Korupcija najveći problem, koji vlast ne želi da riješi

- Korupcija je ubjedljivo najveći problem ove zemlje, koja povlači za sobom i mnoge druge probleme, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović na panel diskusiji povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u organizaciji Transparency International BiH. 

Republika Srpska 09.12.2021 | 17:16
Korupcija najveći problem, koji vlast ne želi da riješi

Međutim, kaže on, postoje političke snage, dominantno vladajuće, koje taj problem ne žele ni da pokušaju da riješe, jer su upravo oni ključni uzroci ovolikog stepena visoke korupcije koja svoje izvorište ima u izbornoj korupciji.

Borenović kaže da je jedna od osnovnih političkih podjela u BiH na anti-koruptivne i pro-koruptivne političke strukture. 

- Svi se deklarativno zalažu za borbu protiv korupcije, ali suštinski jedan dio političkih elita je u tome našao svoje uporište i uporno traže izgovore za neuspjeh po pitanju bilo kakvog zakonskog ili institucionalnog pomaka.

Pristalica sam najrigoriznijih zakonskih rješenja u oblasti borbe protiv korupcije, posebno kada su u pitanju evropski standardi i zakoni o javnim nabavkama, sukobu interesa i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, jer rješavanjem tog problema, po automatizmu rješavamo i mnoge druge.

Sindrom nečinjenja, nekažnjivosti i nezamjeranja je dosta dugo prisutan i u pravosuđu, ali uvjeren sam da ima značajan broj časnih sudija i tužilaca od integriteta koji su dovoljno hrabri i spremni da se bore protiv ove pošasti i na njih u ovoj zajedničkoj borbi trebamo računati, istakao je Borenović.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

051

09.12.2021 17:12

Naravno da nece da rijesi. Najkorumpiraniji i jesu upravo oni iz vrha vlasti. To je leglo korupcije.

ODGOVORITE
Name

Tatar

09.12.2021 19:51

Ako se ikada korupcija resi ovo ce tada dobrovoljno dati ostavke

Name

Federal

10.12.2021 07:46

Politika = korupcija. Jednostavan razlog zbog kojeg ne postoji interes da se to pitanje rijesi.

ODGOVORITE