BiH ne smije da propusti voz za "Otvoreni Balkan"

Većina privrednika i analitičara slaže se da ovo znači prvi korak ka ekonomskoj integraciji regiona uz svestranu korist za cijeli region, iako ima i onih koji smatraju da je za manje zemlje poput BiH važno da na pravi način zaštite svoju privredu od velikih igrača. 

Bosna i Hercegovina 04.01.2022 | 08:40
BiH ne smije da propusti voz za "Otvoreni Balkan"

- Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija su od Nove godine počele s primjenom prvih mjera u sklopu inicijative "Otvoreni Balkan", što znači kraća zadržavanja na granicama i slobodniji protok određene robe.

Prva od mjera koja je stupila na snagu uključuje slobodniji protok poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a znači da će ove tri države međusobno priznavati sertifikate, zbog čega će graničari na graničnim prelazima uglavnom propuštati robu nakon pregleda osnovne dokumentacije. 

Većina privrednika i analitičara slaže se da ovo znači prvi korak ka ekonomskoj integraciji regiona uz svestranu korist za cijeli region, iako ima i onih koji smatraju da je za manje zemlje poput BiH važno da na pravi način zaštite svoju privredu od velikih igrača. 

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, za "Nezavisne novine" kaže da je šteta što BiH nije ušla u istom paketu sa Srbijom, Albanijom i Sjevernom Makedonijom. 

"Da smo ušli bilo bi nama sada lakše raditi, jer bi se i za nas pojednostavila procedura na graničnim prelazima i carinskim terminalima. Ali, nadamo se da će se u nekom narednom periodu, kada prođe ova kriza koja sada postoji u institucijama BiH, nadležne institucije i organi dogovoriti, da će se taj problem riješiti i da onda i BiH uđe u tu inicijativu. Zaista bi nama prevoznicima to mnogo pojednostavilo", rekao je on.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kaže za "Nezavisne novine" da je velika greška što BiH nije na vrijeme pristupila pregovorima.

"Mislim da će sudjelovanje u 'Otvorenom Balkanu' biti korisno za sve zemlje koje učestvuju, uključujući u potencijalu i BiH", rekao je on i dodao da se ne slaže s onima koji smatraju da će ova inicijativa biti štetna za BiH. 

"Međusobnim povezivanjem može se jačati vlastita ekonomija, a to će onda značiti i veću potražnju za proizvodima iz naše zemlje, jer su neke od zemalja koje su u 'Otvorenom Balkanu' naša važna izvozna tržišta", naglasio je on.

Dodao je da ostaje činjenica da je i dalje najviše bh. bruto domaćeg proizvoda povezano s EU i da još nije kasno da se BiH priključi ovoj regionalnoj inicijativi. 

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca, za "Nezavisne novine" ističe da je uvijek dobro kada se otvaraju granice i povezuju privrede, ali da to ima i svojih opasnosti o kojima treba voditi računa.

"Interes je uvijek na strani jačeg, a ako je Srbija poznata kao izvoznik poljoprivrednih proizvoda onda to znači da je to i najveća korist za Srbiju. Treba voditi računa i o tome", naglasio je on. 

Bilo kako bilo, analitičari i privrednici u tri zemlje koje su zasad dio "Otvorenog Balkana" naglašavaju da više ništa u regionu neće biti isto.  Kako je za RTS objasnio Goran Đaković, savjetnik ministra poljoprivrede Srbije, kamion s, primjera radi, robom iz Srbije s odredištem u Sjevernoj Makedoniji više neće morati da bude kontrolisan na granici, već će srpske vlasti obavijestiti makedonske, a oni će kontrolu obaviti na mjestu istovara robe, odnosno na odredištu. 

"Imaćemo poverenje jedni među drugima i stalno će se raditi kontrole, kao što su se i do sada radile, ali to neće otežavati izvoz već želimo da ubrzamo promet proizvoda", rekao je Đaković.

On je pojasnio da će i u režimu "Otvorenog Balkana" biti potrebna ista dokumentacija kao i dosad, odnosno fitosanitarni i veterinarski sertifikati, s tim da će države prihvatati nalaze jedni drugih, odnosno priznavaće sve sertifikate. 

Kamioni će, kao i dosad, prolaziti kroz carinu, ali će službenici samo provjeravati dokumentaciju koju je izdala zemlja porijekla i generalno neće raditi dodatne kontrole. Sporadične kontrole i provjere su moguće kao i dosad, ali će se, kako je pojašnjeno, sprovoditi o trošku države. Vlasti Srbije ističu da je obim razmjene između tri zemlje 300 miliona evra, a da će ga "Otvoreni Balkan" značajno povećati, jer će olakšati sve procedure. 

BiH, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo i dalje odbijaju da uđu u ovu inicijativu. 

(BN/Nezavisne Foto: Profimedia)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Bosko Mostar

04.01.2022 09:05

Srbija samo sebi olaksava ovim potezom. Zašto tu nisu obuhvaćene sve robe pa da se onda pridruzimo. Ovako , nema tu nekog interesa.

ODGOVORITE
Name

Re

04.01.2022 09:13

Niko nece da kaze da predstavnici iz republike srpske koce pridruzivanje otvorenom balkanu bojkotujuci institucije Bih, predstavnici vlasti iz fbih nisu protiv incijative otvoreni balkan samo su trazili da se utvrde svi detalji i naravno korist za Bih, cak i Bakir je za to.

