemlje koje su kandidati za članstvo u EU, te da ne misli o Srbiji, njenom narodu i mogućim posledicama uvođenja sankcija.

''Njima je važno da se svaka zemlja pridruži njihovo političkom rešenju. Rusija je navikla na pritisak, ali razume da postoji pritisak na Srbiju i ne traži ništa od Srbije, jer je poznato kako se razvijaju naši odnosi poslednjih godina, koji su na nivou strategijske saradnje i partnerstva'', kaže Bocan-Harčenko komentarišući zahteve EU, SAD i Velike Britanije da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini.

Ističe da između predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, postoji poverljiv i sveobuhvatan dijalog na osnovu dubokog međusobnog poštovanja i poverenja, kao i da Srbija ima svoje nacionalne interese o čemu je, kaže, i predsednik Vučić više puta govorio.

Dodaje da Rusija ima razumevanja i da ne traži ništa ni od koga, ni od Srbije sa kojom ima izuzetno prijateljske odnose i saradnju.

"Poštujemo srpski nacionalni interes, a zna se, na osnovu naše saradnje i ponašanja Beograda, da i Srbija uvažava nacionalni interes Rusije. Ne tražimo i ne pitamo ništa znajući doslednost predsednika Srbije i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja razvoja Srbije i njenog ponašanja u spoljnoj politici. Na osnovu toga pravimo zaključke i mirni smo'''', navodi ambasador.

Ističe da Rusija ima u vidu dalji razvoj odnosa sa Srbijom i doslednu realizaciju svega što su dogovorili predsednici Putin i Vučić.

''Naša očekivanja da ćemo bez prepreka i zastoja realizovati svaki projekat i sve dogovore koji postoje, za dobrobit i Rusije i Srbije'', poručio je Bocan-Harčenko.

(Tanjug) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ne spomenu

25.02.2022 19:44

Bockan ni Kosovo ni RS!? Rusi pod Putinom bijahu na Kosovu 2004. pa pobjegoše glavom bez obzira.

ODGOVORITE
Name

Re

25.02.2022 21:47

Čuj pobjegoše, od koga, glavom bez obzira. Evo i sad bježe iz Ukrajine.?

Name

Za razliku

25.02.2022 19:45

Od opozicije Srpske, koja je pustila se da je nosi voda, pa je bila dio izjebavanja na racun Rusije, zar ne ... Sarovicu i Borenovicu ...

ODGOVORITE
Name

Miro

25.02.2022 21:52

Nista se nemoze porediti sa onim sto je dodik uradio Republici Srpskoj,vrati se samo na pocetak njegove vladavine sve ce biti jasno,a ostace upamcen i po tome sto je raselio srpski narod kao niko u nasoj srpskoj istoriji.

Name

Tito

26.02.2022 10:33

Opozicija se ne svrstava,samo zna da je sve to"opste zlo".

Name

Neno

25.02.2022 19:54

Samo vi i dalje bombardujte ..I govorite da je to nuzno

ODGOVORITE
Name

BOY

26.02.2022 05:51

Tako ste govorili i za Ukrajinu. Vaše poštovanje je samo za one koji igraju kako vi svirate.

ODGOVORITE
Name

Balkane moj

26.02.2022 06:46

Moj deda je znao cesto da kaze"voli i drz' se brace i pravih prijatelja a sa neprijateljima kako moras".

ODGOVORITE
Name

Istina

26.02.2022 07:21

Mozes mislit,nikog oni ne postuju odim svojih interesa.

ODGOVORITE
Name

milojko

26.02.2022 08:06

Sad mnogo ne pricaju kad su poce dolaziti vrece sa mrtvom ruskom mladoscu..vrijedi li to

ODGOVORITE
Name

BOY

26.02.2022 10:14

Nema vreća oprema sa kreatorijem i tegla od 800 grama je to zamjenila. Tako da se broj poginulih ruskih vojnika nikada neće saznati. Poznato je da napadači imaju duplo veće gubitke od onih koji brane