Evropska unija objavila sadržaj sankcija Rusiji

Evropska unija (EU) saopštila je da je spreman prvi paket sankcija protiv Rusije te da obuhvata one koji su odlučili priznati separatiste u Ukrajini, banke koje su finansirale rusku vojsku, pristup Rusije kapitalu i financijskim tržištima EU-a te trgovinu sa separatističkim regijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Svijet 22.02.2022 | 16:56
Evropska unija objavila sadržaj sankcija Rusiji

Evropsko vijeće i Evropska komisija objavili su zajedničko saopštenje o prvom paketu sankcija Rusiji, čije se uvođenje očekuje danas poslijepodne.

Naglašeno da je odluka Rusije da prizna Donjenc i Lugansk te da pošalje vojsku u regiju nezakonita i neprihvatljiva te da predstavlja kršenje međunarodnog prava.

U saopštenju je navedeno da će prvi paket sankcija biti zvanično predstavljen nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU-a, koji će se održati danas poslijepodne, potom će paket biti finalizovan bez odgađanja.

Prijedlozi u sadržaju paketa sankcija koje je pripremila EU usmjereni su na mogućnost ruske države i vlade da pristupe kapitalu i finansijskim tržištima i uslugama EU-a, zatim ograničenje finansiranja eskalacijskih i agresivnih politika. Na meti su i banke uključene u finansiranje separatističkih aktivnosti u istočnoj Ukrajini. Dvije separatističke regije takođe bi mogle biti isključene iz sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Ukrajine, kako bi se osiguralo da odgovorni jasno osjete ekonomske posljedice svojih nezakonitih i agresivnih radnji.

Istaknuto je da je EU spremna poduzeti dodatne mjere u budućnosti s obzirom na razvoj događaja te da je EU stala uz Ukrajinu.

(Anadolija Foto: AA) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Oooo Justicijooo!

22.02.2022 16:24

A sta kazu za KiM? Je li to u redu?

ODGOVORITE
Name

?

22.02.2022 16:39

Čuj kršenje međunarodnog prava ???. Uskoro će te plaćati 3000 € za gas

ODGOVORITE
Name

Rus

22.02.2022 16:49

Lako je bacati bombe na Irak Libiju Siriju, da vidimo kako ce sa Rusima....

ODGOVORITE
Name

Herceg Bosna

22.02.2022 17:02

Bijeda i zima ...

ODGOVORITE
Name

Kosovka

23.02.2022 07:13

Čik nek krenu ako smeju Beda je cela EU..Sirotinja je i SAD.. Cik bre Ha ga ga Kosovo moze aaa Ovaj narod je bar tražio priznanje od Rusije ?♥️

Name

Svijetski diktator

22.02.2022 17:53

Ce se urusiti iznutra. Objadnite gradjanima sta ih ceka, mada su vec svijesni vase diktature.....

ODGOVORITE