Name

djuro

04.01.2022 09:37

bilo bi sve jeftinije!!!

Name

Pitanje

04.01.2022 09:38

Znao sam odmah po naslovu da su za tu ideju samo predstavnici iz RS. Sta kazu i druga dva naroda kao i ostali ?

Name

Gavro

04.01.2022 09:45

Auu koliko ce tu biti trave i praha ispod poljoprivrednih proizvoda

Name

re Boško

04.01.2022 09:47

Slažem se, jedino Srbija ima koristi od ovoga. Moramo da gledamo svoje interese.

Name

Bosko

04.01.2022 10:00

Ako si malo pratio znao bi daće na svu robu postepeno biti ukinuta ogranicenja. Takav je dogovor.

Name

D.Ing

04.01.2022 10:02

Herzegovci i ne trebijelim nikakvom paktu oni ce se ograditi biijelim kamenom-Zivjece sa poskocima-Filisofi tako rade-njima ce sve odozgo spadati-nek naprave veliko Medzugorje i podignu glave u nebesa.

Name

RE BOSKO

04.01.2022 10:32

BIH JE PROPUSTILA SVE VOZOVE. SAD JE I OTVORENI BALKAN KAO INTEGRACIJA, KAD EVROPA NE DA U INTEGRACIJE, OPET AUSTROUGARSKA IZMISLJOTINA, VELIKA SRBIJA. DA JE SRBIJI BILO DO BOSNE UZELA BI JE 1918. BEZ PROBLEMA I NIKO JE NE BI SPRIJECIO. PA GDJE JE TA VELIKA SRBIJA. A BIH....

Name

Nole

04.01.2022 11:01

Re bosko:smeta vama Srbija samo zato sto je Srbija.Da je bilo ko drugi ovo predlozio i pokrenuo,vi ne biste imali nikakav problem da se prikljucite.Niste daleko odmakli od onog "Danca" iz aviona neki dan...

Name

Boris

04.01.2022 11:02

Sa koalicijom na državnom nivou sda, hdz i snsd, ne očekujem ni korak naprijed

Name

cicvara

04.01.2022 11:22

Nisam ekonomista da procjenjujem stvari ali ovo je trenutno nerealno za BiH a sam vrhovni Baja je blokirao sve odluke, on kaže da to RS-oj ne nanosi štetu. možda

Name

re NOLE

04.01.2022 13:06

Nisi ti odmakeo od toga tvog DANCA, vidi se po tvome komentaru. BiH ima svoj mozak i ne nasjeda na jednostranu korist..

Name

T3884912

04.01.2022 09:13

Tako bi onda u BIH ulazilo sve, a domaće propadalo

ODGOVORITE
Name

Febo

04.01.2022 09:34

Sta sad tu pametuje taj Sasa Trivic "treba biti oprezan"on je trebao biti oprezan prije nego se primakao baji. normalno je da u svakoj organizaciji veci i jaci imaju vise koristi tako je u EU i drugim organizacijama ali savakako i manji profitiraju.U svakom slucaju samo moze biti bolje ako je laksi protok roba mi i sada uvozimo iz Srbije dosta toga.ne vidim problem i oprez o kom on govori.

ODGOVORITE
Name

Daco

04.01.2022 09:38

Pitanje je sta se krije uistinu iza svega tog cirkusa Pocinje sa ekonomskim olaksicama kasnije ukidanje granica a sta je krajnji cilj puna srbija siptara ili velika albanija

ODGOVORITE
Name

Eh

04.01.2022 09:41

Samo Evropa i Evropski zakoni a trzista mi i nemamo na Bslkanu Sverc Komerc uz kirumpirane politicare i njihove nivipecene tajkune mimo zakonaa sem partijskopodibnih je samo patka!!! Da se udalji Evropa i Evropski zakoni sto dalje od korumpiranih i prljavih tajkuna

ODGOVORITE
Name

Vaske

04.01.2022 09:55

Ne žele da udju jer ovi iz kriminogene vlasti gube ogromne novce od malverzacija prilikom uvoza. Mema tu politike,samo lova...

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

04.01.2022 10:12

Ja ne želim preuveličavati, ali Dodik je doveo BIH na ivicu rata - o kakvoj BIH i otvorenom balkanu vi pričate? Pa to je sad nešto najdalje što postoji, ni za narednih 100 godina se ne može desiti. Tu je potrebno povjerenje između Srba i Bošnjaka, međutim Dodik se je potrudio da to sahrani.

ODGOVORITE
Name

Njuma ne odgova

04.01.2022 12:47

Ni Otvoreni Balkan a jos manje EU,aamo vilajeti gdje rade sta hoce za svoju licnu korist,gradjani ih ne intwrusuju.....

Name

Bosanko

04.01.2022 10:45

ma jok eto ti ces nam reci a kad treba potpisat postojece granice medju drzavama tu beograd ne zeli da kaze

ODGOVORITE
Name

Milan

04.01.2022 11:49

To kažite Šefiku Dźaferoviću i Željki Komšiću !

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

04.01.2022 15:12

Ne daj Bože da se ovo desi, pogotovo da uđemo u E.U. , imali bi veliki broj smoubistava među Carinicima ! "Imati pa nemati", nema veće kletve !

ODGOVORITE
Name

VUK

04.01.2022 19:59

nista od toga

ODGOVORITE